Kuru baklagiller özellikle protein içeriği bakımından et grubundaki besinlere eş değerdir. 100 gram kırmızı et ortalama 30 gram protein içerirken, kuru baklagillerin 100 gramında ortalama 20 gram protein vardır. Bu sebeple kuru baklagiller insan beslenmesinde en ekonomik ve sağlıklı bitkisel protein kaynağıdır.
Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir. Bakliyatlar kök bitkilerdir. Bu yüzden de oldukça fazla protein içerir.
Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir... Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir. Ancak protein içeriği hayvansal proteinlere göre daha zayıftır.
Bitkisel protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru fasulye, en çok tüketilen kuru baklagillerden bir tanesidir. 100 gramında 155 kilokalori enerji, 5 gram yağ, 6 gram protein, 22 gram protein bulunur.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
İlgili 23 soru bulundu
Protein kaynaklarında, günlük ihtiyaç miktarları alınabilir. Protein en fazla, süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve balıklarda bulunur. Bunun yanında baklagiller ve fındık benzeri yiyecekler, protein açısından zengindirler. Protein ihtiyacı, ekstra bir uğraşı olmayan kişiler için sağlıklı seviyede ilerler.
Kısaca bulgur; posa, lif açısından zengin, karbonhidrat değeri daha düşük ve protein değeri yüksek oldukça değerli bir gıda maddesi olarak bizlere ulaşmaktadır. Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir.
Yaklaşık 100 g'lık pişmiş bir patateste protein oranı 1.7-5.8 g arasındadır (Tablo 2).
Bu tür diyetlerin bazı hastalıkların tedavisinde ihtiyaç üzerine ortaya çıktığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı “Sanılanın aksine protein, vücutta karbonhidrat ve yağlar gibi depolanmaz ve fazla tüketildiğinde yağa çevrilir, yağ olarak depolanır” diyor.
Besin değerleri de oldukça zengindir. Baklagiller arasında en çok proteini bulunduran gıda olduğu için sıklıkla bir protein olarak sınıflandırılır. Nohut karbonhidrat mıdır? Evet nohut karbonhidrattır.
Mideyi uzun süre tok tutabilen ve zengin lif içeriği ile bilinen mercimeğin 100 gramında, 350 kcal enerji, 63 gram karbonhidrat, 1 gram yağ, 25 gram protein ve 8,5 gram su bulunur. Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür.
Bir kahve fincanı yeşil mercimekte 34.79 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein miktarı ise 24.85 gramdır.
Tahıllar: Buğday, pirinç kepeği ve yulaf protein içeren besinler arasında önemli bir yer tutar. Yağlı tohumlar ile kıyaslandığında, tahıllar yağlı tohumlara göre %10-12 daha az protein içerir. Bakliyatlar: Bezelye, nohut, bakla ve mercimek gibi bakliyatlar tahıllara göre protein içeriği bakımından daha zengindir.
Proteinlerin büyük bir kısmı 20 temel amino asitten oluşmuştur (Şekil 1. 1).
Zeytin içeriğinde 0,25 Karbonhidrat(g), 0,41 Protein(g), 4,83 yağ(g), 756,24 Sodyum(mg), 17,71 Kalsiyum(mg), 13,80 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,37 ve Demir barındırır.
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Hayvansal protein denilince akla ilk gelen besinlerden olan peynir yüksek protein içeren gıdaların başında. Peynirin 100 gramında yaklaşık 30 gram protein var.
Bir bardak ayranın içerdiği besin değeri şu şekilde belirtilmiştir: Karbonhidrat: 6,87 gr. Protein: 3,12 gr. Yağ: 3,75 gr.
1 porsiyon kısırda bulunan besin değeri şu şekilde hesaplanmıştır: 31.69 gram karbonhidrat. 4.59 gram protein. 3.75 gram yağ
Bulgur mu daha sağlıklı pirinç mi? Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor.
Günlük protein ihtiyacı genellikle gıdalar yoluyla karşılanır. Uzmanlar dengeli ve sağlıklı beslenme için besin çeşitliliğine ve her öğünde mutlaka protein alımına dikkat edilmesini tavsiye etmektedir. Eczanelerde, spor mağazalarında ve çeşitli internet sitelerinde protein tozları satılmaktadır.
Aynı zamanda, ihtiyaç duyulduğu durumlarda amino asitlerden enerji de üretilebilir. Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri