Kuşların memelilerde olduğu gibi dış kulakları olmamasına rağmen farklı sesleri duymadaki yetenekleri inanılmazdır. Kuşlar, sesin kaynağının kafalarının yukarısında mı, aşağısında mı ya da kafalarıyla aynı seviyede mi bulunduğunu kolayca algılayabilir.
Kuşların dışından bakıldığında herhangi bir kulağı gözükmez yani kuşların dış kulağı bulunmamaktadır. Dış kulakları bulunmasa da kuşlar seslerin nereden geldiği anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarı bulunmaktadır. Yani kuşların dış kulağı olmasa da iç kulakları bulunmaktadır.
Horoz diğer hayvanlardan farklı bir hususiyet taşır: Bilhassa geceleri ötüşünü belli periyodlarla yapar ve bunu hiç değiştirmez. Her gün fecirden önce ve fecirden sonra muntazam ötüşleri vardır. Gecelerin uzayıp kısalması onun fecir öncesi ve fecir sonrası periyodik ötüşlerini aksatmaz.
Horozların ötme sebepleri arasında tavuklara kendilerini göstermek ve çiftleşme için ideal sağlıklı erkek olduğunu göstermek istemesi de vardır. Horozlar bunu bir nevi güç gösterisi olarak yapmaktadır. Ayrıca herhangi bir tehlike anında da öterek, diğer tavuk ve civcivleri uyarmaktadırlar.
Bu nedenle bizlerde olduğu gibi kuşların da kulakları vardır. Kuşların iyi duyan kulakları vardır ancak bundan daha önemlisi sesleri duyma eğilimlerinin bizimkinden farklı olmasıdır. İnsanlar sesleri göreli olarak algılarken kuşların bazı şeyleri algılaması ve hatırlaması tama yakındır.
İlgili 44 soru bulundu
Onlar için gece ışığı, bizim gözümüze flaş tutmamız gibidir. Tavukların gözlerini tozlardan korumak için üçüncü bir göz kapağı vardır. Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar. Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler.
"6 saatten az da 8 saatten fazla uyku da yeterli olabiliyor"
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Horozların öttüğünü işittiğiniz vakit, Allah'tan lütuf ve ikramını talep edin. Zira onlar bir melek görmüştür.
Ünal, Denizli horozunun, şehrin simgesi haline geldiğini belirterek, "Normal bir horoz 4-5 saniye öter. Denizli horozu, 15-20 saniye hatta daha uzun süre de ötebilir. Süre uzadıkça, nefesi kontrol etmeleri zorlaşıyor.
Bir sözün, zamanı gelmeden söylenmesi, büyük zararlara yol açabilir. Bunun için, uygun olmayan zamanda aklına geleni söyleyen kişi cezalandırılır. Nasıl ki vakitsiz öten horoz, uğursuz sayılarak kesilir.
Tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları deprem öncesinde ilginç sesler çıkartmaktadırlar. Horozların sürekli olarak sıçradığı ve kümeslerinden dışarı çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca kuşlar da sürü halinde öterek depremin olacağı bölgeden uzaklaşmaktadırlar.
Horozlar 4-5 aylık olduklarında, liderliği aldıklarında her sabah düzenli olarak öterler fakat sadece sabahları değil elbette. Gün içerisinde de oldukça sesli ve sabahkine benzer şekilde ötmeye devam ederler. İhtiyaç duydukları anda ötmemeleri için hiçbir neden yoktur diyebiliriz.
Geçmişte, Bahar Bayramı öncesinde kesilen horozlar genel olarak yeni yıl arifesine kadar ancak sofraya sunulabilirdi. Özellikle yeni yıl arifesinde horoz etlerinin bir kerede tümüyle tüketilmemesi ve sonraki günlerde tüketilmek için bekletilmesi gerekir. Çünkü horozlar Çin halkının zihninde talihi simgeler.
Sahibi şaşırsa da bilim insanları için bu normal bir durum. Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü ve Anvers Üniversitesi biyologlarından Prof. Dr. Thierry Backeljau, "Nadir de olsa bu mümkündür. Tavuk civcivinin horoza dönüşmesi olgusu bilimsel olarak tanımlanmıştır" diyor.
Çoğu tavuklar 4 parmaklı, az sayıda ırk 5 parmaklıdır. Horozlarda ise mahmuz olarak adlandırılan bir yardımcı organ bulunur. Bu 5. parmak gibi görünür, dövüş ve çiftleşme esnasında kullanılır.
İnsanlar efsaneler uydurmayı ve bunlara inanmayı çok seviyorlar. Ancak bir horozun yumurtladığını bugüne kadar bir kanıtla destekleyebilen çıkmamıştır. Horozun Anatomisi incelendiğinde de böyle bir durumun olması söz konusu değildir.
Horozlar Kaç Yıl Yaşar? Tavuklardan sonra horozların da kaç yıl yaşayacağı merak konusudur. Horozların yaşam süresi de ırkına göre farklılık gösterir. Bu süre 5 ile 10 yıl arasındadır.
Horoza birkaç damla zeytinyağı içirmek, Horozu kapalı ve karanlık ortamda tutmak, Horozun öttüğü durumları belirleyip bu durumları ortadan kaldırmak ile horozların ötmesini engelleyebilirsiniz.
Denizli'nin sembolü olan "Denizli Horozu", renk ve vücut yapısı itibariyle ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle, ilimize en uzak yörelere kadar isim yapmış yerli bir ırkımızdır.
'Subhânallâh' deyin çünkü melek görmüştür. O anda ettiğiniz dua da red olunmaz.
1. Horoza sövmek câiz değildir. Çünkü o, Allah'ın izniyle öter ve insanları namaz için uyandırır ve uyarır.
Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Yabani tavuklar geceleri, ağaçların üzerinde tüneyerek geçirirler ve aktif değildirler.
Tavukların, yumurta üretimini desteklemek için 14 ile 16 saat aralığında aydınlatma gereklidir. Aydınlatma süresi 14 saatten daha az olursa, tavukların yumurta üretimi yavaşlayabilir ya da tamamen durabilir. Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır.
Çeşidine bağlı olarak bir tavuk yerden 3 metre kadar yükselebilir ve tek uçuşta 12-13 metre uzağa gidebilir. Süre olaraksa bugüne kadar kaydedilmiş en uzun tavuk uçuşu 13 saniyedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri