Höşmerim Hangi Peynirle Yapılır? Höşmerim İçin Hangi Peynir? Yağlı tuzsuz taze peynir, tuzsuz dil peyniri, tuzsuz taze lor peyniri gibi peynirler höşmerim peynir helvası tarifinde yer alabilir.
Malzemeleri ve yapımı konusunda pek çok farklılık ve aynı zamanda yanlış bilgi olan bir tatlı aynı zamanda peynir helvası. Hakkında yanlış bilinen şeylerden biri de Balıkesir höşmerimi ile aynı ya da çok benzer olması. Aslında taze peynirden yapılıyor olmaları dışında bir benzerlikleri yok.
Kırşehir Höşmerim Tatlısı; un, süt, yumurta, şeker ve tereyağı ile yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlıdır.
En lezzetli höşmerim, sütün de koyulaştığı bahar mevsiminin sonlarında alınan sütlerden yapılır. Evliya Çelebi, "Seyahatname"sinde bu tatlının, Balıkesir'e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde görüldüğünü anlatır. Peynir helvası ya da peynir tatlısı olarak da bilinir.
İlgili 26 soru bulundu
Höşmerim, sütlü bir tatlı olduğu için, buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Höşmerim Tarifi / Balıkesir Nasıl Yapılır? Çiğ sütü inek memesinden çıkmış sıcaklıkta olacak şekilde içine peynir mayasını katıyoruz.
Taze süt kaymağından ya da tereyağından yapılan höşmerimi, kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi yemeklere malzeme olarak da ekleyebilirsiniz.
Yağlı, tuzsuz, taze peynir, tuzsuz dil peyniri, tuzsuz taze lor peyniri gibi peynirler höşmerim tarifinde yer alabilir. Höşmerim ya da hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasıdır. Bazı illerde irmik yerine un konulur ve un helvasına höşmerim denilmektedir.
Dağılmaması, içinin yumuşak olması açısından. İsteğe göre dağıtarak kızartıp kıtır da yapabilirsiniz.
Hazırladığınız höşmerim tatlısını ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Höşmerim İçin Hangi Peynir? Yağlı tuzsuz taze peynir, tuzsuz dil peyniri, tuzsuz taze lor peyniri gibi peynirler höşmerim peynir helvası tarifinde yer alabilir. Peynirli höşmerim tatlısı tarifinde yer alan peynir tuzsuz peynir çeşitlerinden olmalıdır.
Höşmerim iki türlü yenilebiliyor; hem sıcağa yakın hem de soğuk olarak.
Çanakkale ve Balıkesir yörelerinde meşhur olan höşmerim, süt, peynir mayası ve tereyağından aldığı lezzetini, şeker, irmik ve yumurtaya dahil ederek enfes bir lezzet oluşturuyor. Peki, höşmerim nedir ve nasıl yapılır?
Tuzsuz koyun peynir rendelenerek hafif ateşte eritilerek karıştırılır.Başka bir tencerede un çok hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Erimiş peynirin üzerine un, şeker ve yağ ilave edilir, karıştırılarak yağı çıkıncaya kadar pişirilir.Ateşten alındıktan sonra kapağı kapalı olarak 10 dakika dinlendirilir ve servis edilir ...
Çankırı Höşmerim Tatlısı; unun tereyağında kavrulduktan sonra kaynar suda eritilmiş kaya tuzunun eklenmesiyle pişirilen ve üzerine petek bal koyularak servisi sıcak olarak yapılan yöresel bir tatlıdır.
İlk olarak Orta Asya'dan göçler yoluyla gelen Anadolu Yörükleri tarafından yapıldığı bilinen Höşmerim özellikle Balıkesir'e bağlı Havran ilçesinin simgesidir. Peynir helvası ya da peynir tatlısı olarak da bilinen tatlı, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de kendisine yer bulmuştur.
Konyalıların çok sevdiği Tatlı: Höşmerim
"Yaklaşık 45 dakika un ve kaymağı karıştırıp, kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra kaynatılmış süt ve şekeri ilave ediyoruz. Tatlımız, 2 dakika beklettikten sonra servise hazır hale geliyor."
Saklama Koşulları:Teneke açılmadığı sürece üzerinde yazan Son Kullanma Tarihi süresine kadar dolapta bekletilebilir. Paket açıldığı zaman 1 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Paket açıldığında peynir streç ile sarılıp hava almayacak bir kapta dolapta saklanmalı.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Bir kilogram taze peynir derin bir kapta iyice ezilerek, üzerine yeteri kadar sıvı yağ, bir kase un, irmik ve bir paket kabartma tozu ilave edilerek, yoğrulmuş hamur kıvamına gelinceye değin pişirilir.Pişen karışım yağlanmış tepsiye yayılıp, kare biçiminde kesilir ve fırına verilir.
Yapılışı yöreden yöreye göre değişiklik gösteren tatlı Çanakkale'de taze taze hazırlanan tuzsuz Ezine peyniriyle hazırlanıyor. Un yerine sadece irmik kullanıldığı da oluyor. Tatlıya renk ve kıvam katan yumurta sarısı, ufalanmış tuzsuz taze peynir ve tereyağıyla peynir kıvamını tamamen kaybedene kadar pişiriliyor.
Gerçekten usulüne uygun bir lezzet elde etmek istiyorsanız kullanmanız gereken peynir; künefe peyniri. Künefe peyniri tamamen tuzsuz ve kolay eriyen bir özellikte olduğu için, bu helvanın içerisinde dağılıyor ve damağınıza lezzet patlaması olarak geri dönüyor.
Yerken fark edilmese de gerçekten peynirden yapılıyor bu tatlı. Çanakkale iline bağlı Ezine ilçesinin, kendine özgü ve ilçenin ismiyle ünlenmiş Ezine peyniri kullanılıyor yapılışında. Damak zevkinize göre ister fırınlanmış ister fırınlanmamış sade olarak tüketilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri