Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır. Önayak kelimesi de birleşim bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Biri bitişik yazılan “örnek olma, öncelik- li bulunma” anlamındaki önayak, diğeri hayvanın ayaklarından biri anlamında ayrı yazılan ön ayak.
Ön ayak olmak, bir işin öncüsü olmak demektir. Bir işe başlayan ilk kişi olmak ve öncü olmak anlamında ön ayak olmak deyimi kullanılabilir.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Türkçede yer alan tüm tamlamalar ayrı yazılır. Kelimenin Doğru Yazılışı Ön Söz değil Önsöz şeklindedir. Not: Bazı kitapların son sayfalarında, okurlar için kitabın kısa bir değerlendirmesini yapan ve genellikle birkaç sayfadan oluşan yazılar yer alır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Bir işin yapılmasında ilk başlayan olup herkesi arkasından sürüklemek.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Görü, bir konu hakkında fikir sahip olmak anlamına gelir. Öngörü, henüz gerçekleşmemiş bir olay hakkında öncesinde bilgi sahibi olmak ve fikir beyan etmek demektir. Kelimenin sıfat hali ''öngörülü'' şeklinde yazılır.
Birleşik isimler ise dil bilgisi kurallarına göre ayrı değil bitişik yazılır. Bu nedenle kelimenin sanatsever şeklinde yazılması gerekir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Türkçede pek çok birleşik sözcük bulunur ve bunlar oluşumlarına, yapılarına göre farklılaşırlar. Bu sözcükler tarihsel anlamda da bir geçmişe sahiptir ve kalıplaşarak günümüze gelmişlerdir. Bunlardan biri de Göz kapağı birleşik kelimesidir.
Türk dil kurumuna göre ise kelimenin doğru şekilde yazılışı atölye olarak belirtilmektedir. Türk dil kurumuna göre atölye kelimesi; zanaatçıların ve özellikle de heykel veya resim gibi sanatlarla uğraşan kişilerin çalıştığı yeri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.
Başucu kelimesinin nasıl yazılması gerektiğini ve TDK'ye göre doğru yazılışının ne olduğunu sizler için derledik. Başucu kelimesi iki ayrı kelimeden oluşmaktadır. Genellikle baş ucu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak bu kelimenin doğru yazım şekli başucu şeklinde bitişik olmalıdır.
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D ...
TDK kurallarına göre önsezi yazımı bitişik olmalıdır, ayrı yazılması yazım hatası olarak kabul edilir. Buna göre önsezi doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: Önsezi (Doğru kullanım) Ön sezi (Yanlış kullanım)
Belli bir amaca ulaşmak için türlü işler arasında bağlantı, ilişki, düzen ve uyum sağlama, koordinasyon gibi anlamlara gelen eş güdüm kelimesi sıklıkla bitişik yazılarak hata yapılır. Ancak ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle eşgüdüm şeklinde yanlış yazılmaktadır.
TDK sözlüğüne göre anayasa kelimesi bitişik bir şekilde yazılır. Bu kelimenin ana-yasa şeklinde ayrı yazılması yanlıştır. Bu nedenle de yazım yanlışı yapmamak için dikkatli olmak gerekir.
Öngörmek fiili Türkçede öngörü olarak isim halinde de kullanılıyor. "Öngörmek ayrı mı yazılır?" sorusunun yanıtı ise TDK'ye göre bitişik yazılır şeklinde cevaplanabilir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Eli ayağı olmak deyimi başka bir kimse için en ideal şekilde yardımda bulunarak onun sorumluluğunda olan işleri yapmak anlamına gelmektedir. Eli ayağı olma deyiminde amaç karşıdaki kişinin kendi ihtiyaçlarını karşılamada veya çalışmalarını yapmasında yardımcı olmak anlamlarına da gelmektedir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri