Ancak HPV Virüsü ile enfekte olmuş erkeklerin birçoğunda 3 ila 6 hafta içerisinde kondilomlar görülmektedir. Bu siğiller bazı kişilerde HPV-16 ve HPV-18 gibi yüksek riskli siğiller olurken bazı hastalarda ise HPV-6 ve HPV-11 gibi daha düşük riskli fakat genital siğile neden olan virüslerdir.
Kondiloma Planum (Yassı Siğil): Kabarık olmayıp, yassı ve düz şeklindeki siğillerdir. Yüksek risk taşıyan HPV tip 16 neden olur. Vajina içinde, anüste ve dış genitalde de görülebilir.
Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor. Erken teşhis ve doğru planlanan tedavi sayesinde HPV ile mücadele etmek mümkün olabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Anna R. Giuliano, 18 ülkeden 4 bin erkek üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri aktardı: ''HPV'nin 6 ve 11 tipleri genital siğile, 16 ve 18 tipleri de kansere yol açıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Bu nedenle de genital siğiller ve HPV Virüsü, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Kadından erkeğe ya da erkekten kadına geçebilen bu virüs vajinal, anal ya da oral yolla bulaşmaktadır. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında alacağınız önlemler ile bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz.
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
HPV enfeksiyonları çoğunlukla kendiliğinden geçer ve herhangi bir HPV belirtisi ortaya çıkmaz. Ancak bazı durumlarda virüs bulaştıktan aylar ve hatta yıllar sonra HPV semptomları görülebilir. Kuluçka süresi HPV tipi ve kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olup olmaması gibi dinamikler doğrultusunda değişebilir.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
Günümüzde erkeklerde HPV'nin varlığını gösterebilecek bir test bulunmuyor. Siğiller genellikle erkeklerin penis, testis torbası, anüs çevresinde ve kasıklarda görülüyor.
Siğiller, insan papilloma virüsleri (HPV) olarak bilinen belirli bir virüs grubundan kaynaklanan iyi huylu cilt oluşumlarıdır. Siğiller en çok ellerde, ayaklarda ve yüzde görülür. Aynı zamanda genital ve anal bölgede de ortaya çıkabilir.
Erkekte HPV
HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olmasından dolayı daha çok anılmasına rağmen erkeklerde genital siğil çıkmadıkça fark edilmeyen etkili bir virüstür. Erkeklerde hiçbir belirti göstermeksizin bulunabilir. Bu da bulaş riskini artırmasına sebep olmaktadır.
Özellikle de HPV 16 ve HPV 18 tipleri rahim ağzı kanserine neden olan virüs tipinin başında gelmektedir. Bu nedenle bu virüs tipi siğile neden olabildiği gibi, takibi yapılması gereken oldukça önemli bir HPV virüs tipidir.
HPV testi sonucu pozitif çıkarsa paniğe kapılmamak önemlidir. Bu sonuç kanser anlamına gelmemekte ancak kanser öncesi lezyon veya kanser riski açısından değerlendirilmeniz gerektiğini göstermektedir.
Yüksek riskli HPV'ler: En sık kansere sebep olan yüksek riskli HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Bunlardan da Tip 16 ve 18 en fazla serviks kanserine neden olan tipleridir.
Rahim ağzı HPV taraması POZİTİF olan kadınların çok az bir kısmında kanser ihtimali vardır. Bu testin avantajı, kanser oluşumundan çok önce bizi uyarmasıdır. POZİTİF olarak raporlanan tipler arasında HPV tip 16 veya HPV tip 18 varsa, KOLPOSKOPİ denilen incelemenin uygulanması gereklidir.
Peniste, skrotumda, anüste, ağız veya boğazda siğiller, anormal doku büyümeleri ve yaralar oluşabilir. HPV tipine göre erkeklerde kansere de yol açabilir. Anal kanserler, penis kanseri, gırtlak kanseri gibi kanser türlerinin HPV virüsü nedeniyle ortaya çıkabildiği bilinmektedir.
HPV olması evliliğe engel değildir. Uygun şekilde tanı ve tedavi ile 1. yıldan sonra yaklaşık %70, 2 yılda ise %90 oranında HPV vücuttan temizlenir.
bu virüs rahim ağzını yerleşir ve rahim ağzındaki hücrelerin kanser hücresine dönüşümünü sağlar. Rahim ağzı kanseri olan kadınların %96 sında HPV taşıyıcısıdırlar. Hpv vücuda girdikten sonra %70'i ilk bir yılda, %90'ı iki yıl içinde vücuttan atılır.
HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır. Jinekolojik kontrole giden kadınlarda kanser önsüsü lezyonlar tedavi edileceği için kanserleşme olması düşük bir ihtimaldir .
Bu lezyonlar tedavi edilmezse rahim ağzı, vulva, vajina, makat (anüs), penis, ağız, baş ve boyun kanserlerine neden olabilir. Rahim ağzı kanseri dünyada ve ülkemizde sık görülmektedir. HPV'nin genital kanserlere neden olabileceği İlk kez 1970 yılında Harald zur Hausen tarafından söylenmiştir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV taşıyıcısı olan erkek veya kadınla gerçekleştirilen cinsel ilişki sonrasında virüs karşı taraftaki kişiye bulaşmış olur.
Erkek Siğil
Fakat çok farklı tipleri olan bu virüs erkeklerde de iyi tedavi edilmezse penis, anüs, baş boyun ve oral bölgede kansere sebep olabilmektedir. HPV genelde genital bölgede siğillere ve siğillerin neden olduğu sağlık sorunlarına sebep olsa da , vücudun farklı bölgelerinde de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri