- Horozu olmayan tavuğun yumurtasını yemenin dinen bir sakıncası var mı? Değerli kardeşimiz, Horozlu veya horozsuz, her tavuğun yumurtası yenilir, hiçbir sakıncası yoktur.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/553; el-Fetâva'l-Hindiyye, 6/445).
İnsanların tüketmesi maksadıyla ticari çiftliklerde üretilen tavuk yumurtalarının çoğu döllenmemiş yumurtadır zira yumurtacı tavuklar horozlar olmadan tutulmaktadır. Döllenmiş yumurtalar da döllenmemiş yumurtaya kıyasla az bir besleyicilik farkı ile tüketilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Yumurta, hamilelik için riskli olan listeria ve salmonella bakterilerini içerebilir. Yiyeceğiniz yumurtalar daima iyi pişmiş olmalıdır. Kabuğu kırık olduğunda yenmemelidir çünkü kabuğu kırılan yumurtaların içerisine mikroplar girmiş olabilir ve böylesi yumurtalar listeria enfeksiyonuna neden olabilir.
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/553; el-Fetâva'l-Hindiyye, 6/445).
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
Firmanın web sitesinde verdiği bilgiye göre, helal yumurtadan kasıt; ekolojik olarak temiz, uyarıcı ve antibiyotik içermeyen ürünlerle beslenmiş tavuklardan elde edilen yumurta imiş. Ayrıca tavuklar, islami geleneklere göre haram olan ürünlerle beslenmiyorlarmış.
Sahibi şaşırsa da bilim insanları için bu normal bir durum. Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü ve Anvers Üniversitesi biyologlarından Prof. Dr. Thierry Backeljau, "Nadir de olsa bu mümkündür. Tavuk civcivinin horoza dönüşmesi olgusu bilimsel olarak tanımlanmıştır" diyor.
NOT: tavuğun gurk olması horozun olup olmadığı ile bir ilgisi yoktur.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Horoz eti, bir kümes hayvanı olan horozdan elde edilen beyaz et türüdür. Tavuk eti kadar tüketimi yaygın değildir, buna rağmen köy yerlerinde veya belli başlı dünya mutfaklarında bir miktar daha fazla tüketilir. Tavuk eti ile kıyaslandığında daha sert yapısı vardır ve horozun yapısal özelliklerinden dolayı daha çok ...
Horozun yumurtlaması mümkün değil. Yumurtlama olayı için dişi üreme organları ve dişi organları gerekir. Bu da bir horoz da olması mümkün değil. Ha görünüş olarak horoza benzer ama içerisinde bünyesinde dişi hormonları ve dişi organları taşıyabilir.
İnsanlar efsaneler uydurmayı ve bunlara inanmayı çok seviyorlar. Ancak bir horozun yumurtladığını bugüne kadar bir kanıtla destekleyebilen çıkmamıştır. Horozun Anatomisi incelendiğinde de böyle bir durumun olması söz konusu değildir.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).
Diyanet açıklamasına göre karides haram mı sorusu karides gibi deniz ürünlerinin tüketilmesi helaldir olarak yanıtlanmıştır.
Kemiklerin içinde bulunan ilik yenilebilir mi? İliğin omirilik veya başka bir yerde bulunması fark eder mi? Değerli kardeşimiz, Kesilen hayvanın husyeleri, yâni yumurtalığı, ödü, idrar torbası, tenâsül uzvunu yemek haram değilse de mekruhtur.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Cevap: Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü'ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki: “Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır.
Sakatat ürünleri
Sakatatlar parazit barındırma ihtimali yüksek olan yiyeceklerdir. İşkembe, kokoreç, dalak, böbrek, karaciğer gibi sakatatları yemeyi çok seviyorsanız bu alışkanlığınızdan bebeğiniz için vazgeçin.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın. Eğer canınız çok çektiyse bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kasaptan aldığınız sucuğu yakmadan pişmesine dikkat ederek ayda 1-2 kez yiyebilirsiniz.
Güçlü bir etkisi olan kafein, hamileler için önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri