Çözger raporu ile engelli maaşı alma konusu, özel gereksinimli çocukları bulunan vatandaşların merak ettiği konulardandır. Devletin resmi kurumlarına başvurarak, Çözger (Özel Gereksinim) raporu sahipleri adına, evde bakım maaşı ve engelli aylığı alınabilmektedir.
Engelli yakını aylığı 865 lira oldu
2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak belirlendi.
“Ağır engelli”, “tam bağımlı birey” ya da çocuklar için “Çok ileri düzeyde özel gereksinim var (ÖGV)”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ibareli raporu olanların bir refakatçisi (engelli kişi ile birlikte olmak şartıyla) ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
Çözger raporu ile engelli maaşı alma konusu, özel gereksinimli çocukları bulunan vatandaşların merak ettiği konulardandır. Devletin resmi kurumlarına başvurarak, Çözger (Özel Gereksinim) raporu sahipleri adına, evde bakım maaşı ve engelli aylığı alınabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Devlet hastanesi ya da Rehberlik ve Araştırma merkezleri sayesinde alınan bu rapor ilerleyen dönemlerde iş hayatına, evlenmeye ya da askerliğe engel bir durum teşkil etmeyecektir. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi iyileşme durumu söz konusu olduğunda raporun iptal edilerek silinebilmesi de mümkündür.
Engelli bireyin 18 yaşından küçük olması durumunda sağlık kurulu raporunda “Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre Hafif Düzeyde ÖGV (40-49,) Orta Düzeyde ÖGV (50-59), İleri Düzeyde ÖGV (60-69) Çok İleri Düzeyde ÖGV (70-79), Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (80-89), Özel ...
Yönetmeliğin 15. Maddesinde “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ifadeleri, ilgili mevzuatların uygulanması açısından ağır engellilik durumunu ifade eder, şeklinde bilgi yer almaktadır.
Rapor için 200-250 TL bir ücret istenebilir. Yanınızda 2 adet foto götürebilirsiniz ama artık e-devlet anlayışı sebebiyle çocuğun fotoğrafı bilgisayar ile çekiliyor.
Evde bakım yardımı almak için engel oranı ne olmalıdır? Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve "ağır engelli" ibaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
Bakıma muhtaç birey eğer 18 yaşının altında ise, çok ileri düzeyde özel gereksinimi vardır (engel oranı %70-79 arası), belirgin özel gereksinimi vardır (%80-89 arası) veya özel koşullu gereksinimi vardır (%90-99) ifadelerinden biri bulunması gerekmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
2023 Engelli maaşı ne kadar? Engelli maaşı, engel oranına değişmekte olup 2023 yılında yüzde 40-69 arası engeli bulunan vatandaşlarımız 2022 yılında 1.124 Lira ödeme alırken, 2023 yılında 1.738 Lira alacak. Engel oranı yüzde 70 ve üzerinde olan vatandaşlarımız ise 2.609 Lira alacak.
Bu rapor; çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal, davranışsal veya öğrenme gibi özel gereksinimlerini tespit eden bir uzman tarafından hazırlanır. Raporda, çocuğun güçlü ve zayıf yönleri, ihtiyaç duyduğu özel eğitim hizmetleri ve destekleri, eğitim sürecinde dikkate alınması gereken faktörler ve benzeri konular yer alır.
Tercih ettiğiniz özel hastanelerin tümünden belirli bir ücret karşılığında heyet raporu alabilirsiniz. Heyet raporu tam teşekküllü hastanelerden alınır.
Bakım hizmeti ve bakım ücretinden faydalanmak içinİl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne başvurmak gerekmektedir.
ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER? En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
· Özel eğitim raporu nasıl silinir? RAM Raporu iptali, resmi olarak çocukların velileri konumunda bulunan kişilerin ilgili yerlere dilekçe vermeleri ile gerçekleşir. Ancak RAM raporları resmi olarak iptal edilemez, sadece itiraz dilekçesi verilebilir.
Bu rapor ile amaç, çocukların sağlık, eğitim, rehabilitasyon, sosyal, ekonomik haklardan ve hizmetlerden yararlanmasını sağlamaktır. Almak isteyenlere verilecek olan bu rapor/belge 18 yaş altı çocuklar içindir.
Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir). Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): %80-89 (Ağır engelli olduğu kabul edilir). Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): %90-99 (Ağır engelli olduğu kabul edilir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri