Genel olarak HPV ile enfekte her 100 kişiden sadece 1-3'ünde kanser gelişir. Bir HPV tipi tamamen baskılandığı zaman kişinin aynı tip HPV tarafından hastalanması gibi, nüksü ve tekrar bulaşması riski azdır.
Genital siğil elektro koter ile yakıldıktan sonra bazı vakalarda 6 ay ila 1 yıl süre içinde tekrarlayabilir. Fakat tekrarlayan vaka sayısı azdır. Tedaviden sonra hastanında dikkat etmesi gereken hususlar vardır.
HPV virüsü taşıyan ve bu virüsü salgılayan bir kadınla ilişkiye giren bir erkeğe HPV virüsü bulaşır. Virüs bir kere bulaştıktan sonra bu kişiler ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı durumuna gelir. Erkekler açısından konuşacak olursak, bir erkeğin HPV taşıyıcısı olması eşittir bulaştırıcı olduğu anlamına gelmez.
HPV enfeksiyonunun kuluçka süresi 2-6 ay kadar arasındadır. Bu süreçten sonraki sessiz evre ise Latent enfeksiyon olarak kabul edilir. Bazı hastalarda latent dönemi uzun yıllar sürebilir. Latent enfeksiyon sürecinde hasta belirti göstermediği için HPV'yi en çok bulaştırdığı dönem de yine Latent enfeksiyon dönemidir.
Virüs vakalarının çoğu, bağışıklık sistemi savaşarak ve virüsü vücuttan temizledikçe 1 ila 2 yıl içinde iyileşir. Bundan sonra virüs kaybolur ve başkalarına bulaşamaz. Aşırı durumlarda, bulaşan virüs vücutta yıllarca hatta on yıllarca uykuda kalabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Kriyoterapi tedavisi sonrası iyileşme sürecinde tedavi edilen bölge temizlenerek ve yarayı korumak için bir bandaj uygulaması yapılmalıdır. Bölge birkaç gün ağrılı ve şiş olabilir ve biraz ağrı veya rahatsızlık olabilir. Bunu önleyebilmek için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
HPV virüsünü alan kadında ilk bir yılda %70 oranında, ikinci yılda %90 oranında bağışıklık sistemi tarafından virüs temizlenir.Sadece hastada enfeksiyon kalıcıdır. Kalıcı enfeksiyonun yüksek kanser riskli olması durumunda ise rahim ağzı kanseri oluşması yaklaşık 15-20 yıl sürer.
Fakat HPV testi pozitif çıkan kadınların aynı dönemde yapılan smear testlerinde smear sonucu negatif yani normal çıkanlarda HPV enfeksiyonunun iki yıl içerisinde yüzde 90 ila yüzde 95 oranında vücudun savunma sistemi tarafından ortadan kaldırılacağıdır.
HPV ile enfekte olmuş biri herhangi bir semptom göstermeyebilir, bu yüzden kişilerin HPV ile enfekte olup olmadığını belirlemek için bazı özel testler yapılmalıdır. HPV virüsü çoğu kişide herhangi bir sorun veya şikayete yol açmaz. HPV ile enfekte olan kişilerin %80-90'nında enfeksiyon iki yıl içinde geriler.
HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
Siğil kaybolana kadar cinsel ilişkiye girilmemeli
Fakat bu %100 bir korunma sağlamayacaktır; çünkü prezervatifin örtmediği alanlara da hastalık bulaşabilir.
Siğil Yaktırıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genital bölgedeki siğillerin tedavi edilmesinden sonra birkaç hafta ilişkiye girilmemelidir. Siğillere neden olan Hpv virüsü siğil yaktırma işlemi ile tedavi edilmez.
Virüse yakalanmadan öne yapılmalıdır. Virüs eğer bir kere bulaşırsa ömür boyu vücutta kalır.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV vücuttan atılmadığı sürece hastanın vücudunda genital siğiller yeniden oluşabilir. Bu nedenle diğer tedavilerde de olduğu gibi lazer tedavisi kalıcı bir işlem değildir. Yakılan genital siğil tamamen kurur ve aynı yerde yeniden çıkmaz.
Erkeklerde de kansere yol açıyor
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Tedaviler 21 günde 1, 1-3 seans şeklindedir. Lazerle siğil tedavisi ağrılı bir işlem midir? Siğillerde ki hedef siğili besleyen damarlardır ve bu damarlar lazer sistemleri ile kurutulduğunda siğiller beslenememekte ve tedavi tamamlanmaktadır. Ortaya çıkan ısı enerjine bağlı bir miktar ağrı duyulabilmektedir.
Eğer erkekte HPV pozitifliği saptandıysa 30 yaş üzeri kadınlarda HPV testi ve Pap smear testi yapılmalı ve pozitiflik saptanması durumunda serviks kolposkopi işlemi ile ayrıntılı değerlendirilmelidir. Kadınlarda HPV testi pozitif çıkması durumunda erkekte rutin olarak HPV testi yapılmasına gerek yoktur.
Aktif siğilin olduğu dönemlerde bulaşma riski en yüksektir. Ancak, görünürde herhangi bir siğili olmayan HPV taşıyıcı kişilerde bile cinsel partnere bulaş olabilmektedir. Prezervatifler (kondom) tüm genital organı kamufle etmediği için bir miktar koruma sağlasa da virüsten tam bir koruma sağlamaz.
Virüs Tipi
Genital siğillere yol açan Human Papilloma Virüsü'nün vücuttan atılması için dışarıdan yapılabilen herhangi bir müdahale yöntemi yoktur. Tedavi yöntemleri ile genital siğil lezyonları yakılarak ya da cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
Hpv testi 5 yılda bir yapılmalıdır. Doktorlar her beş yılda bir yapılan hpv testini önerirler. Bu test, genellikle pap smear testi ile birlikte yapılmaktadır.
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri