Horoz ibiği çiçeğinin dikim zamanı ilkbahar ayları ve yaz mevsimidir. Horoz ibiği çiçeği çiçeklerini genellikle sonbahar mevsiminde ve yaz mevsiminde açmaktadır.
Tek yıllık süs bitkisi olan horoz ibiği çiçeği bakımı kolay bir bitkidir. Ancak her bitki gibi horoz ibiği çiçeği yetiştirmenin de bazı püf noktaları vardır.
Boyuna gelişim gösterir. Haziran ile eylül sonu arasında koyu kırmızı ve gösterişli çiçekleri açar. Çiçekler yaz ve sonbahar boyunca bol güneş altında sürekli açar. Güneşli yerleri sever.
Bakımı oldukça kolay olan bu bitki suyu ve sıcağı sever.
Horoz ibiği çiçeği 30 -90 cm aralıklarında boylanabilen bir çiçektir. Sarı, turuncu, kırmızı, mor gibi çeşitliliğe sahip çiçekler açan çeşitlere sahip olan bir bitkidir. Horoz ibiği çiçeği ülkemizde tek yıllık süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Horoz ibiği çiçeği çiçeklerini genellikle sonbahar mevsiminde ve yaz mevsiminde açmaktadır.
Horoz İbiği Tek yıllık dikotiledonlu (geniş yapraklı) | Syngenta Turkey.
Kanser hücreleriyle savaşır
Kanser hastalığı için doğal bir antioksidan olan amaranth içinde bulunan skualen antioksidan maddesi ile kanser hücreleriyle savaşıyor. Yapılan bazı araştırmalar bu bitkinin meme kanseri hücrelerindeki tümör büyümesini engelleyebileceği sonucunu gösteriyor.
Yani horoz ibiği cinsel seçilimin bir sonucudur. Horoz ibiği vücut ısısını düzenlenmesine yardımcı olur. Sıcak hava, kanın ibikte daha hızlı dolaşmasına neden olarak tavuğun vücut ısısını serbest bırakmasına yardımcı olur. Ayrıca, yavru iken horozların ibiği yavru tavuklardan daha önce ortaya çıkar.
Amaranthus caudatus Amaranthus cinsine bağlı bir türdür.
Bütün parçaları zehirlidir. Ancak kurutulduğunda zehir kaybolur. Ayrıca usaresi ciltte kabarıklıklara neden olabilir.
Güneşi seven soğuğa karşı ise dayanıklı olmayan bir bitkidir. Toprağının sulamasının ise her çiçeğin dibine gelecek şekilde çok az hafifçe sulanarak yapılması önemlidir. Horoz ibiği çiçeğinin toprağının nemli bir şekilde tutulması adına düzenli olarak her gün az miktarda olacak şekilde sulanması önemlidir.
Horoz ibiği çiçeği görüntüsüyle küçük alevleri anımsatır. Horoz ibiği çiçeği, süs bitkisi olarak evlerde yer alır. Horoz ibiği çiçeği çok fazla sulama istemediği için bakımı diğer çiçeklere göre daha kolaydır.
İbikler tavuklarda sağlıklı yaşamın göstergesidir, sağlıklı olan tavuklarda ibikler parlak ve kırmızı renkte olur. Solunum ve dolaşım sistemini etkileyen herhangi bir problem yaşanıyorsa ibiklerde siyanoz dediğimiz morarmalar görülebilir.
Horoz İbiği saksılarda ve bahçelerde kolaylıkla yetişen otsu birkilerdir. Bakımıyla ilgili neredeyse hiç özen istemez. Güneşi severler; soğuya dayanıklı değildirler. Sulaması ise çok az hafifçe sulanması yeterli olur.
Horozibiği (Amaranthus albus L.)
Tek yıllık, dik ya da kalkık uçlu 10-60 cm boylanabilen bir bitkidir. Yapraklar 2-5 X 1-2 cm boyutlarında, uzamış ters yumurta biçimli ya da kaşıksı, tepede hafif çentikli uçlu, kırışık kenarlıdır. Çeçekler kısa yalancı başaklarda ve kaşıksı şekillidir, pulsu yaprakları kıl tepelidir.
En çok bitki çayı formunda görülen hatmi çiçeği, soğuk algınlığı, öksürük ve gribe karşı koruyucu olarak tercih edilir. Özellikle kış aylarında kuru öksürüğe karşı fayda sağlar. Vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için tüketilen bitki çayları arasında yer alır.
- Kadife çiçeği; ağrı kesici özelliğe sahip olan bir çiçektir. Ağrı bulunan yerlere merhem şeklinde sürüldüğü zaman spazmları çözüp, rahatlama sağlamaktadır. - Ezik, yanık, yara gibi cilt sorunlarına sürüldüğünde tedavinin sürecini hızlandırmaktadır. - Kadife çiçeği; alerji önleyen ve mikrop kıran özelliğe sahiptir.
Celosia argentea-Horozibiği
Tek yıllık bir bitkidir, • Tohum ekimi Ocak ve Nisan aylarında yapılır, • Gelişimi süresince 20-25ºC sıcaklık uygundur.
Benzersiz güzellikte iri ve kandiller halinde açan çiçekleri dudak ısırttırır. Bir kez yerleşti mi neredeyse hiç bakım istemez. Sonbahar başı ve erken bahar başı ekim için en uygun zamanlardır. Tohum ekimi aşırı soğuklara ya da aşırı sıcaklara gelen dönemlerde yapılmaz.
İbik; genellikle tavuksular ailesinin üyelerinde görülen, başın üzerinde bulunan, çoğunlukla kırmızı renkteki etimsi parça. Yüz veya boyundan sarkan etimsi parçalara ise sakal denir. Bazı yöresel ağızlarda ibik sözcüğü gaga anlamında da kullanılır.
Hatmi çiçeği kökü, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının iyileşmesini kolaylaştırabilir. Bitki ayrıca mide ülseri, mide ekşimesi ve kolik gibi diğer sindirim sistemi problemlerinin giderilmesi için de fayda sağlayabilir.
Düğün Çiçeği (Ranunculus Buttercup Flower)
Bütün parçaları zehirli olan düğün çiçeğini çiftlik hayvanlar tarafından yenildiğinde zehirlenmelere yol açar. Çiçeğe elle temas edildiğinde ise deri iltihaplanmaları yaşanır.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-14 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri