Doğrulanmış Cevap. Cevap: Orman yangınına sebep olan mercek ince kenarlı mercektir.
Doğrulanmış Cevap. Sorunun Cevabı: Yangin çıkaran mercek ince kenarlı mercektir.
İnce kenarlı merceklerde bulunan ışığı odak noktasında toplama özelliği sebebiyle, cam ve plastik gibi doğaya bırakılan maddelerin, kağıt, toprak, ağaç yaprakları ve benzeri cisimlerle etkileşimi sonucunda orman yangınları görülebilmektedir.
Ormanlara cam, cam şişe ve bunların kırıkları atılmamalıdır. (Cam; mercek görevi yaparak güneş ışığını kuru otlara odaklar. Otların, tutuşarak alevlenmesine ve dolayı- sıyla büyüyerek orman yangınlarının oluşmasına neden olur.)
Bununla birlikte güneş enerjisi, örneğin büyüteç ve mercek kullanılarak, özel bir noktada birleştirildiği zaman yanıcı maddeleri ateşleyebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Cevap: Orman yangınına sebep olan mercek ince kenarlı mercektir. Bu mercek, güneş ışınlarını bir noktada toplayarak ormanda yangın çıkmasına neden olabilir.
Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtma özelliğine sahiptir. Merceklerde görüntü özellikleri, aynalardaki görüntü özelliklerine benzer. Tek farkı aynalarda ışınlar yansıyarak, merceklerde ise ışınlar kırılarak görüntü oluşturur.
Orman Yangınlarının Zararları
Ormanlarda yaşayan canlıların yaşam alanları yok olur. Canlı ve cansız örtünün yok olmasıyla erozyon, sel-taşkın ve hava kirliliği gibi doğal afetlerin sayısında ve hızında artma görülür. İklim sisteminde (sıcaklık, rüzgâr, nem ve yağışa doğrudan etki ederek) bozulmalar görülür.
1- Yıldırım Düşmesi
Yıldırımlar, düştükleri yerde son derece yüksek bir ısı oluştururlar. Bu nedenle doğal sebeplerle çıkan yangınların çok büyük bir çoğunluğu yıldırım kaynaklıdır. Yıldırım düşen ağaçlar ıslak olsa dahi yıldırım sıcaklığı nedeniyle alev alabilir ve orman yangını başlatabilir.
Orman Yangınları Neden Çıkar? Orman yangınının meydana gelebilmesi için üç unsura gerek vardır. Bunlar yanıcı madde, oksijen ve tutuşturucu kaynaktır. Tutuşma sıcaklığı (ısı), oksijen ve yanıcı madde (yakıt) yeterli miktarda bir araya gelirse yanma olayı meydana gelir.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız.
Projeksiyon cihazlarında büyütme amacıyla ince kenarlı mercekler kullanılır. Video kamera, dürbün, fotoğraf makinelerinde de mercekler kullanılmaktadır.. El feneri ve ışıldak gibi cisimlerde ise kalın kenarlı mercekler kullanılır.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
Sonuçları itibariyle büyük bir afet olan orman yangınları ülkemizin daha çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde görülmektedir. Bu bölgelerde, özellikle yaz mevsiminde sıcaklık, yağış, bağıl nem ve rüzgâr gibi iklim elemanlarının gösterdiği özellikler, yangınlar için elverişli bir ortam oluşturur.
1-Örtü, 2-Tepe 3-Toprak yangını Olmak üzere 3 farklı şekilde oluşur.
Kundaklama, kamp ateşleri, sigara izmaritleri, çöplerin düzgün yakılmaması ve kibrit veya havai fişekleri, yangınlara yol açan şeyler. Yangın başladıktan sonra ise rüzgar, arazinin eğimi veya yakıt nedeniyle yayılabilir. Yamaçların alt kısımlarında başlayan yangınlar çok daha hızlı yayılıyor.
Orman yangınları da doğal bitki örtüsü ve yaşayan organizmaların yok olması ile erozyonun artışına sebep olmaktadır. Özellikle dağlık alanlardaki ormanların yanarak yok olması erozyonu daha fazla etkiler.
Üzerine gelen ışınları dağıtıcı özelliğe sahip olan merceklere kalın kenarlı mercekler denir. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır.
Doğrulanmış Cevap. Mercekler ışığı kırar mı ? = Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtır.
1-) MİYOPLUK :
Kalın kenarlı (Iraksak) Merceklerden Yapılan Gözlük veya Lens Kullanılarak Görüntü ağ Tabaka Üzerine Düşürülür ve Net Görüntü Görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri