POZİTİF olarak raporlanan tipler arasında HPV tip 16 veya HPV tip 18 varsa, KOLPOSKOPİ denilen incelemenin uygulanması gereklidir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika süren ve küçük doku örneklerinin alınabildiği bir müdahaledir. Mutlaka alanında uzman kişilerce yapılmalıdır.
HPV-16 ve/veya HPV-18 (rahim ağzı kanserine en sık neden olan türler) pozitif çıkarsa kolposkopi yapılır. Diğer 12 yüksek riskli HPV' den biri pozitif çıkarsa smear testi yapılır.
HPV virüsünü alan kadında ilk bir yılda %70 oranında, ikinci yılda %90 oranında bağışıklık sistemi tarafından virüs temizlenir.Sadece hastada enfeksiyon kalıcıdır. Kalıcı enfeksiyonun yüksek kanser riskli olması durumunda ise rahim ağzı kanseri oluşması yaklaşık 15-20 yıl sürer.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar.
HPV ile enfekte olan kişilerin %80-90'nında enfeksiyon iki yıl içinde geriler. Ancak bazı HPV tipleri önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Öyle ki HPV 16 kanser açısından riskli bir türdür. HPV 16 ve HPV 18 türü rahim ağzı kanserine sebep olurken, HPV 6 ve HPV 11 genital organlarda siğillere sebep olabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Her HPV kanser yapmaz. %70-80'inden sorumludur.
HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır. Jinekolojik kontrole giden kadınlarda kanser önsüsü lezyonlar tedavi edileceği için kanserleşme olması düşük bir ihtimaldir .
Ancak hasta virüsü taşıdığını fark etmese dahi virüs genellikle 36-39 ay içerisinde %85 oranında ya da 43-44 ay içerisinde %92 oranında vücuttan atılmaktadır.
Genital siğillere yol açan Human Papilloma Virüsü'nün vücuttan atılması için dışarıdan yapılabilen herhangi bir müdahale yöntemi yoktur. Tedavi yöntemleri ile genital siğil lezyonları yakılarak ya da cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir.
HPV 16 + çıktığında rahim ağzı kanseri gelişme riski yaklaşık 450 kat HPV 18 + çıktığında ise rahim ağzı kanseri gelişme riski yaklaşık 250 kat artmaktadır. Bu nedenle kolposkopik değerlendilmesi gereklidir. Bu tür hastaların uzun dönem tecrübeli jinekologlarca takip edilmesi gereklidir.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
En sık kansere sebep olan yüksek riskli HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Elbette tip 16 en yüksek riskli tip olmasına rağmen bulaşması kanser olduğunuz ya da olacağınız anlamına gelmez. Hpv 5-15 yıl gibi çok uzun bir sürede kanser yapar.
Cinsel yolla bulaşarak rahim ağzı kanseri, penis kanseri, ağız ve gırtlak kanserlerine neden olabilen Human Papiloma Virüsü (HPV); genital bölgeye yerleşerek siğil oluşumuna da yol açabiliyor.
Hpv virüsü, erkeklerde ve kadınlarda özellikle çok partnerli olanlarda sıklıkla tesbit edilen bir virüstür. Erkekten kadına geçtiği gibi kadından erkeğe de bulaşabilir.
HPV virüsü kana karışmadığı için güçlü bir sistemik bağışıklık yanıtı oluşmaz, aşı olunmadıysa her bulaş sonrası tekrar tekrar virüs ile enfekte olunabilir.
Sonuç olarak, C vitamini, D vitamini ve çinko bakımından zengin yiyecekleri diyetlerimize dahil etmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye ve bizi HPV'ye karşı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu vitamin ve minerallerin takviyelerini düzenli olarak kullanmak da bağışıklığınız için faydalı olacaktır.
HPV virüsünün etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece virüsün hızlı yayılımını yavaşlatmak, bulaşmasını önlemek ve virüsler nedeniyle oluşan siğilleri yok ederek cinsel organı sağlık bir duruma getirmek mümkündür. HPV tedavisi lezyonların boyutu, şekli ve sayısına göre farklı yöntemlerle yapılabilir.
Eğer düşük riskli HPV tipleri çıkarsa, ya da HPV tespit edilmeze hemen aşı uygulanmalı ve HPV olan eşin tedavisi bitene kadar çiftler prezervatif ile korunmalıdır. Yüksek riskli HPV tespit edilirse kolposkopi yapılmalı gerekirse biyopsi ve sıkı takip protokolleri ile hasta rahim kanserinden korunmalıdır.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
HPV bulaşmış olması kişinin evlenmesine bu sebeple engel değildir.
HPV bulaşıcı bir virüstür. Vücuda girince belirti göstermeden durabilir. HPV 6 ve 11 gibi bazı tipler siğillere neden olurken özellikle HPV 16, 18,31, 33, 45, 52 ve 58 gibi daha birçok tip rahim ağzı kanserine ilerleyen süreci başlatabilir.
Hpv virüsünün bulaştığı hastaların çoğunda genital bölgede siğil oluşumu görülür. Kadınlarda vulva, vajen veya anüste, erkeklerde peniste, anüste ve makatın diğer kısımlarında siğiller ortaya çıkar. Hpv bulaşan kadın ve erkeklerin bir kısmında ise genital siğil oluşmaz.
Ağrı: HPV enfeksiyonu bazen pelvik ağrı, kasık ağrısı ya da cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Asemptomatik: HPV enfeksiyonu bazen belirti göstermeyebilir ve kişi enfekte olduğunun farkında olmayabilir. Ancak, enfekte olmuş kişiler enfeksiyonu başkalarına bulaştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri