Cinsel temasa ek olarak herhangi bir ten tene temas yoluyla da yayılabilir. Enfeksiyonunun yayılması, bu virüs ile enfekte olmuş bir kişiyle temas halinde olan yüzeylere (genel duş zeminleri gibi) dokunmaktan da mümkün olabilir.
Tüm bu sebeplerden dolayı siğil varlığında partner tedavisi önemsenmelidir. Bununla birlikte aynı evi paylaşan insanlar için çamaşırların ayrı yıkanması, tuvalet sonrası oturma alanının çamaşır suyu gibi temizleyicilerle temizlenmesi gerekir. Diğer bir önemli önlem el hijyeninin sağlanmasıdır.
HPV virüsü genellikle cinsel yolla bulaşan bir viral enfeksiyondur. Ortak hijyen alanlarının ve havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi özel malzemelerinin ortak kullanılması sonucunda da bulaşabilir.
Havlu, bornoz ya da iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanılması HPV virüsünü bulaştırabileceği gibi, tuvalet gibi ortak alanların kullanılması ve ellerini yıkamayan taşıyıcı bir kişiyle tokalaşmak da HPV virüsünün geçmesine neden olabilir.
Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir.
Yaygın inanışın aksine öpüşmek, kişisel eşyaların ortak kullanımı, aynı bardaktan su içmek veya ortak olarak kullanılan tuvaletlerden bulaşmamaktadır.
Doğru: HPV vücut ısısına ihtiyaç duyar, bu nedenle havuzdan, tuvaletten, hamamdan ve saunadan bulaş görülmez.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Human papilloma virüs (HPV) cilt-cilt teması sırasında cinsel ilişki (vajinal,oral,anal) veya enfekte cilt bölgesinin, sözgelimi elle, temasıyla bulaşır. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur, çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün değildir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Cinsel ilişki dışında virüs taşıyan yüzeylere (havlu, tuvalet, kişisel eşyalar, havuz, hamam vs) cildin teması ile de virüs bulaşabilir. Ama bu durum literatürde çok ama çok nadirdir. HPV enfeksiyonu bulaşan hastaların %90'da enfeksiyon belirti vermeden kendi kendine 3-6 ay içinde vücuttan temizlenir.
HPV Nasıl Bulaşır? HPV virüsü genellikle vajinal, anal ve oral seks yoluyla veya genital bölgede cilt temasının olduğu durumlarda bulaşır. Vücut sıvısı aracılığıyla bulaşmaz. Kondom büyük çoğunlukla virüsün bulaşmasını engellese de cinsel bölgenin tamamını kaplamadığı için %100 koruma sağlamaz.
El ve ayakta yerleşen HPV tipleri cilt teması ile olmaktadır. Dış cinsel organ bölgesine virüslü bir malzemenin teması da bulaşma yolu olabilir. Bu neden ile genital bölgeye epilasyon işlemi sırasında ortak malzeme (tıraş bıcağı, ağda, malzeme kabı gibi) kullanılmamalıdır.
HPV'nin oda ısısında üçüncü günde bile enfeksiyon edici yapısının yüzde 50'sini koruduğu gösterildi. Özellikle HPV ile enfekte kişilerin tırnak aralarında HPV DNA'sı saptanmıştır. Bu kişilerin de virüsü elleriyle kendilerine ve etrafındakilere (cinsel ilişki yaşamasa bile) bulaştırması mümkün.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
HPV virüsünün etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece virüsün hızlı yayılımını yavaşlatmak, bulaşmasını önlemek ve virüsler nedeniyle oluşan siğilleri yok ederek cinsel organı sağlık bir duruma getirmek mümkündür. HPV tedavisi lezyonların boyutu, şekli ve sayısına göre farklı yöntemlerle yapılabilir.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Cinsel yolla bulaşması için tam bir cinsel ilişki zorunlu değildir. Virüs direk temas yoluyla da bulaşabilir. Hamile bir kadındaki HPV virüsü doğum sırasında bebeğe geçebilir.
Makatta siğil oluşumuna HPV adı verilen bir virüs sebebiyle olmaktadır ve bulaşıcılığı bir hayli fazladır. Makat siğilleri cinsel yolla bulaşabilir. Bunun haricinde temiz olmayan tuvaletlerden ve doğrudan temas ile bulaşmaları da mümkündür.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir.
HPV virüsünün yaptığı kondilomlar koter ile yakılarak, sıvı azot ile dondurularak, lazer ile yakılarak veya kimyasal doku eriticiler ile eritilerek yok edilir. Ancak buradaki en iyi ve etkili tedavi siğillerin altına lokal uyuşturucu iğne yaparak koter ile yakmaktır. Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri