Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
Bu bakış açısıyla ortaya çıkan duyusal pazarlama, en temel tanımıyla insanların sahip olduğu görme, duyma, işitme, koklama ve duyma duyularının birine veya birkaçına hitap ederek tüketicilerin satın alma kararları üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etki oluşturma faaliyetidir.
Fısıltı pazarlaması (Buzz Marketing)İnsanların markanız hakkında konuşacağı yüksek kalite bir eğlence yada dudak uçuklatan şaşırtıcı heyecan verici bir etkinlik yaparsanız bu etkinlikte markanız iyice gözükürse insanlar bunu yazar, yayar, dağıtır, paylaşır ve istediğiniz fısıltı oluşur.
Gizli pazarlama ürün veya hizmetlerin tüketiciye fark ettirilmeden, gizlice pazarlanmasıdır. Geleneksel pazarlamanın kitlelere mesaj ulaştırma amacının aksine gizli pazarlamada mesajın bireye, zekice yöntemlerle bire bir ulaştırılması esastır.
İlgili 45 soru bulundu
Mevcut müşteri tabanına odaklanan pazarlama stratejisine Retention Marketing denir. Bu strateji, mevcut müşterilere yaşamları boyunca etkileşimde olmayı, onların memnun olmalarını, şirketle ilişki kurmalarını ve sadık olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
"Hayalet pazarlama" ve "stealth marketing" isimleriyle de bilinen gizli pazarlama, tüketicilere hissettirmeden ürün reklamının önceden yapıldığı bir pazarlama stratejisi olarak tanımlanır.
Destinasyon pazarlaması, turistlerin hedef aldığı bölgeleri analiz edip pazarlamaya denir. Dilimize tamamen çevrilemeyen “destinasyon” kelimesinin asıl anlamı hedeflenen, varılmak istenen anlamlarına gelir. Destinasyon eylemi bir bölgeyi, ili, ilçeyi ve mahalleyi kapsayabilir.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
İngilizcede kısaca WOMM olarak ifade edilen ağızdan ağıza pazarlama, tüketicilerin diğer insanlarla firma ya da ürün hakkındaki bilgileri yazılı ya da sözlü olarak paylaştığı ve yaydığı bir pazarlama stratejisi şeklidir.
Deneyimsel pazarlama, açılır mağazalar ve sanat etkinlikler gibi deneyimler yoluyla markaların müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir süreçtir. Markalar için benzersiz ve akılda kalıcı anlar yaratmanın etkili bir yolu olarak genellikle yüz yüze gerçekleştirilir ve dijital bileşenler içerir.
İlişkisel pazarlama kavramı, ilk olarak 1983 yılında Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişkisel pazarlama kavramını, çoklu hizmet organizasyonlarında müşteri ilişkilerinin oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlamıştır (Berry, 2002:61).
360 derece pazarlama ya da 360 derece reklamcılık, bütünleşik, çok yönlü ve çok kanallı bir pazarlama türüdür. Bu pazarlama türünde reklam ajansları başta olmak üzere birçok farklı departman rol alır. Yeni nesil pazarlama stratejisi olan 360 derece pazarlama, her türlü reklamcılık enstrümanını kullanır.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Nöropazarlama; müşterilerin kararları, tercihleri, motivasyonları hakkında fikir sahibi olabilmek için sinirsel ve fizyolojik sinyallerin ölçülmesi şeklinde tanımlanır. En yaygın olarak kullanılan yöntem, nöral aktiviteyi ölçen beyin taraması ile göz hareketlerinin fizyolojik olarak incelenmesidir.
Gerilla pazarlama, alışılmışın dışında taktiklerle ve beklenmeyen yerlerde, beklenmeyen zamanlarda yürütülen pazarlama kampanyalarına verilen isimdir. Aynı zamanda Jay Conrad Levinson tarafından 1984 yılında yazılan bir pazarlama kitabının adıdır.
Bir ürün veya hizmetin tüketiciler tarafından ağızdan ağıza konuşularak duyurulması şeklinde reklam yapılmasına viral pazarlama adı verilmektedir. Viral pazarlama, pazarlama mesajının çok kısa sürede durdurulamayacak şekilde kendiliğinden diğer insanlara iletilmesi sürecidir.
Etnik pazarlama, pazarlama çalışmalarında kültürel ve bölgesel farklılıkları ve bu farklılıklardan doğan tüketim alışkanlıklarını ele alarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Firmaların, potansiyel müşterilerine daha hızlı ulaşımı için özellikle kültürel değerler ve dil etkin rol oynuyor.
E-postalar, çevrimiçi reklamlar, el ilanları, veritabanı pazarlaması, promosyon mektupları, gazeteler, dış reklam, telefon metin mesajları, dergi ilanları, kuponlar, telefon görüşmeleri, kartpostallar, web siteleri ve katalog dağıtımı, doğrudan pazarlama stratejilerine bazı örneklerdir.
Temel olarak reklam mecrası olmayan bir alanı tüketiciyle iletişim kurabileceğiniz bir alana dönüştürerek kullanmaya Ambient denir. Ambient henüz ülkemizde çok fazla uygulanan bir reklam mecrası değil.
Point of Purchase (satın alma noktası) yani P.O.P
tüketicinin marka ve ürün seçimi yaptığı son noktada yani satın alma noktasında satış gerçekleştirmek için yapılan faaliyetlerin tamamıdır. Marka hatırlatmak gibi planlanmamış alımların gerçekleşmesini sağlamak için yapılan aktivitelerdir.
Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri