Uçağa bağlı olarak değişse de kabin ekibinin dinlenme odaları, genellikle kokpitin arkasında, first class üzerinde bulunuyor; Boeing 777'de olduğu gibi. Gizli merdivenler, kabin ekibinin uyuyacağı yatak odalarına çıkıyor.
Hostesler yolcuları herhangi bir nezaketsizlik yapmamak için ellerini arkaya atarak sayaçları yolcuların görmeyeceği şekilde tutarlar. Bu sayede yolcuları sayan hostesler eksik yolcunun olup olmadığını kolayca belirler.
Eski kabin görevlisi uçak tuvaletlerinin temizliğiyle ilgili, "Yaşanan yoğunluktan ya da başka önceliklerden dolayı uçak tuvaletleri her zaman derinlemesine temizlenmez. Genellikle tuvalet kabinleri uçuştan hemen önce hızlı bir şekilde temizlenir, uçuş sırasında ise her yarım saatte bir kontrol edilirler.
Fakat Borçlar Kanunu'nda yıllık ücretli izin süresinin kıdem arttıkça artması gibi bir durum söz konusu değil. Borçlar Kanunu'na tabi olarak çalışanların yıllık izin süreleri 2 hafta ile sınırlı. Dolayısıyla hosteslerin kıdemi artsa da yıllık izin süreleri artmıyor.
THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Hamdi Topçu A Haber'de Şirin Sever'in sunduğu Jurnal programına katıldı. "Başı kapalı hostes olabilir mi?" sorusuna "Başı kapalı hostes olabilir, neden olmasın" cevabını verdi.
İlgili 45 soru bulundu
Yapılması planlanan değişiklikle, bir önceki revizyonda yer alan ay tanımı bir takvim ayından, birbirini takip eden 28 güne dönüştürülerek; pilot ve kabin memurlarının aylık uçuş saati 110 saatten 100 saate, Yıllık uçuş saati de 1000 saatten 900 saate düşürülecek.
Bir Uçakta En az Kaç Kabin Memuru Bulunur? Uçakta bulunan kabin memuru sayısı uçak tipine göre 3-10 kişi arasında değişiyor. Her uçakta en az bir kabin amiri bulunmak zorundadır. Havacılık kurallarına göre her 50 yolcuya bir kabin memuru bulunması gerekir.
Hosteslerin çalışma saatleri çok değişiktir. Gece, gündüz, hafta sonu görev yapabildikleri gibi bayramlarda nöbet de tutabilirler.
Buna ilave olarak, hosteslerin evlenmesine ve çocuk sahibi olmasına da izin yoktu. Uzun mücadelelerden sonra önce 1970'li yıllarda emeklilik yaşı sınırlaması kaldırıldı. 1980'li yıllarda ise evlenme yasağı sona erdi.
Saçlara gelince; saçların topuz yapılması çok önemli. Çünkü havacılıkta kabin memurları ya da pilotlarla ilgili hazırlanan kurallarda temel olarak acil tahliye şartları göz önüne alınır.
Kabin görevlisi olmak için üniversite mezunu olmak şart değil. En az lise mezunu olmak yeterli. İyi derecede bir ya da iki yabancı dil bilmek tercih edilmek için önemli bir kriter.
Genelgeyle kabin görevlilerinin kırmızı, bordo, pembe ve frapan renkli rujlar kullanamayacağı, rujun renginin tene uyumlu olması istendi. Makyaj yapmanın zorunlu tutulduğu yeni yönetmelikte, hosteslerin abartılı takma kirpik kullanmaması da istendi. Yine abartılı biçimde dövme yapılması da yönetmelikle yasaklanıyor.
Estetik bir duruşa tabi tutulan hosteslerin tırnaklarının bile açık tonlarda ojeli ya da ojesiz olma zorunluluğu var. Ruj renklerinin ise Emirates'in logosunda bulunan logodaki kırmızı renkle aynı olması gerekiyor. Hosteslerin kusursuz bir makyaj yapmaları için gözlerine muhakkak sürme çekme zorunluluğu var.
Hostes Olmak İçin Boy Kilo Şartı
Kadınlar 45-67 kg aralığında olmalıdır. Erkekler için boy limiti 170-190 aralığında olup kadınlarda bu 160-180 aralığındadır.
Eğitim sonunda her kabin memuru, Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı 'ilk yardım' belgesi alıyor. THY'nin havacılık eğitiminin yanı sıra ilk yardım eğitim verme yetkisi de bulunuyor. Ancak bu belge ile uçakta defibrillatör (şok) cihazı kullanılamıyor.
Kabin memurları için daha önce yıpranma payı da göz önünde bulundurularak 55 yaş sınırı vardı. Emeklilik yaşı hesaplanırken yıpranma payı da hesaba katılarak hostesler 48 yaşına geldiklerinde emeklilik hakkı kazanıyordu. Günümüzde ise Türkiye'de kabin memurlarının emeklilik yaş sınırı 45 olarak belirlendi.
Hostes olmak için en az lise mezunu olmak şartı bulunmaktadır. Bir çok havayolu firması, istihdam edecekleri hosteslere mesleki eğitim fırsatı sunmaktadır. Aynı zamanda üniversitelerin iki yıllık Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri önlisans programından mezun olarak da mesleğe adım atmak mümkündür.
Türkiye'de şu anda 6 binin üzerinde kabin memuru, diğer adıyla hostes ve steward (erkek kabin memuru) görev yapıyor. Önümüzdeki 3 yılda, hava yolu şirketlerinin büyümesi ve yeni havayolu şirketlerinin açılmasıyla bu sayının 12 bini geçeceği tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz aylarda, Aer Lingus Havayolları, kadın kabin ekibinin artık makyaj yapması veya etek giymesinin zorunlu olmaktan çıkarıldığını duyurdu.
Makyaj zorunludur ve pastel tonlarda olmalıdır, kaşların doğal görüntüsünü bozulmamalıdır. Aksesuar, küpe boyu 2cm geçmemelidir. Üçüncü küpe ve piercing kullanılması yasaktır.
Havayollarında pilotların uzun süre oturması, kabin ekiplerinin ise uzun süre ayakta kalması ve bazen kabin içinde ağır eşya kaldırması, baş üstü dolapların kontrolü gibi durumlarda yaşanan bir meslek hastalığıdır. Bel- boyun fıtığı hastalıkları için zaman ayrılması gereken tedavi yöntemi söz konusu.
Geçmişte tanı konulan, tedavi olanlar dahil olmak üzere kalp hastalığı tanısı (Doğuştan kalp anomalisi olanlar, tüm ritm bozuklukları, kalp kapak hastalıkları, tansiyon düşüklüğü, tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalıkları, varis ve diğer kalp hastalıkları) olan tüm adayların işe girişi uygun değildir.
En az 18 yaşında olmak.
Kabin memuru olarak görev almak isteyen kadın adayların boylarının 160 ile 180 cm aralığında, erkek adayların boylarının 170 ile 190 cm aralığında olması gerekmektedir. Kilo değerlendirmesi ise boy-kilo endeksine göre yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri