Siğiller tek, grup halinde, ciltten yüksek, yassı veya "karnabahar" biçimli olabiliyor. Deri kabarık, üzeri pürtüklü, deri rengi, açık kahverengi ya da rengi gri olabiliyor. Genellikle acı-ağrı hissi olmuyor. Ancak kaşıntı olabiliyor.
HPV genital bölgede diğer klinik görüntüsü ise papillomlardır. Bölgedeki renk pigmentlerine olan etkisi ile beyaz veya kırmızı olabilirler. Yavaş büyüyen bu lezyonlar genellikle koyu renkli olup bazen saplı olabilmektedirler.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
Genital siğiller, Human Papilloma Virus (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu, cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyondur. Genellikle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Ancak cildinde HPV bulunan biriyle doğrudan cilt teması yoluyla da genital siğiller bulaşabilir.
Siğille karıştırılmaması gereken et beninin yüzeyi, siğilin aksine pürüzsüzdür ve siğil gibi bulaşıcı değildir. Tıbbi açıdan tamamen zararsız olan bu oluşum, çoğunlukla takılan aksesuar ya da giyilen kıyafetlerin deri yüzeyinde yarattığı sürtünmeye bağlı olarak zedelendiklerinde kaşıntı ve ağrıya neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Genellikle zararsız olsalar da estetik olarak rahatsız edicidirler ve bazen ağrı, kaşıntı ya da kızarıklık gibi şikâyelere neden olurlar. HPV kaynaklı oluşan bu şişlikler 3000 yıllık mumyalarda bile görülmüş olup tarihi oldukça eskiye dayanan oluşumlardır.
HPV virüsü kadınlarda Serviks kanseri olarak da bilinen rahim kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabildiği için bu tip bir tedavi arayışı sağlığınız açısından oldukça riskli olacaktır. Genital siğilleriniz var ise en yakın zamanda uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
Siğil tedavi edilmezse bir süre sonra çoğalmaya başlar. Tedavi edilmeyen genital siğiller, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
Hpv'nin en tipik belirtisi toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan siğillerdir. Genital bölgede oluşan bu siğiller virüsün vücuda bulaştıktan 2-6 ay sonra meydana çıkmaktadır.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
HPV enfeksiyonu genellikle herhangi bir belirti vermez. HPV'nin siğil yapan tipleri genellikle genital siğil şeklinde belirti vermektedir. Diğer tipleri ise sadece Pap- smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır. HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir.
Eğer kadın veya erkeğin bağışıklık sistemi güçlü ise bunlarda her zaman siğil oluşmayabilir. Ancak eğer kişinin strese veya başka nedenlere bağlı bağışıklık sistemi düşerse bunlarda değişik derecelerde siğil çıkabilir.
Elde ve parmaklarda siğil neden olur? El ve ayaklarda siğilin oluşmasının temel nedeni yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur. Alabama Üniversitesi tarafından el ve parmaklarda oluşan siğiller üzerine yapılan araştırma hemen her yerde HPV virüslerinin olduğunu ortaya koymuştur.
Vücudun diğer bölgelerinde çıkan siğillerde de olduğu gibi, HPV virüsünün neden olduğu genital siğillerde de zaman zaman kanamalar görülmektedir. Genital siğil kanamaları kendi kendine yaşanan kanamalardan daha çok, kaşıntı belirtisi gösterdikten sonra sert bir biçimde siğili kaşımaktan kaynaklanır.
Siğil tedavisi son derece hassas bir şekilde yapılmalıdır. Genel olarak dondurma ve yakma siğil tedavilerinin uygulandığı devlet hastanelerinde diğer yöntemler de uygulanarak kişi sağlığına kavuşturulur. Bu noktada randevu ile devlet hastanesinden siğil tedavisi desteği sağlayarak, siğil sorunundan kurtulabilirsiniz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Siğil Kaşınır mı? Genellikle kaşınma olmaz. Fakat, bazı durumlarda kaşıntıya sebep olabilmekte, hastalar kaşıntı şikayetiyle dermatoloji doktoruna başvurabilmektedirler.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
HPV bulaşıcı bir virüstür. Vücuda girince belirti göstermeden durabilir. HPV 6 ve 11 gibi bazı tipler siğillere neden olurken özellikle HPV 16, 18,31, 33, 45, 52 ve 58 gibi daha birçok tip rahim ağzı kanserine ilerleyen süreci başlatabilir.
Siğillerdeki siyah noktalar, kanamalara neden olabilen kan damarlarıdır. Çoğu siğil tıbbi tedavi yapılmaksızın 1-5 yıl içinde ortadan kalkar. Ancak büyük, çok sayıda siğiller veya hassas bölgelerde tedavi uygulanır.
Siğillerin kendiliğinden geçmesi çok nadir olarak karşılaşılabilen bir durumdur. Tedavi edilmezse lezyonlar büyür ve çoğalır. Hem başka vücut bölgelerine hem de başka insanlara HPV virüsü bulaşabilir. Siğillerin deride yaygınlaştığı durumlarda tedavi süreleri de gittikçe uzar ve zorlaşır.
Bunlar arasında en sık görülen hpv belirtileri erkekte ve kadında genital bölgede siğil oluşumudur. Başlangıç olarak küçük kırmızı, kahverengi veya deri rengine yakın renklerde olabilir. Siğiller büyüyüp geliştiğinde ise karnabahar görünümüne dönebilir. Yanma, batma, kaşıntı bunların yanında gelişen hpv belirtileridir.
HPV'nin belirtileri arasında genital siğil, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kötü kokulu vajinal akıntı yer alır. HPV enfeksiyonu olan kişilerin vajinal akıntısı var ise cinsel ilişki sırasında partnerine bulaştırma ihtimali daha da yüksektir.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri