HPV'nin belirtileri arasında genital siğil, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kötü kokulu vajinal akıntı yer alır. HPV enfeksiyonu olan kişilerin vajinal akıntısı var ise cinsel ilişki sırasında partnerine bulaştırma ihtimali daha da yüksektir.
HPV ile enfekte olmuş kişiyle oral yolla cinsel temasta bulunan kişilerde ağız, dil ve boğazda siğil oluşumu görülebilir. Genital bölgelerde siğil ile birlikte vajinal akıntı, kaşınma, yanma hissi ve kanama genellikle beraber görülen belirtiler arasındadır.
En yaygın belirtisi genital bölgede veya anüs çevresinde oluşan siğillerdir. Bununla birlikte, çoğu HPV enfeksiyonu sessizdir ve kişi hiçbir belirti veya semptom yaşamaz. HPV'nin bazı tipleri kansere neden olabilir. Kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanserine ve erkeklerde penis, anüs ve boğaz kanserine yol açabilir.
Özellikle kadınlarda, başka HPV tipleri de aynı anda vücutta bulanabilir ve bu nedenle Pap Smear gibi testlerin yapılması gerekir. Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir.
HPV Virüsü Belirtileri Nelerdir? Her HPV virüsü ile enfekte olan kişilerde belirti olması zorunluluğu yoktur. Bazen virüs hiçbir zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti çoğunlukla genital bölgede ele gelen küçük ağrısız sert karnabahar tarzında lezyonlardır ki buna halk arasında siğil denir.
İlgili 18 soru bulundu
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
HPV enfeksiyonu genellikle herhangi bir belirti vermez. HPV'nin siğil yapan tipleri genellikle genital siğil şeklinde belirti vermektedir. Diğer tipleri ise sadece Pap- smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır. HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir.
HPV, hem erkek hem de kadınlarda ortaya çıkmaktadır ve genital bölgede karnabahar görünümünde toplu iğne başı büyüklüğünde kitlelerle kendini göstermektedir. Tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Siğilin teşhisinde hekimler çoğu zaman fizik muayene ile teşhisi kolayca koyabilirler. Nadiren siğilin biyopsi (doku örneği) alınarak biyopsi yöntemi kullanılır.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
Human Papilloma Virüsü ise cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilir. HPV ile vajinal mantar arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ancak her ikisi de vajinal enfeksiyonlardır.
Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.
Bunun dışında kaşıntı, kızarıklık, döküntü, ciltten kabarık lezyonlar, lenf bezelerinde şişme, idrar yolu enfeksiyonu ve diğer şikayetler de bulunabilir.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
Çok seyrek olarak kaşıntı, ağrı ve kanama yapabilir. Siğiller bu enfeksiyonun görünebilir belirtileridir ve ancak % 30 olguda ortaya çıkmaktadır.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Siğiller, insan papilloma virüsleri (HPV) olarak bilinen belirli bir virüs grubundan kaynaklanan iyi huylu cilt oluşumlarıdır. Siğiller en çok ellerde, ayaklarda ve yüzde görülür. Aynı zamanda genital ve anal bölgede de ortaya çıkabilir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
Virüs rahim ağzı kanseri hariç başka kanser türlerine de yol açabilmektedir. HPV Belirtileri Nelerdir? Virüsün kuluçka süresi HPV'nin tipine göre değişmektedir. Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir.
Bu tarama HPV-Pap Smear Testi olarak bilinir. HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Tarama sırasında serviksten küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir. Tarama, 30 ila 65 yaş arası kadınlarda beş yılda bir yapılır.
HPV testinin pozitif çıkması rahim ağzı kanseri ile ilişkili yüksek riskli HPV tiplerinden birine sahip olduğunuz anlamına gelir. Ancak bu sonuçtan rahim ağzı kanseri olduğunuz yorumu yapılamaz. HPV testinin pozitif olması rahim ağzı kanseri açısından risk taşıdığınız anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri