Genital bölgede oluşan siğiller genelde yumuşak yapıdadır. Kaşıntı ve ağrı gibi kişiyi rahatsız eden etkilere sahiptir. Bulaşma şekli cinsel yolla olmaktadır. Kanser riskinin düşük orana sahip olduğu HPV virüslerinde gelişmektedir.
HPV virüsü; hem erkeklerde hem kadınlarda genital organlarda ortaya çıkan karnabahar görünümlü bir virüstür. Bununla beraber bazen tek bir yerde bazen de birkaç yerde toplu iğne başına benzeyen ufak, bazen de az bazen ise çok fazla ancak ağrısız, sert kitleler şeklinde tanımlanır.
Genital Siğillerin Tanı Yöntemleri
Genital siğillerin teşhisi Deri Hastalıkları Uzmanı (Dermatolog) tarafından yapılan muayene ile siğillere bakılarak tanı konabilir. Jinekoloji ve Üroloji tarafından da tanı konabilir. Kadınlarda, özellikle yıllık rutin jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilir.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Erkeklerdeki HPV virüsü çoğunlukla genital bölgede ortaya çıkan ve siğile benzer lezyonlar şeklinde gelişir. Herhangi bir belirti ya da sağlık sorununa yol açmayan HPV virüsü penis, kasık bölgesi, anüs, bacak araları ve testisler üzerinde gelişebilir.
İlgili 43 soru bulundu
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
HPV, hem erkek hem de kadınlarda ortaya çıkmaktadır ve genital bölgede karnabahar görünümünde toplu iğne başı büyüklüğünde kitlelerle kendini göstermektedir. Tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Sert ve kanseröz olmayan bu şişlikler derinin yüzeyinde olur ve bu enfeksiyonun olduğu deri bölgesiyle temas, hastalığın diğer insanlara yayılmasındaki temel faktördür.Virüslerin neden olduğu siğiller son derece bulaşıcıdır.
HPV ile enfekte olmuş biri herhangi bir semptom göstermeyebilir, bu yüzden kişilerin HPV ile enfekte olup olmadığını belirlemek için bazı özel testler yapılmalıdır. HPV virüsü çoğu kişide herhangi bir sorun veya şikayete yol açmaz. HPV ile enfekte olan kişilerin %80-90'nında enfeksiyon iki yıl içinde geriler.
İlk şüphede uzman doktora başvurmalı ve tedavinizi olabildiğince erken yaptırmalısınız. Siğiller kaşıntıya, tahrişle birlikte kanamaya da neden olabilir. Mikrop bulaştığında hemen ortaya çıkmazlar. İlk önce sizi bıktıran ve dayanılmaz boyutlara ulaşan bir makat kaşıntısı görülür.
Fazla nemli bir bölgedeyse beyazımsı da görünebilir. Giderek büyür ve üzeri karnıbahar gibi bir görünüm alır. Genital siğil nasıl bulaşır? Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ancak, bulaşma hemen hemen daima deri temasıyla olduğu için, tam bir cinsel ilişki olmadan da bulaşabilir.
Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Çok seyrek olarak kaşıntı, ağrı ve kanama yapabilir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Siğil tedavisi öncesinde araştırma yapan kişiler bu rahatsızlığın yalnızca HPV virüsü ile ortaya çıkıp, çıkmadığı konusunda araştırma yapıyor. Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır.
Lezyonlar bazen tek veya çoklu sayıda, bazende tek ve oldukça büyük karnabahar görünümünde olabilir. Oral seks ile lezyonlar ağız içine bulaşabilir ve ağız mukozasında benzer lezyonlar çıkabilir. HPV ile temastan 4-6 hafta sonra genital siğil çıkabilir. Bu süre bazen 6-8 aya kadar uzayabilir.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur. HPV enfeksiyonu belirtileri genelde HPV virüsünün kuluçka döneminin değişkenlik göstermesi sebebiyle kendini hemen belli etmez.
HPV virüsü olan her hasta da siğil vardır demek yanlış bir ifade biçimidir. HPV virüsü bulunan birçok hasta bağışıklık sistemi güçlü olması nedeni ile vücut siğil oluşumuna izin vermez. Ancak vücutta siğil oluşmaması pozitif çıkan bir HPV testi sonucunu değiştirmez.
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri