HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir.
HPV virüse sahip kişi ile vajinal, anal ya da oral seks yoluyla ciltten cilde temasla geçen cinsel yola bulaşan bir enfeksiyondur. HPV enfeksiyonu seksüel temas olmadan da enfekte kişinin vücut sıvıları ile direkt temas sonucu ortaya çıkabilir.
Kriyoterapi: Siğilleri yok etmek için sıvı nitrojen kullanan bir dondurma tekniği. Lazer tedavisi: Siğilleri buharlaştırmak ve yok etmek için yüksek yoğunluklu lazer ışınları kullanılır. Cerrahi olarak çıkarılması: Daha ciddi vakalarda, siğiller cerrahi olarak eksize edilebilir.
HPV'nin yol açtığı siğil ve rahim ağzı yarasına yönelik yapılan tedavilerde HPV vücuttan atılmaz. HPV virüsün oluşturduğu klinik bulguları yok eder ama taşıyıcılık tedavi edilemez. HPV'nin yok olabilmesi ancak vücudun koruyucu hücreleri ile yani bağışıklık sistemi ile sağlanabilir.
HPV enfeksiyonu, makat bölgesinde de siğil şeklinde belirtiler gösterebilir. Genital sıvılardaki virüs, makat çevresindeki çatlaklara bulaşarak, bu bölgede ve hatta makat içinde siğillere yol açabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Şöyle ki; virüs, hastaların bazında 1 hafta sonra etkisini gösterirken, bazı hastalarda 1 ay veya 1 yıl sonra ortaya çıkabilmektedir. HPV virüsleri, genel anlamda vücuda alındıktan sonra 2-3 ay içerisinde siğile neden olmaktadır.
Makatta siğil oluşmasının nedeni Hpv'dir (Human Papilloma Virus). Deri teması yoluyla bulaşan Hpv, anal bölgedeki çatlaklardan girerek buraya yerleşir ve siğillere neden olur. Mikro çatlaklar genellikle jiletle tüy temizliği, anal ilişki ya da benzeri diğer durumlardan dolayı oluşur.
Genital bölge ve çevresinde aşağıdaki genital siğil belirtileri ile karşılaşan hastaların, en kısa sürede uzman bir jinekoloğa başvurarak tedavi olması oldukça önemlidir. Genital Siğil Belirtileri; Genital bölge ve çevresinde pembe, kahverengi ya da beyaz karnabahar görünümlü et parçaları Genital bölgede kaşıntı
HPV, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve zamanla virüsü ortadan kaldırması ile vücuttan atılır. AHCC bileşeninin HPV'yi vücuttan atmaya yardımcı olduğu söylense de bu bilgilerin doğruluğu kanıtlanmamıştır. HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
Makatta siğil oluşumuna HPV adı verilen bir virüs sebebiyle olmaktadır ve bulaşıcılığı bir hayli fazladır. Makat siğilleri cinsel yolla bulaşabilir. Bunun haricinde temiz olmayan tuvaletlerden ve doğrudan temas ile bulaşmaları da mümkündür.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar.
HPV enfeksiyonunun neden olduğu anal siğiller, tıpkı genital bölgede görülen lezyonlarda olduğu gibi Smear testi ile ortaya çıkarılır. Kadınlarda vajina içerisinden alınan Smear, anüs bölgesinde hem erkeklerde hem de kadınlarda pamuk yardımı ile alınabilmektedir.
Genital siğiller pek sık olmasa da kendi kendine geçebilmektedir. Fakat yüksek bulaşma riski taşıdıkları ve nadiren de olsa rahim ağzı, penis, makat kanserlerine sebep olmaları nedeniyle kendi kendine geçmesi beklenmeden tedavi edilmesi tavsiye edilir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Erkeklerde de kansere yol açıyor
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
HPV virüsü, cinsel temasla bulaşan bir virüstür. Bu sebeple tek eşlilik ve evlilik dışı ilişkilerden uzak durmak bu virüsten korunmak için en etkili yöntemlerdendir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan korunma yöntemleri, bu virüs için de uygulanabilir.
Şunu bilmekte fayda var ki, HPV enfeksiyonu bulunan ve immün sistemi normal olan kişiler, HPV'yi kaptıktan sonra 12 ay içinde %80, 24 ay içinde %92 ihtimalle HPV'yi temizleyecektir. HPV'ye bağlı lezyonlar ise nadiren kendiliğinden kaybolabilir. Bunun için sağlam bağışıklık sistemi gerekir.
Genital siğil, tedavilerinden 5-15 gün sonrasında yara iyileşmesi tamamlanınca cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak kişilerin tedavi sonrası dönemlerinde dahi cinsel partnerine bulaştırma riski bulunur. Bu nedenle partnerlerini, HPV aşısı önerilir.
Makat Siğili Geçer mi? Siğiller başarılı bir şekilde çıkarıldıktan sonra dahi tekrar ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, HPV virüsünün vücut dokularında saklı kalmasıdır. Erken saptanan siğiller basit müdahalelerle tedavi edilebilir.
HPV virüsünün bulaştığını bir kaç yöntemle anlayabiliriz. Bunlardan bir tanesi eğer HPV virüsü siğil yapan virüs tiplerinden biriyse dış genital bölgede ufak lezyonlar ortaya çıkacaktır. Onun dışında rahim ağzında HPV virüsü olup olmadığını simir testine benzer bir şekilde HPV DNA testiyle anlayabiliyoruz.
Genital siğil tedavisi için proktoloji, genel cerrahi veya dermataloji bölümlerine gidilebilmektedir. Kondilomun türü, hastanın tıbbi durumu ve kondilomun bulunduğu vücut bölgesine göre farklı tedaviler uygulanabilmektedir. Fakat tüm siğil tedavileri ile genel cerrahi ilgilenmektedir.
Nedenleri. Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir. HPV virüsü temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri