Bir suç sonucu meydana gelen gebelikler için Türk Ceza Hukuku 20 haftaya kadar kürtaj izni vermektedir. Devlet hastanelerindeki kürtaj hizmetleri devlet sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır. Kürtajın yasallaştırılmasından bu yana, birçok kadın Türkiye'deki yasal kürtaj hizmetlerinden yararlanmıştır.
Tıbbi bir sebebe bağlı olarak gerek anne ile ilgili bir tıbbi problem gerekse bebek ile ilgili bir anormal gelişim veya bebek gelişimin durması durumunda kürtaj işlemi Devlet hastanelerinde de yapılabilmektedir. Türkiye'de adet rötarından itibaren 10. haftaya kadar yasal olarak kürtaj işlemi yapılır.
Devlet hastanelerinde böyle bir şey yoktur. SGK kürtajınızın bir kısmını karşılamaktadır, aynı zamanda hastanenin acil kısmından giriş yaparak kürtaj olunmuş ise herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Bekar olan kadınların ise devlet hastanesinde kürtaj yaptırabilmek için kendilerinin beyan etmesi yeterli oluyor. 18 yaş altında olan kişilerde bu işlemin ebeveyn izni ile yapılabildiğini de belirtmek gerekir.
Evlilik dışı kürtajın yasal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj için Aileye Haber Verilir mi? 18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez.
Devlet Kürtajı Karşılar mı? Ülkemizde kürtaj operasyonu büyük çoğunlukla özel muayenehane, klinik ve hastanelerde yapılmaktadır. Özel kliniklerde yapılan operasyon ücreti devlet tarafından karşılanmaz. Devlet hastanelerinde sadece tıbbi zorunluluk gerektiren vakalara kürtaj uygulanmaktadır.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Çocuk aldırma İstanbul, istenmeyen gebeliği sonlandırmak için, kürtaj yoluyla yapılan bir işlemdir. Hem evli hem de bekâr kadınlar, çeşitli nedenlerle çocuk aldırmayı tercih edebilir. Ancak gebeliğin, yasal sınır olan 10. haftayı geçmemiş olması gerekir.
Acil bir durumda, operasyon yirmi dört saat içerisinde gerçekleşmelidir. Bir suç sonucu meydana gelen gebelikler için Türk Ceza Hukuku 20 haftaya kadar kürtaj izni vermektedir. Devlet hastanelerindeki kürtaj hizmetleri devlet sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Vakumla kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Eğer gebelik 10 haftayı geçmişse hiçbir yöntemle kürtaj yapılamaz. Bu nedenle yasal sınırı aşmak istemeyen hem de çocuk sahibi olmaya kendini hazır hissetmeyen kişilerin zamanında gebelik testi yapması önemlidir.
Tıbbi cerrahi yöntemi ile rahimdeki ceninin kazınması yolu ile yapılan kürtaj, lokal anestezi yoluyla tamamlanır. Böylece kişiler herhangi bir ağrı hissetmeden tüm işlemi sonuçlandırır. Kürtaj işlemi uygulanan kişi kısa sürede hastaneden taburcu edilir. Dolayısıyla günlük bir işlemdir.
Kürtaj Maddeleri
Gebelik 10 haftayı aşmamış olmalıdır. Evli kadınlarda gebeliğin sonlandırılması amacıyla, kürtaj yaptırabilmek için eş onayı istenmektedir. 18 yaşını doldurmuş bekar bir kadının kürtaj yaptırabilmek için izne ihtiyacı yoktur. 15 yaşından küçük çocukların kürtaj olması adli bir vakadır.
Türkiye'de yasal sınır anlamında tıbbi olarak hamileliğin ilk 10 haftasına kadar yapılabilen kürtaj işlemi, uzman doktor eşliğinde yasal olarak uygulanan güvenli bir operasyon olarak kabul edilir.
Ülkemizde kürtaj yasak değildir. 10 haftaya kadar yasal olarak yapılabilmektedir.
Kürtaj işlemi sırasında hem lokal hemde sedasyon anestezi kullanılabilir. Önerdiğimiz işlemin ağrısız bir şekilde ve steril şartlarda yapılmasıdır.
Kürtaj neden yapılır? Kürtaj en çok istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için uygulanmakla birlikte, rahim içi temizliğin yapılması gereken durumlarda, rahim ile ilgili hastalıkların tanısının konulmasında ve patoloji için doku alınması gereken durumlarda da yapılmaktadır.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Kürtajın devlet hastanelerinde yapılması halinde sigortalı hiçbir ek ödeme yapmayacak. Özel ve üniversite hastanelerinin, SGK' dan alacakları ücrete ilaveten , sigortalıdan kısmi miktarda ücret talep etme hakkı vardır.
İlk hamilelikte kürtaj zararlıdır gibi bir durum söz konusu değildir. Güvenli ve başarılı bir kürtaj için alanında uzman doktor kadrosuna sahip kürtaj yapan hastaneler tercih edilmelidir. Kürtaj hijyenik hastane ortamında uzman doktorlar tarafından yapılması gereken cerrahi bir operasyondur.
Kadın hastalıkları uzmanı yani jinekolog dışındaki hekimler tarafından kürtaj işlemi yapılması yasaktır. Ayrıca gebelik haftası 10 haftadan büyük olduğu durumlarda da kürtaj işlemi yasaktır.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Kürtaj Yasal mıdır? Türkiye'de kürtaj yasası, 10. gebelik haftasına kadar yasaldır. 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma işlemi yapılabilir. Bunun için evli veya bekar olmak fark etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri