Yüksek basınçlı sıvı kromatografi, uçucu olmayan veya sıcaklıkla kolayca bozunabilen bileşiklerin ayrılmasında kullanılabilen bir sistemdir. Yüksek duyarlığı, kantitatif analizlere uyarlanabilme kolaylığı sayesinde ayırma yöntemleri içerisinde çok fazla kullanılır.
HPLC Sisteminde Kullanılan Dedektörler Eğitimİçeriği; 1- UV-VIS Absorbans Dedektörler - UV-VIS Absorbance Detectors 2- Refraktif İndeks (RI) Dedektörler - Refractive Index Detectors 3- Floresans Dedektör (FLR) - Fluorescence Detector 4- Elektrokimyasal Dedektörler (ECD) - Electrochemical Detectors 5- İletkenlik ...
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (daha önce yüksek basınçlı sıvı kromatografisi olarak adlandırılan HPLC), bir karışımdaki her bileşenin ayrılması, tanımlanması ve nicelenmesi için kullanılan analitik kimyada kullanılan bir tekniktir.
PDA dedektörler UV ve görünür bölgede ışık yayarlar. Böylelikle 190 nm ila 950 nm aralığında ölçüm yapabilirler. Numunenizdeki analitler hakkında çok az şey biliyorsanız her iki lambayı da kullanarak bu aralığın tümünde tarama yapın. İki lamba ile çalışmak daha geniş dalga boyu aralığında iyi hassasiyet sağlar.
Alev iyonlaştırma dedektörü (FID), GC'de en çok kullanılan detektörlerden biridir. FID, karbon içeren organik bileşikleri iyonize etmek için bir alev kullanır. Numunenin GC kolonunda ayrılmasının ardından her analit, karbon atomlarını iyonize eden hidrojen ve hava ile beslenen bir alevden geçer.
İlgili 31 soru bulundu
Güvenlik dedektörlerinde güvenliği sağlamak için kullanılmakta olan üç farklı cihaz türü vardır. Bunlar el tipi güvenlik dedektörleri, kapı tipi üst arama güvenlik dedektörleri ve x ray bagaj arama ve tarama güvenlik dedektörleri.
Gaz Kromatografi-alev iyonlaştırma detektörü-kütle spektrometresi (GC-FID-MS) ayrışmadan buharlaşabilen bileşiklerin ayrımı ve analizi için analitik kimyada kullanılan kromatografinin yaygın bir türüdür. Buhar-fazı kromatografisi ve gaz-sıvı ayırma kromatografisi olarak da bilinmektedir.
Doğum öncesi her bebekte, kalpten çıkan iki büyük atardamar arasında bir ara damar vardır. Doğumdan sonraki ilk 3 gün içinde, bu damar kendiliğinden kapanır. PDA bu damarın doğumdan sonra da kapanmayıp açık kalmasıdır. Zamanından erken doğan prematüre bebeklerde açık kalma oranı daha yüksektir.
LC-MS/MS sistemi, çoklu analit tespitinde, eser miktardaki analitlerin hassas miktar tayininde kullanılır. Meyve, sebze, süt, et vb. gıda numunelerinde pestisit ve metabolitlerinin, hormon ve metabolitlerinin, aflatoksin-mikotoksin analizleri için kullanılmaktadır.
HPLC, genellikle ayırma mekanizmasına veya durgun fazın tipine göre sınıflandırılır. Bunlar arasında dağılma ya da sıvı-sıvı kromatografi, adsorpsiyon yada katı-sıvı kromatografi, iyon-değişimi kromatografi, boyut ayırıcı kromatografi, afinite kromatografi ve kiral kromatografiyi sayabiliriz.
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography) HPLC, en yaygın olarak kullanılan analitik tekniklerden bir tanesidir.
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC yaygın adıyla bilinir) bir analitik kimya yöntemidir. Karışımlardaki bileşenlerin, ayrıştırılmasında, nitelik ve niceliklerinin belirlenmesinde kullanılan bir analiz tekniğidir.
1- HPLC'ye Genel Bakış;
HPLC, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisinin kısaltmasıdır.
HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir. Mobil faz, aksi halde sabit faz olarak bilinen bir ayırma kolonuna ve ardından çözücü dağıtım pompası tarafından kontrol edilen sabit bir akış hızında dedektöre iletilir.
HPLC analizi genellikle tıbbı alanlarda kullanılır. Aynı zamanda idrar örnekleri alınarak zararlı ve uyuşturucu madde tespitlerinde de HPLC analizleri kullanılır. Genellikle sıvı maddelerde yapılan bu test hareketli ortamdan hareketsiz ortama doğru geçiş yaptırılarak hızın tespit edilmesine dayanır.
Ters Faz Kolon
Ters fazlı kromatografi, yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) en yaygın kullanılan tekniktir. Popülerliğinin nedeni, polar olmayan bileşiklerin, zayıf polar bileşiklerin ve iyonik bileşiklerin analizine uygulanabilmesidir.
Bir HPLC sisteminin basınç denklemini şu 5 parametre belirler; solvent viskozitesi (n), akış hızı (F), kolon uzunluğu (L), kolon yarıçapı (r) ve partikül çapı (dp). Denklem şu şekilde ifade edilir; Sistem basıncını bilmek özellikle metot geliştirme çalışmalarında kolon seçimi yaparken oldukça önemlidir.
Hem HPLC hem de GC aynı prensipte işlev görürken, tek fark HPLC'nin sıvı mobil faz kullanması, GC'nin ise taşıyıcı olarak bir gaz kullanmasıdır. Hem GC hem de HPLC, sıvıların ve çözünmüş katı karışımların analizini yapabilir, ancak gazlı karışımlar da GC kullanılarak rutin olarak analiz edilir.
Çalışma Prensibi: ICP-MS İndüktif Eşleşmiş Plazma (ICP) ve Kütle Spektrometresi (MS) olmak üzere iki ünitenin bileşiminden oluşmuştur. Numunedeki elementler ICP'de iyonlaştırıldıktan sonra kütle spektroskopisine (MS) gönderilir ve burada kütle/yük (m/z) oranlarına göre ayrılıp ölçülür.
Patent Duktus Arteriozus (PDA) durumunda kalpten vücuda gitmesi gereken temiz kanın bir kısmı akciğerlere gider. Bu durum akciğer atardamarında basınç oluşturmanın yanı sıra kalbin daha fazla yorulmasına neden olur.
Patent Duktus Arteriozus (PDA), duktus arteriozus adlı damarın doğum sonrası kalıcı olarak kapanmadığında görülen tıbbi bir durumdur.
Patent Duktus Arteriozus (PDA) Doğumsal (konjenital) kalp hastalıklarındandır. Normalde anne karnında açık olup doğumu takiben kapanması gereken, kalpten çıkan iki büyük atardamar (aort ve pulmoner arter) arasındaki açıklığın (duktus arteriozus) doğumdan sonra kapanmayıp açık (patent) kalmasıdır (aşağıdaki şekil).
GC/MS, GC (Gaz Kromatografi) ve MS (Kütle Spektrometresi) ünitelerinin beraber çalıştığı yapı analizi ve miktar tayininde kullanılan cihazdır. Cihaz GC ve GC/MS ünitesi olarak kullanılabilir. GC/MS, gaz kromatografi kolonunda ayrılan maddelerin teşhisi, tayini ve yapı analizi için yaygın olarak kullanılır.
Alınan numune önce şırınga yardımıyla gaz kromatografına (GC) iletilir. Numune, karışımının enjeksiyonuna yardımcı olan bir septum ile GC girişine enjeksiyon edilir. İnert bir gaz yardımıyla kolon boyunca taşınır. GC cihazı numuneyi buharlaştırır ve bu işlemin ardından çeşitli bileşenleri ayırarak analiz eder.
Gaz kromatografik ayırımı sağlayan alet gaz kromatograf olarak adlandırılır. Gaz kromatograf, karışım halindeki bileşenleri ayırmak için kullanılan kimyasal analiz enstrümanıdır. GC'de, uçucu olan ya da uçucu hale getirilebilen numunelerin analizleri yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri