Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Bu yazıda tavukların gurk olması ve doğal olarak üremesi ile ilgili detaylı bilgileri paylaşacağız, ve yazının sonunda size son derece faydalı bir öneride bulunacağız. NOT: tavuğun gurk olması horozun olup olmadığı ile bir ilgisi yoktur.
Uzun lafın kısası, neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz ki, yediğiniz yumurtalarda embriyo bulunmayacaktır. Buna oldukça yakın derecede yüksek bir ihtimalle, yediğiniz yumurta daha en başından, asla döllenmemiş olacaktır. Kısaca bir ayçiçeği çekirdeği ile bir kuş yumurtası arasında fark yoktur.
Horozlu veya horozsuz, her tavuğun yumurtası yenilir, hiçbir sakıncası yoktur.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
İlgili 40 soru bulundu
Gezen tavuk kendi dışkısını bile yer. Dolayısıyla gezen tavuktan salmonella bulaşma ihtimali çok yüksektir" ifadelerini kullanan Sönmez şöyle devam etti: "Dışkısında mikrop var. O mikrobu tekrar vücuduna alacak.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Horozlar yumurtlamaz. Horozların fizyolojilerinde yumurta, yumurtlama için gerekli mekanizma da yoktur.
Horozlar Kaç Yıl Yaşar? Tavuklardan sonra horozların da kaç yıl yaşayacağı merak konusudur. Horozların yaşam süresi de ırkına göre farklılık gösterir. Bu süre 5 ile 10 yıl arasındadır.
Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Kış mevsimi oldukça soğuk olduğu için civciv çıkartmak için oldukça riskli bir dönemdir. Uygun koşulları ve imkanları sağladıktan sonra her zaman civciv çıkabilir.
Yıllık yumurta sayısı zaten düşük olan süs tavukların yılın belirli bölümlerinde yumurtlamayı keserek gurk yatabilirler. Gurk olan tavuk cinsleri kapsamında en sık değerlendirilen diğer ırklar ise; Brahma, Dev Cochin, Wyandotte ve Hint tavuklarıdır.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Horoz eti, bir kümes hayvanı olan horozdan elde edilen beyaz et türüdür. Tavuk eti kadar tüketimi yaygın değildir, buna rağmen köy yerlerinde veya belli başlı dünya mutfaklarında bir miktar daha fazla tüketilir. Tavuk eti ile kıyaslandığında daha sert yapısı vardır ve horozun yapısal özelliklerinden dolayı daha çok ...
Sahibi şaşırsa da bilim insanları için bu normal bir durum. Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü ve Anvers Üniversitesi biyologlarından Prof. Dr. Thierry Backeljau, "Nadir de olsa bu mümkündür. Tavuk civcivinin horoza dönüşmesi olgusu bilimsel olarak tanımlanmıştır" diyor.
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
Günde kaç tane yumurta yumurtlar detayları ile derledik. Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Tavuklar Bir Ayda Kaç Yumurta Verir? Sağlıklı, düzgün ve olması gereken kümes şartlarına sahip yetişkin bir tavuk 24-26 saat arasında yumurta verir. Bu durumda bir tavuk ayda ortalama 27-28 yumurta yılda ise 300'e yakın yumurta vermektedir.
Dönem Kafes Tavuğu Yumurta Yemi: 40. hafta sonrasında, kafesteki tavukların ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan özel bir yem olarak tanımlanıyor. Yalnızca kafeste yumurta üretimi yapanlar tarafından kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri