Gizlilik içinde yürütülen ve yıllar süren bir çalışmanın ürünü olan bu füze, bilinen ilk testinde 456 saniyede 561 kilometreye ulaşarak Türkiye'nin elindeki en gelişmiş füzenin menzilini ikiye katlamış oldu. Rize'den fırlatılan ve Karadeniz üzerinden 456 saniyede Sinop açıklarına ulaşan bu füzenin adı Tayfun.
Hava savunma sistemlerinin çoğu Türk Kara Kuvvetleri envanterindedir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde genellikle uzun menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. 2 batarya ve 192 füze bulunmaktadır.
Türkiye'nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi TAYFUN, "kısa menzilli balistik füze" olarak Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlayacak. Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER ise 100 kilometrenin üzerindeki menzili ile yüksek irtifa, uzun menzil hava savunmanın belkemiğini oluşturacak.
Tayfun Balistik Füzesi, Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesidir. Tayfun, aynı zamanda Türkiye'nin en uzun menzilli füze sistemidir. Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilmiştir. İlk test atışı 18 Ekim 2022 tarihinde Rize-Artvin Havalimanı'ndan gerçekleştirilmiştir.
280 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki en uzun menzilli balistik füze sistemi olarak biliniyor.
İlgili 40 soru bulundu
Kısa Menzilli Balistik Füze (Short-Range Ballistic Missile) (SRBM) 300 ile 1000 km menzil aralığında olan BF sistemidir. Orta Menzilli Balistik Füze (Medium-Range Ballistic Missile) (MRBM) 1000 ile 3000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.
Roketsan tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan İHA-230 Füzesi ile 31 Mart 2023 Cuma günü gerçekleştirilen test atışı başarıyla tamamlandı.
1500 KM MENZİLLİ CENK FÜZESİ İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ !
Türkiye'nin elindeki bir diğer balistik füze ise Yıldırım olarak da bilinen 150 kilometre menzilli J-600 füzeleri. Bunun yanı sıra Türkiye'nin elinde menzili 120 kilometreye kadar çıkan Kasırga olarak da bilinen TRG-300 dışında TR-122, TRB-122, TRG-122, TRLG-122, TRG-230, TRLG-230 gibi topçu roket sistemleri var.
Yani aslında HİMARS sistemi Türkiye'nin de sahip olduğu M-270 MLRS sistemi ile aynıdır. Aynı füze ailesini kullanabilir. Sadece taşıyıcı araçları yüksek hızla yer değiştirebilsin diye tekerlekli versiyon ile değiştirilmiştir.
BORA Füze Sistemi
Roketsan tarafından şuana kadar 72 adet BORA Füzesi, 3 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA), 6 adet Fırlatma Aracı (FA), Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Her şeyden önce, Türk Hava Kuvvetlerinin Dünya'nın en önde gelen hava kuvvetleri arasında gösterildiğini belirtelim. Halihazırda muharip kapasitesi; 230'un üzerinde F-16 savaş uçağı, 30'dan fazla F-4E 2020 Terminatör savaş uçağı, 10'dan fazla ANKA-S SİHA'dan oluşan bir kuvvetten bahsediyoruz.
Topol RS-12m, Rus yapımı dünyanın en uzun menzile sahip (10.000 km) karadan karaya balistik füzesi. 3 kademeli olup hedefine sabit bir noktadan yaklaşmaz; yani istediği yerden istediği zaman atış yapabilir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.
Roketsan tarafından geliştirilen ve üretilen J-600T Yıldırım'ın halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan iki türevi vardır. Diğerleriyle birlikte aşağıda listelenmiştir: J-600T Yıldırım I KMBF (150 km menzil) J-600T Yıldırım II KMBF (300 km menzil)
Boeing Co. (BA.N) tarafından üretilen Minuteman III, ABD ordusunun stratejik cephaneliğinin anahtarı olarak kabul ediliyor. Ortalama 6 bin mil (9 bin 660 km) menzile sahip ve saatte yaklaşık 15 bin mil (24 bin km) hızla hareket eden füze, sertleştirilmiş yeraltı silolarına yerleştiriliyor.
Hipersonik füzelerin, subsonik ve süpersonik füzelerden çok daha yüksek hıza ve etkiye ulaşması beklenmektedir. Ağır savunma araçlarını, kolaylıkla yok edebilecek güce sahip olması beklenilen hipersonik füzeler, yüksek caydırma yeteneğine sahip füzelerdir.
İHA-230, Roketsan tarafından TRG-230 füzesi üzerinden silahlı insansız hava araçlarında kullanılmak üzere geliştirilen bir balistik füze. İnsansız hava aracının irtifa ve hızına bağlı olarak 150+ km menzile kadar erişebilmekte. Hala testleri devam etmekle birlikte yakın zamanda seri üretime geçmesi beklenmekte.
Bir roket astronotik amaçla kullanılıyorsa taşıyıcı veya fırlatıcı adını alır. Askeri amaçla kullanılıyorsa yani taşıdığı yük tahrip amaçlı ise füze adını alır. Füzeler hem saldırı hem de savunma amacıyla kullanılabilirler. Örneğin alçak irtifa hava savunma gayesiyle geliştirilmiş sistemler mevcuttur.
Menzili 1500 kilometre. 16 metre uzunluğundaki uzun menzilli Jericho-3 füzesi ise hiç kuşkusuz İsrail'in elindeki en önemli balistik harp gücü. 29 ton ağırlığındaki bu füzenin menzili tam 4 bin 800 kilometre. Ayrıca 1,3 ton savaş başlığı taşıyabiliyor.
SOM füzesi; Türkiye'nin uzun menzilli ilk ve tek seyir füzesidir. Türkiye'nin ilk turbojet motorlu hava aracıdır. Türkiye'nin kızılötesi görüntülemeli (IIR) arayıcıya sahip ilk füzesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri