HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
HPV ile enfekte olmuş kişiyle oral yolla cinsel temasta bulunan kişilerde ağız, dil ve boğazda siğil oluşumu görülebilir. Genital bölgelerde siğil ile birlikte vajinal akıntı, kaşınma, yanma hissi ve kanama genellikle beraber görülen belirtiler arasındadır.
HPV virüsünün bulaştığını bir kaç yöntemle anlayabiliriz. Bunlardan bir tanesi eğer HPV virüsü siğil yapan virüs tiplerinden biriyse dış genital bölgede ufak lezyonlar ortaya çıkacaktır. Onun dışında rahim ağzında HPV virüsü olup olmadığını simir testine benzer bir şekilde HPV DNA testiyle anlayabiliyoruz.
Bu tiplerin bazıları düşük risk bazıları da yüksek risk taşır. Kadınlar için tehlike arz eden bu hastalığın bazı tipleri Serviks, Vulva ve anüs kanserine sebebiyet verebilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.
Hpv kuluçka süresi virüsün tipine bağlı olarak değişebilmektedir. Hpv kuluçka süresi virüsün bulaşmasından itibaren 2 ay ile 6 yıl arasındadır. Kuluçka süresi içerisinde belirtilerini göstermeye başlar ve hem erkek hem de kadınlarda şekilleri ve büyüklükleri farklı olan siğiller oluşturur.
İlgili 18 soru bulundu
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Siğilin teşhisinde hekimler çoğu zaman fizik muayene ile teşhisi kolayca koyabilirler. Nadiren siğilin biyopsi (doku örneği) alınarak biyopsi yöntemi kullanılır.
Ağrı: HPV enfeksiyonu bazen pelvik ağrı, kasık ağrısı ya da cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Asemptomatik: HPV enfeksiyonu bazen belirti göstermeyebilir ve kişi enfekte olduğunun farkında olmayabilir. Ancak, enfekte olmuş kişiler enfeksiyonu başkalarına bulaştırabilir.
Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Erkeklerdeki HPV virüsü çoğunlukla genital bölgede ortaya çıkan ve siğile benzer lezyonlar şeklinde gelişir. Herhangi bir belirti ya da sağlık sorununa yol açmayan HPV virüsü penis, kasık bölgesi, anüs, bacak araları ve testisler üzerinde gelişebilir.
Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
Çok seyrek olarak kaşıntı, ağrı ve kanama yapabilir. Siğiller bu enfeksiyonun görünebilir belirtileridir ve ancak % 30 olguda ortaya çıkmaktadır.
4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Human Papilloma Virüsü ise cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilir. HPV ile vajinal mantar arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ancak her ikisi de vajinal enfeksiyonlardır.
Bunun dışında kaşıntı, kızarıklık, döküntü, ciltten kabarık lezyonlar, lenf bezelerinde şişme, idrar yolu enfeksiyonu ve diğer şikayetler de bulunabilir.
Penis, vajina veya makattan akıntı olması.( Bu akıntı su gibi, süt gibi, beyaz, sarımtırak veya yeşil olabilir ve kokusu normal vajina akıntısından farklıdır.)
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
Yorgunluk, halsizlik. İştahsızlık, kilo kaybı Bacak ağrısı Ayak ve bileklerinde şişme görülebilmektedir.
Bu tarama HPV-Pap Smear Testi olarak bilinir. HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Tarama sırasında serviksten küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir. Tarama, 30 ila 65 yaş arası kadınlarda beş yılda bir yapılır.
En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir. Genital siğiller ise daha çok karnabahar görünümünde deri kabarıklıkları şeklindedir.
HPV virüsü olan her hasta da siğil vardır demek yanlış bir ifade biçimidir. HPV virüsü bulunan birçok hasta bağışıklık sistemi güçlü olması nedeni ile vücut siğil oluşumuna izin vermez. Ancak vücutta siğil oluşmaması pozitif çıkan bir HPV testi sonucunu değiştirmez.
En sık görülen rahatsızlıklardan olan siğil, HPV virüsü ile ortaya çıkar. Dolayısıyla halk arasında bilindiği gibi kendiliğinden ortaya çıkmaz. Siğillerin oluşmasına neden olan HPV virüsü son derece bulaşıcıdır. Dolayısıyla bu rahatsızlığı dokunduğumuz her yerden ya da bir kimseden rahatlıkla kapabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri