Zor sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler cebir, çetin, güç, güçlük, kötü, kurumamış, kuvvet, mecburiyet, sıkıntı, yaş ve zorlayış sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Zor kelimesinin bir adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Zor kelimesinin eş anlamlısı " Güç" kelimesidir. Güç kelimesi aynı zamanda zor anlamına da gelmektedir.
Zor Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz. Yani zor kelimesinin zıt anlamlısı ''kolay'' kelimesidir.
Bu soruların cevaplarını sizler için derledik. Eş anlamlı kelimeler arasında güç kelimesi de bulunmaktadır. Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
İlgili 25 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre güçlü kelimesinin eş anlamlısı olarak 'kuvvetli' sözcü karşımıza çıkıyor.
Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
zor - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça zūr veya zōr زور “güç, şiddet, kuvvet, zahmet” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen zāwar- sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śūra शूर “güçlü, kuvvetli, yiğit” sözcüğü ile eş kökenlidir.
KOLAY KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Buna göre kolay kelimesinin zıt anlamlıları 'zor, güç, çetin' kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde birbirinin karşıt anlamlısı olarak kullanılmaktadır.
Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Genellikle eş anlamlı kelimelerde "yabancı" kelimesinin en sık kullanılan eş anlamlısı "el" kelimesidir. Eski dönemlerde ise eski Türkçe olarak yabancı sözcüğü yerine Ecnebi, Garip gibi kelimeler de kullanılıyordu. Fakat en doğru ve en sık kullanılan eş anlamlı kelime el sözcüğüdür.
Gayretin eş anlamlısı Çaba kelimesidir ve bu nedenle de birbirleri yerine kullanılmaktadır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Kanun kelimesinin eş anlamlısı olarak karşımıza 'yasa' çıkıyor.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
TDK'ya Göre Basit Kelimesinin Eş Anlamları
Türk Dil Kurumu verileri üzerinden bakıldığı vakit bu sözcüğün eş anlamlı karşılıkları olarak kolay, sıradan ve yalın sözcükleri öne çıkıyor.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Yazılışları aynı fakat anlamları değişik olan kelimeler eş sesli sözcüklerdir. Aynı şekilde yazılıp okunması ve ses anlamından birbirine benzer olması ile beraber, anlamları birbirinden tamamen değişik olan kelimelerdir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Sözcük kelimesinin eş anlamlısı kelimedir. Kelime Arapça kökenlidir. Farklı kökenden iki sözcük aynı anlamı taşımaktadır.
1- Sözcük:
Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri