“SİGORTALILIK MUAFİYET BELGESİ'ni” onaylatarak, SGK'ya bildirmeleri gerekmektedir. Bu belge 2 nüsha düzenlenir. Bir nüshası düzenleyen kuruluşta kalır, bir nüshası da Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilir. Buna göre SGK da yapacağı incelemeye göre başvuru sahibini Bağ-Kur primi ödeme yükümlülüğünden muaf tutabilmektedir.
Vergi dairesinden alınan yazı ile birlikte SGK'ya dilekçe ile ve dilekçe ekine vergi dairesinden aldığınız genç girişimci onay yazısı ve vergi levhasını da ekleyerek başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Bu hüküm gereği, 2022 yılı için tarımsal muafiyet sınırı (5004,00 TL/30=166,80 TL. 166,80 TL X 28=4670,40) olarak uygulanmaktadır. Yani, 2022 yılı için her türlü masraflar düşüldükten sonra aylık net tarımsal geliri 4670,40 TL'nin altında kalanlar “tarımsal muafiyet” şartlarını taşımaktadırlar.
(3) Tarımsal faaliyette bulunanlardan, prim borçlarını taksitler halinde ödeme taahhüdünde bulunanlara, taleplerine istinaden taksitlerini düzenli ödeme şartıyla, sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerince bir yıl süre ile geçerli Kesinti Muafiyet Belgesi verilir.
Kasko muafiyeti olarak da bilinen bu uygulama, sigorta poliçesi düzenlenirken sigorta şirketi ve sigortalının anlaşarak karar verdiği muafiyet oranının etkisiyle kasko poliçesi fiyatına uygulanan bir indirimdir. Kasko poliçesi kapsamında sigortalı, hasarın yol açtığı zararın bir kısmının ödemesini üstlenir.
İlgili 39 soru bulundu
Çalışma izin belgesi alma işlemi e-Devlet'ten yapılacaksa öncelikle sisteme girilir. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına "e-başvuru" yazılır. İçişleri Bakanlığına ait e-başvuru sayfasından "Yeni Başvuru" butonuna tıklanır. Başvuru türü seçeneklerinden "Çalışma Muafiyet İzin İşlemleri" seçilir.
Muafiyetten faydalanmak için üreticinin ikametgahının olduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurması ve esnaf vergi muafiyeti belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından yararlananlar, 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairesine gidip durumunu güncellemeli.
Genel anlamda muafiyet, sigorta şirketi sigortalının belli bir miktarda anlaşma sağlayarak poliçe detaylarına ekledikleri önemli bir detaydır. Bu belirtilen miktar, poliçe devreye girdiğinden sigortalı tarafından ödenir. Bu durumda muafiyet miktarı ne kadar yüksek olursa prim ödemeleri de o kadar düşecektir.
Şimdi geriye dönük Bağ-Kur tescili ve borçlanma maalesef mümkün değil. Askerlik borçlanması ile birlikte prim gününüzü 5400 güne tamamladığınızda 4/b (Bağ-Kur) statüsünden; son 1260 gün 4/a (SSK) kapsamında prim ödemek koşuluyla, prim gününüzü 5075 güne tamamladığınızda ise 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilirsiniz.
Muafiyet için öğrenciler, daha önceki yükseköğrenim kurumundan almış olduğu; ✓ Transkript (Not Dökümü) (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Ders içerikleri (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Dilekçe ile Kayıtlı olunan Fakülte/YO/MYO öğrenci işlerine/bölüm başkanlığına başvuruda bulunulur.
Eğer bir sigortalının aynı anda SSK'lı ve Bağkur'lu olacak şekilde çalışması durumunda SSK'lı sayılır. Ancak, sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle SSK kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak kaydıyla hem SSK'lı olarak prim ödeyebilir hem de Bağkur'lu olarak prim ödeyebilirler.
Bağ-Kur borcunuz olduğunda SGK'nızı kullanamazsınız. Bu sebepten dolayı Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını da kullanamazsınız. SGK'nızdan faydalanabilmeniz için Bağ-Kur borcunuzu ödemeniz gerekmektedir.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
Hangi esnaf Bağ-Kur'lu sayılmayacak? Gelir vergisinden muaf olan esnaf, eğer esnaf ve sanatkar siciline de kayıtlı ise, aylık gelirlerinden aylık giderleri düşüldükten sonra kalan tutar, aylık asgari ücretin altında ise bu kişiler Bağ-Kur'lu sayılmayacaktır.
Bağ-Kur'da vergi indirimini mecburiyeti yoktur. 5510 sayılı kanuna göre, Bağ-Kur'lular da sakatlık indiriminden faydalanarak erken emekli olabiliyor. ile emekli olabiliyorlar. Buna 18 yıl ve 4.680 günle Bağ-Kur'dan erken emekli olabilirsiniz.
4B hizmet dökümü e-Devlet üzerinden herhangi bir gün alınabilir. Eğer e-Devlet resmi internet sitesinde alt yapı çalışması yoksa her zaman alınabilir. 4B'li çalışanlar, e-Devlet üzerinden rahatlıkla tüm primlerini ve sigorta bilgilerini görebilecekler.
22.03.1985-04.10.2000 döneminde vergi, meslek kuruluşu kaydı veya ticaret sicil kaydından herhangi biri, 04.10.2000 tarihinden itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları ile Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girilebiliyor.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor.
Telefon İle Bağ-kur Geriye Dönük Prim Borcu Öğrenme
ALO 170 hattı üzerinden Bağkur Geriye Dönük Prim Ödeme işlemi yapacak kişilerin sorgulama yapması mümkündür. 170 hattı arandıktan sonra yapılmak istenen işlem sesli bir şekilde söylenir. Sonrasında borçlanma ile ilgili detaylı bilgi alınır.
Bu belgenin alınması isteğe bağlı olup belgenin alımı sırasında bir ücret ödenmemektedir.
Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması isteğe bağlıdır. Ticari bir hesap açılması ve hasılatın bu hesap aracılığı ile elde edilmesi zorunluluğu yoktur.
Vergiden Muaf Belgesi Nedir? Ticari işler ile ilgilenen gerçek kişiler, yıllık kazançlarına göre Gelir Vergisi ödemekle yükümlüdür. Tüzel kişiler ise hasılatları üzerinden Kurumlar Vergisi öder. Esnaf muafiyeti şartlarını taşıyanlar, vergiden muaf belgesi alarak elde edilen kazanç üzerinden vergi ödemez.
b. E-devlet üzerinde mezun bilgisi bulunmayan öğrenciler, öğrenim bilgisiyle ilgili alanları kendileri doldurup gerekli belgesini (Diploma/Mezuniyet Belgesi) yükleyerek muafiyet talebinde bulunabilirler.
Ev hanımları 'Esnaf Muafiyet Belgesi' alanlar SGK'ya müracaat ederek 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' doldurup SGK'lı olabilir. Hem sağlık hizmetlerinden yararlanıp, hem de emekli olabilirler. 5 yıl prim ödemiş ise geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanır.
Herhangi bir yükseköğretim kurumundan ders alıp başarılı olanlar başvuru yapabilir. Muafiyet ve intibak için ne zaman başvurulur? oldukları yarıyılı/yılı takip eden yarıyıl/yılın ilk haftası içerisinde muafiyet talebinde bulunabilirler. Belirtilen süreler dışında yapılacak muafiyet talepleri kabul edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri