Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir. Genital bölgede bu lezyonları en sık yapan HPV tipi; düşük riskli olan HPV 6 ve 11'dir.
İnsan epiteline yerleşen hpv virüsü daha çok ağız, boğaz ve genital bölgeyi etkiler. Sadece insanları enfekte edebildiği için isminde “Human” vardır. Elde, yüzde ya da vücudun başka bölgesinde bulunan HPV tipi farklı iken, genital bölgede görülen virüslerin tipi başkadır.
Penis, testis derisi (skrotum), kasık, uyluk ve anüs çevresi, erkeklerde genital siğil tespit edilen bölgeleri oluşturur. Kadınlarda ise vajen veya anüs içi ve dışı bölgede veya rahim boynu olarak bilinen serviks bölgesinde genital siğil oluşumu tespit edilebilir.
Kadınlarda genital siğilin oluşma nedeni büyük oranda cinsel ilişki sırasında bulaşan Hpv virüsüdür. Bu durum, genital siğillerin vajina çevresinde olduğu gibi diğer alanlarda da ortaya çıkmasına neden olabilir.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
İlgili 22 soru bulundu
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
Siğiller ağrısız olabilir, ancak bazen kaşıntıya, rahatsızlığa veya kanamaya da neden olabilir. Anormal Vajinal Kanama: HPV'nin bazı tipleri, kadınlarda anormal vajinal kanamaya yol açabilir. Bu kanamalar, adet dönemi dışında veya cinsel ilişki sırasında ortaya çıkabilir ve HPV enfeksiyonunu düşündürebilir.
HPV, insanlarda oldukça yaygın olarak bulunan ve çoğu kişide bir soruna yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere sebep olabilen virüsün adıdır. HPV virüsü cildi etkiler. HPV'nin birçok tipi, ağzı, boğazı ve genital bölgeyi etkiler.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır. Erkeklerde HPV virüsünün bulaşması ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayın. Kadınlarda HPV virüsünün bulaşması ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayın.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar.
HPV belirtileri arasında şunlar vardır: Genital siğiller: HPV'nin en yaygın belirtisi olan siğiller, çoğunlukla küçük, et benzeri çıkıntılar şeklinde ortaya çıkar. Kadın HPV belirtileri arasında vulva, vajina, rahim ağzında, erkek HPV belirtileri arasında ise penis veya anüs çevresinde siğiller görülebilirler.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu? Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
HPV'nin belirtileri arasında genital siğil, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kötü kokulu vajinal akıntı yer alır.
Bunlar arasında en sık görülen hpv belirtileri erkekte ve kadında genital bölgede siğil oluşumudur. Başlangıç olarak küçük kırmızı, kahverengi veya deri rengine yakın renklerde olabilir. Siğiller büyüyüp geliştiğinde ise karnabahar görünümüne dönebilir. Yanma, batma, kaşıntı bunların yanında gelişen hpv belirtileridir.
HPV ile enfekte olmuş kişiyle oral yolla cinsel temasta bulunan kişilerde ağız, dil ve boğazda siğil oluşumu görülebilir. Genital bölgelerde siğil ile birlikte vajinal akıntı, kaşınma, yanma hissi ve kanama genellikle beraber görülen belirtiler arasındadır.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
HPV'nin yol açtığı siğil ve rahim ağzı yarasına yönelik yapılan tedavilerde HPV vücuttan atılmaz. HPV virüsün oluşturduğu klinik bulguları yok eder ama taşıyıcılık tedavi edilemez. HPV'nin yok olabilmesi ancak vücudun koruyucu hücreleri ile yani bağışıklık sistemi ile sağlanabilir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
'Kötü kokulu akıntı' kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Yorgunluk, halsizlik. İştahsızlık, kilo kaybı Bacak ağrısı Ayak ve bileklerinde şişme görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri