Yüksek riskli HPV'ler: En sık kansere sebep olan yüksek riskli HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Bunlardan da Tip 16 ve 18 en fazla serviks kanserine neden olan tipleridir.
Onbeş anogenital HPV tipi yüksek riskli olarak belirlenmiştir: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82.
Hastalık yapabilme gücüne göre sınıflandırıldığında HPV tip 16 ve 18 yüksek riskli gruptadır. Rahim ağzı kanserlerinin (serviks) yaklaşık %76'sında HPV tip 16 ve 18 pozitif bulunmuştur. HPV 16 aynı zamanda vulva, vajina, makat, penis ve ağız baş-boyun kanserleri ile de ilişkili bulunmuştur.
Günümüzde 120'den fazla tanımlanmış HPV virüsü mevcut olup bunlardan en az 15 tanesi rahim ağzı kanseri için yüksek riskli olarak kabul edilir. HPV tip 16 ve 18 kanser yapma riski, en yüksek görülen 2 türdür ve Türkiye'de yaygındır.
HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
İlgili 16 soru bulundu
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV tip 6 ve 11 en sık görülen düşük riskli tipler olup genital siğil (kondilom) nedenidirler. Serviks kanseri açısından yüksek riskli HPV tipleri ise 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Bu HPV tipleri arasından HPV tip 16 ve 18 serviks kanserlerinin %70'inden sorumludur.
CIN-1 ilerlerse 4-5 yıl sonra CIN-2 ve CIN-3'e ilerler. CIN-2 ve CIN-3 ilerlerse 9-15 yıl sonra kansere dönüşür. Kadınların %20 sinde bu süreçde bir şikayet olmaz. Ama çoğu kadında ilişki sonrası kanama, kötü kokulu akıntı, düzensiz vajinal kanama olabilir.
POZİTİF olarak raporlanan tipler arasında HPV tip 16 veya HPV tip 18 varsa, KOLPOSKOPİ denilen incelemenin uygulanması gereklidir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika süren ve küçük doku örneklerinin alınabildiği bir müdahaledir. Mutlaka alanında uzman kişilerce yapılmalıdır.
kaynaklarda HPV-16 ve HPV-18 tipli virüslerin vücuttan atılmadığı söylense de bu bilgiler doğru değildir. Human Papilloma Virüsünün bütün tipleri zaman içerisinde vücuttan atılabilir. Ancak virüsün vücuttan atılma süresi virüs tipine göre değişkenlik gösterir.
Yüksek riskli HPV'ler: En sık kansere sebep olan yüksek riskli HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Bunlardan da Tip 16 ve 18 en fazla serviks kanserine neden olan tipleridir.
Genellikle en çok kullanılan virüs kiti Tip-16 ve Tip-18 virüsünü ya da 11 ve 6 virüs tipini ortaya çıkarmaktadır. Ancak vücudunuzda HPV virüsünün türü, test kitinin taradığından farklı ise sonuç negatif çıkacaktır.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
HPV'nin herhangi bir belirtiye neden olup olmadığı, yüksek veya düşük riskli olup olmadığı ile ilgili değildir. Kanser riskini veya varlığını belirlemenin tek yolu mikroskobik inceleme ve laboratuvar testidir.
Bu lezyonlar tedavi edilmezse rahim ağzı, vulva, vajina, makat (anüs), penis, ağız, baş ve boyun kanserlerine neden olabilir. Rahim ağzı kanseri dünyada ve ülkemizde sık görülmektedir. HPV'nin genital kanserlere neden olabileceği İlk kez 1970 yılında Harald zur Hausen tarafından söylenmiştir.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Sonucun normal çıkması durumunda 6 ay sonra HPV virüsü yapılır ve 1 yıl sonra da kolkoskopik biyopsi yapılır. Özetle HPV pozitif kanser anlamına gelen bir sonuç değil.
Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.
Her HPV kanser yapmaz. %70-80'inden sorumludur.
Son 10 yılda yapılan çalışmalarda HPV enfeksiyonunun CIN oluşumunda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Aynı şekilde yine cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilen HSV (Genital uçuk virüsü) enfeksiyonu olan hastalarda da CIN görülme ihtimali daha yüksektir.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
HPV testinin pozitif çıkması rahim ağzı kanseri ile ilişkili yüksek riskli HPV tiplerinden birine sahip olduğunuz anlamına gelir. Ancak bu sonuçtan rahim ağzı kanseri olduğunuz yorumu yapılamaz. HPV testinin pozitif olması rahim ağzı kanseri açısından risk taşıdığınız anlamına gelir.
Aşı farklı HPV tiplerine karşı bağışıklık sağlayabileceğinden genital siğilleri, anormal smear testi ya da HPV DNA testi pozitif olan kadınlara da aşı uygulanması tavsiye edilmektedir. Aşı yapılmış olması tarama testlerinin (smear) yapılmamasını gerektirmez.
HPV virüsü nasıl bulaşır? HPV virüsü insan cildinde canlı olarak bulunabildiği için en sık cilt teması ile bulaşmaktadır. Genital HPV'nin en sık bulaşma yolu ise cinsel temastır. HPV taşıyıcısı olan erkek veya kadınla gerçekleştirilen cinsel ilişki sonrasında virüs karşı taraftaki kişiye bulaşmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri