Spiral kullanan kadınların dikkat etmesi gerekenler; Spiral takıldıkdan sonra yüksek ateş, halsizlik, kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı yaşarsanız hemen doktorunuza ulaşın! Spiral çok yaygın ve etkin bir korunma yöntemi olsa da yıllık rutin kontrollerinizi ve smear testinizi mutlaka yaptırın!
Düzenli yıkanmak, genital bölgeye kimyasal madde uygulamamak, sadece ılık su ve doğal sabunla kullanmak, temiz giyinmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek vajinayı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilecek yöntemler arasındadır.
Vajinal akıntıda tipik olarak balık kokusu bulunmaktadır. Ayrıca ilişkide ağrı görülür. Tedavisinde, ağızdan ve vajinal yoldan (özellikle metronidazol ve ornidazol grubu) antibakteriyel ilaçlar kullanılır.
Ter kokusu oluşmasına yatkın bir vücudunuz varsa mutlaka sabun ya da duş jeli ile cildinizi temizleyin. Koltuk altları, kasık ve vücudunuzdaki kıvrımlarda sabun ya da duş jelini bir bez yardımı ile uygulamanız daha etkili olur. Sıcak ve aşırı nemli bir iklimde yaşıyorsanız günde iki kere duş alınabilir.
Limon suyu ve karbonat karışımı kokuya neden olan bakterileri yok etme açısından oldukça değerli bileşenlerdir. Az miktarda karıştırdığınız bu ürünleri duş öncesi koltuk altına uygulayabilirsiniz. Tıpkı limon suyu gibi asidik özelliğe sahip elma sirkesi de koltuk altı bakterilerini önleme noktasında oldukça faydalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Mantar ve bakteryel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesi önerilir. Vajinal şampuan kullanacak kişilerin ise haftada iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını önerilir.
En yoğun koku seviyesi genellikle döngünün ortasında yaşanır. Vajinal koku ilişkiden sonra daha güçlü olabilir. Bununla birlikte, özellikle birkaç gün devam eden ve güçlü ve çürümüş balık kokusuna benzer bir koku, sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Vajinanın kendine has bir rengi yoktur. Vajinanın çevredeki cilt rengi ile aynı renkte olması, estetik açıdan normal kabul edilir. Ancak genital bölgenin, normal cilt tonundan daha koyu olması, vajina kararması olarak adlandırılır.
Ağrılı cinsel ilişkinin olması ya da tam bir cinsel birleşmenin olamaması, vajinal kuruluk, yanma ve kaşıntı hissi, jinekolojik muayene olmada zorluk gibi şikayetler vajinal darlığın belirtileri arasındadır. Vajina darlığı, ağrılı ve acılı bir cinsel birlikteliğe neden olur.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Genital bölgede Human Papilloma Virüs'ünün sebep olduğu enfeksiyon sonucu oluşan, ciltte kabarık, büyüklü küçüklü, üzeri pütürlü, karnabahara benzer nitelikte bazen birden çok sayıda olmak üzere gözlemlenen lezyonlardır.
Vajinal ıslanma ya da vajinal lubrikasyon, ovülasyon döneminde veya cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinal salgı bezlerinin çalışmasıyla vajinanın kaygan duruma gelmesidir. Vajinal kuruluk, ıslanmanın yetersiz olduğu durumdur ve bazen onu güçlendirmek için yapay kayganlaştırıcılar kullanılır.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Klamidya, gonore, trichomoniasis ve Mycoplasma genitalium gibi CYBE'lerin hepsi vajina ve serviksin iltihaplanmasına ve tahrişine neden olabilir. Herpes kabarcıkları, ciltte inanılmaz derecede acı verici olabilen ve sıklıkla yanma hissine neden olan ülserlere yol açabilir.
Vajinal hijyen kurallarına dikkat etmek, pamuklu iç çamaşırı tercih etmek ve sık yıkanmaktan kaçınmak da akıntının yönetiminde yardımcı olabilir. Eğer akıntı normal sınırlar içinde ise ve herhangi bir semptom yoksa genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete edilen mantar ilaçlarıdır. Ağızdan alınan ilaçların daha iyi etki edebilmesi için vajinal yoldan ilaçlarla desteklenmesinde fayda vardır. Vajinal yoldan alınan mantar ilaçları fitil, ovül, krem şekillerinde olabilir.
4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Doğal kokular içerisinde yer alan lavanta, nane, limon, çam ve narenciye gibi notaları evin güzel kokması için tercih edebilirsiniz. Ev nasıl güzel kokar diye düşünüyorsanız aromatik kokuları yaşam alanınızın farklı yerlerine yerleştirerek ortamın havasını ferah ve hoş kokular ile doldurabilirsiniz.
Güzel kokmak için cildinize aradığı nemli ortamı sağladığınızdan emin olur. Herhangi bir parfüm kullanmadan önce cildinizi nemlendirin. Özellikle parfümü uygulayacağınız yeri nemlendirmeniz çok etkili olur. Örneğin kulaklarınızın arkasına parfüm uygulamadan önce o noktalara kokusuz bir vazelin sürmeyi deneyin.
Cinsel dürtüler devreye girdiğinde çalışmaya başlayan Bartolin bezleri zevk suyu olarak adlandırılan alkali bir mukus salgılayarak penetrasyon için kaygan bir ortam oluşturur. Şehvetli dokunuşlar, öpüşme ve diğer ön sevişme eylemleri kadın zevk suyu sıvısının salgılanmasını tetikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri