Bu tarama HPV-Pap Smear Testi olarak bilinir. HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Tarama sırasında serviksten küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir. Tarama, 30 ila 65 yaş arası kadınlarda beş yılda bir yapılır.
HPV testi rahim ağzından alınacak sürüntü yöntemi ile test yapılabilir. Eğer siğil var ise siğillerden örnek ( lokal anestezi altında) ve yine servikal sürüntü örneği laboratuvarda incelenir. Beraberinde smear testi de yapılmalıdır. Bu işlem sadece birkaç dakika sürmektedir.
Hpv testi sonuçları örnekler laboratuvara iletildikten sonraki bir hafta içerisinde çıkar.
Hpv virüsü kan tahlilinde çıkmaz. Hpv sadece cildin en üst tabakasındaki hücrelere yerleşir. Bu nedenle kanda antikor oluşumuna neden olmaz. Bu nedenle kanda ne antijen ne antikor mevcuttur.
HPV, oral seks de dahil olmak üzere cinsel temas ve kan yoluyla bulaşabilen bir enfeksiyondur.
İlgili 38 soru bulundu
HPV/smear testi kadında serviks adı verilen rahmin ağız kısmı kanserinin erken tanısını koymaya yarayan çok güçlü bir testtir. Rahim ağzı kanseri cinsel yolla bulaşan human papilloma virüsünün yüksek kanserojen risk oluşturan yirmi farklı tipinden bir veya birkaçının kadın cinsel organlarında bulunmasıyla oluşur.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Bağlı bulunduğunuz aile hekimliği merkezlerinde veya KETEM adı verilen sağlık bakanlığına bağlı kanser tarama merkezlerinde de yapılabilmektedir. Ancak bu merkezlerde yapılan testlerde sadece kanser yapan hpv tipleri bakılmaktadır. Eğer bunlardan biri yoksa test sonucunuz negatif olarak verilmektedir.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
Kan testi sonuçları genel sağlık durumunuzla ilgili bilgiler verir. Kan testleri, anemi, kan hastalıkları, vitamin ve mineral eksiklikleri, böbrek hastalıkları veya vücuttaki enfeksiyon hastalıklarının tanısında yaygın olarak kullanılsa da bazı hastalıkların kesin tanısı için ileri incelemeler gerekebilir.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
Genital siğil varken ilişkiye girilir mi
Genital siğiller, cinsel birleşme sırasında bulaşır. Genital siğil varken ilişkiye girmek, Hpv virüsünün karşı tarafa bulaşmasına neden olur.
HPV'nin yol açtığı siğil ve rahim ağzı yarasına yönelik yapılan tedavilerde HPV vücuttan atılmaz. HPV virüsün oluşturduğu klinik bulguları yok eder ama taşıyıcılık tedavi edilemez. HPV'nin yok olabilmesi ancak vücudun koruyucu hücreleri ile yani bağışıklık sistemi ile sağlanabilir.
HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu? Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
HPV bulaşmış olması kişinin evlenmesine bu sebeple engel değildir.
Hpv ömür boyu vücutta kalabilir. Ancak elbette herkeste vücutta kalmaz. Peki kimlerde daha çok vücutta kalır? Beslenmesi bozuk olan, sigara ve alkol kullanan, bağışıklık sistemi zayıf olan kadın ve erkeklerde vücuttan atılma şansı azalır ve virüs vücutta kalır.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır. Erkeklerde HPV virüsünün bulaşması ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayın. Kadınlarda HPV virüsünün bulaşması ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayın.
Siğiller, insan papilloma virüsleri (HPV) olarak bilinen belirli bir virüs grubundan kaynaklanan iyi huylu cilt oluşumlarıdır. Siğiller en çok ellerde, ayaklarda ve yüzde görülür. Aynı zamanda genital ve anal bölgede de ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklar ve ergenlerde daha sık rastlanır.
Geçmiş dönemlerde Smear Testi sadece devlet hastanelerinde ya da kadın doğum uzmanlarının muayenelerinde yapılırken, günümüzde devlet hastaneleri ve polikliniklerin yanı sıra aile sağlığı merkezlerinde de yapılabilmektedir.
Devlet hastanelerinde de kadın doğum kliniklerinde Hpv testi yaptırmanız mümkündür. Ancak sadece tarama amaçlı olarak yaptıracaksanız KETEM adı verilen merkezlerde yaptırmanız daha uygun olacaktır.
Genital siğil tedavisi için deri hastalıkları uzmanına yani bir dermatoloğa muayene olmanız gerekmektedir.
Siğiller ağrısız olabilir, ancak bazen kaşıntıya, rahatsızlığa veya kanamaya da neden olabilir. Anormal Vajinal Kanama: HPV'nin bazı tipleri, kadınlarda anormal vajinal kanamaya yol açabilir. Bu kanamalar, adet dönemi dışında veya cinsel ilişki sırasında ortaya çıkabilir ve HPV enfeksiyonunu düşündürebilir.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
Doğru: HPV vücut ısısına ihtiyaç duyar, bu nedenle havuzdan, tuvaletten, hamamdan ve saunadan bulaş görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri