ŞANLIURFA EN SICAK İLLER ARASINDA Özellikle her yaz sıcak havanın bunalttığı Şanlıurfa, 18,5 derecelik sıcaklık ortalamasıyla 93 yılın en sıcak 5. ili oldu. Türkiye'nin en sıcak iller ise 19,2 derece ile Adana ve Mersin oldu. Adana ve Mersin'i 18,8 derece ile Antalya ardından 18,6 derece ile Osmaniye takip etti.
Şanlıurfa matematik konum itibariyle Ekvatora daha yakındır. Deniz etkisinden uzak bir bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle Kontinental iklim özelliği ağır basmaktadır. Bu özellik sıcaklık ve yağış bakımından kendisini göstermektedir.
Akdeniz iklimine sahip olması en büyük etkendir. Ekvatora daha yakındır kuzey bölgelere göre. Alçalıcı hava hareketleri de sıcaklık üzerinde etkilidir.
Adana'da hava sıcaklıkları rekor seviyeye ulaştı. Kent merkezinde termometreler 47 dereceyi gösterdi. Kavurucu sıcakların etkili olduğu Adana'da kent merkezindeki termometreler 47 dereceyi gösterdi.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye son 106 yılın en sıcak günlerini yaşarken, sıcaklık rekorları da art arda geliyor. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde termometreler n 61 dereceyi gösterdi. Kısa süre önce Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde 60 dereceyi gösteren termometreler, dün 61 dereceyi göstererek yeni bir rekor kırdı.
Şanlıurfa son yılların sıcaklık rekorunu kaydetti ve termometreler 52 dereceyi gösterdi. Bu inanılmaz derecede yüksek sıcaklık, bölgedeki yaşamı olumsuz etkiliyor ve insanların günlük rutinlerini değiştirmelerine neden oluyor.
Çünkü Antalya Urfa'ya göre Ekvatora biraz daha yakındır.Hem de iklimleri farklıdır.Antalya Akdeniz iklimi yaşarken,Urfa karasal iklim yaşar.Antalya'da deniz de olduğu için nem oranı fazladır.Böylelikle Antalya Urfa'ya göre biraz daha sıcaktır. Yazlar sıcak ve kurak,kışları ise yağışlı ve ılık geçer.
Şanlıurfa bölgesinde yazlar boğucu sıcak, kurak ve açık ve kışlar çok soğuk ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde 2°C ila 38°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -2°C altında ve 41°C üzerinde olur.
Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki Ölüm Vadisi'dir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, bugüne kadar yeryüzünde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı değeri 10 Temmuz 1913'te ABD'nin California eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi'nde 56,7 ºC olarak kayıtlara geçti. Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki Ölüm Vadisi'dir.
Şanlıurfa; 19.242 km²'lik alanı ile Türkiye'nin 7. , nüfus bakımından ise 8. büyük ilidir. İlin %77'si plato ve ova, %22'si dağlık alandan oluşmaktadır.
Şanlıurfa, Meteoroloji'den alınan 93 yıllık sıcaklık ortalamalarına göre 18,5 derecelik ortalama sıcaklık ile Türkiye'nin en sıcak illeri sıralamasında 5. sırada yer aldı.
Kara ikliminin hakim olduğu Şanlıurfa'da yazlar çok sıcak, kışlar ise tam tersine çok soğuk geçer. Bu sebeple şehri gezmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Her ne kadar yaz aylarında en yüksek sıcaklık 46 dereceye kadar çıkıyor olsa da, ortalama yaz ayları sıcaklığı 32 derecedir.
En düşük 23°C. Rüzgâr K, 10 - 15 km/saat.
Yazları son derece sıcak ve kurak bir iklime sahip olan şehir, kışı serin ve nemli geçirir. 2 milyonu aşkın nüfusuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en kalabalık şehri olan Şanlıurfa, aynı zamanda yaklaşık 20,4 ortanca yaş ile Türkiye'nin en dinamik nüfusa sahip ilidir.
Lut Çölü, İran
Bu çöl, 2005 yılında 70.7 °C'lik (159.3 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek yüzey sıcaklığına sahip olduğu belirtilmiş. O nedenle bireylere en yüksek sıcaklığı deneyimlemek üzere Lut Çölü'ne gitmeleri tavsiye ediliyor.
Şanlıurfa bölgesinde,kış mevsimi boyunca, Bir günün yalnızca yağmurlu olma olasılığı gün boyunca %18 düzeyinden %21 düzeyine yükselir, Bir günün karla karışık yağmurlu olma olasılığı gün boyunca %1 civarında neredeyse sabit kalır. ve Bir günün yalnızca karlı olma olasılığı gün boyunca %0 civarında neredeyse sabit kalır ...
En sıcak şehir neresidir? En yüksek sıcaklık hangi şehirdedir sorusuna yanıt ise Mardin'dir. Mardin Kocatepe'de 14 Ağustos 1993 tarihinde 48.8 derece ile rekor sıcaklık kaydedilmiş, 48.8 derece tarihe geçmiştir.
Şanlıurfa'nın toplam 13 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Halfeti, Harran, Viranşehir, Siverek, Akçakale, Ceylanpınar, Suruç, Birecik, Bozova, Eyyübiye, Hilvan, Karaköprü ve Haliliye ilçeleridir.
Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %30 Kürtler %38 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir. Zazalar ise %7 civarı nüfusa sahiptir.
TÜİK verilerine göre, 2 milyon 839 bin 823 nüfusu ile Şanlıurfa ülkenin en kalabalık kenti olurken, onu 2 milyon 603 bin 448 kişi ile Konya, 2 milyon 558 bin 75 nüfusu ile İstanbul izleyecekti.
Eski sıcaklık rekoru Şırnak'a aitti
Ülkemizi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının etkisiyle, bugün Türkiye'de sıcaklık rekoru kırıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz verilerine göre; en yüksek sıcaklık 49,5 °C ile #Eskişehir #Sarıcakaya'da ölçüldü.
ABD'nin Ölüm Vadisi'nde geçtiğimiz gün ölçülen 56 derece sıcaklık, ABD'de ölçülmüş en yüksek ikinci, dünyada ise üçüncü yüksek sıcaklık olarak tarihe geçti. ABD'nin California eyaletinde yer alan ve Arizona eyaletine de taşan Ölüm Vadisi'nde termometreler 56 derece sıcaklık ölçtüler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri