"Yemek ve işrete sorumsuzca para harcayan" anlamı düşünülebilir ise de, Türkçe en eski kaynaklarda daima "serseri, çulsuz, aylak" anlamı öne çıkar.
Hovarda: Sefîh, çapkın, malını zevk ü safa ve sefahette sarf eden (KT, 463). Uçarı: Çapkın, ziyade, haşarı (LO, 393).
Halk arasında zevk uğruna para harcamalarında sınır olmayan insanlar olarak tabir edilmektedir.
Uzun süreli ilişkilerden kaçınan hovarda kişilere çapkın denir. Eski Türkçe bir sözcük olan çapkın, ''çapmak'' fiilinden türetilmiştir.
Munis, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir sıfattır. Bu kelime Arapça kökenli olup "dost, arkadaş, yakın, içten" gibi anlamlara gelir. Munis, bir kişinin sıcakkanlı, içten, samimi ve dostça davrandığını veya bir ilişkideki samimiyeti ifade eder.
İlgili 23 soru bulundu
Arapçadan gelen ilginç bir kelime olmasının yanı sıra vaveyla 'Çığlık' anlamına gelmektedir. Vaveyla Ne Demek? Vurguladığı anlam doğrudan kendi etkisi üzerinden cümle içerisinde kullanılır. Yani direkt çığlık anlamı ile değerlendirilen bir kelimedir.
Kelime Anlamı: Muazzam kelimesi, çok büyük, devasa veya olağanüstü anlamına gelir. Bir şeyin büyüklüğünü, önemini veya etkisini vurgulamak için kullanılır. Kökeni: "Muazzam" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "عَظِيم" (azim) kelimesi büyük ve muazzam anlamına gelir.
Hovarda Yiyen, içen, çapkınlık eden kimse.
Özgeçmişi. Casanova evrensel olarak kadınların gönüllerini fethetmedeki becerisiyle tanınır. Otobiyogrofisinde 'Histoire de ma vie' (Hayatımın Hikâyesi), 18. yüzyıldaki en güvenilir sosyal hayat görenekler ve ilkeler kaynağı, 122 kadınla yattığını yazar.
Metroseksüel erkek; kişisel bakım, güzel kokmak, güzel giyinmek gibi kavramları hayatının vazgeçilmez alışkanlıkları arasına sokuyor. Parfüm kullanmak, cilt bakımını aksatmamak, vücut bakımını önemsemek, düzenli olarak manikür ve pedikür yaptırmak metroseksüel erkek için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
yöresine göre çapkın, bıçkın, içkiye aleme düşkün olarak da kullanılan, asıl anlamı hayatı işine geldiği gibi yaşayan, yarın kaygısı gütmeyen kişidir. konya yöresinde iki kişiye hovarda derler.
Hovarda, Emel Müftüoğlu'nun 1995 yılında çıkardığı single.
Uzun boylu kişilere endamlı ya da levend endam denir. Bunun dışında, Osmanlı döneminde çekici, şirin ve güzel kadınlar için de aynı endamlı ya da hoşendam sözcükleri kullanılırdı.
Aklı fikri kadınlarda olan ve sürekli kadınlarla ilgilenen, onların peşinde koşan erkekler zampara olarak bilinmektedir. Bu kişiler günümüzde aynı zamanda çapkın kelimesi üzerinden de ifade edilmektedir.
Terbiyesiz olarak adlandırılan kişiler, kendisinden yaşça büyük kişilere ve yeni tanıştığı kişilere bile lakayt davranırlar. Bu kişilerin ortak özelliği hem ahlak hem de görgü kurallarını dikkate almamalarıdır. Halk arasında, kaba ve kırıcı konuşan, argo ve küfürlü ifadeler kullanan kişilere de terbiyesiz denir.
En çapkın erkeklerin burcunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka göz atın. En çapkın burçlar sıralamasında listesinin ilk sırasında İkizler burcu yer alıyor. İkizler burcu olan erkekler aşırı sosyal olmaları sebebiyle asla yerlerinde durmazlar. Onlar her şeyden çok kolay sıkılabilir.
Zamparalık etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çapkınlık etmek, kadın peşinde koşmak.
Aptallık aptal olma durumudur. Kök sözcük aptal ise zekâsı pek gelişmemiş, zekâ yoksunu, alık, ahmak, alık salık anlamlarına gelir. Bir sıfat ya da isim olarak kullanılabilir. Türkçede abdal sözcüğünden evrilmiştir.
çok ve boşuna para harcayan, tutumsuz, müsrif.
hüküm sürmek; hâkim olmak.
Ebedi kelimesi bitip tükenmeyen, sonsuza kadar sürecek olan ve zeval bulunmayan anlamlarına gelmektedir. Bu anlamları ile kullanılan ebedi kelimesinden ebediyet kelimesi türetilmiştir. Ebediyet kelimesi ise sonsuzluk anlamına gelmektedir.
Enfes kelimesinin; çok güzel, en güzel, güzelden daha güzel anlamlarına sahip olduğu bilinmektedir.
Şikemperver aslında Türkçeye Farsçadan gelmiştir. Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir.
Sakinlik, durgunluk ya da hareketsizlik sükunet kelimesi ile ifade edilir. Aynı zamanda rahat ve huzur gibi anlamlar üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Sükun kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Genel olarak durgunluk, dinginlik ya da erinç gibi anlamlar doğrultusunda sükun kelimesi kullanılır.
TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'birbirinin içine girip karışmış, girişik, çapraşık'anlamına gelen girift,Türkçeye Farsçadan geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri