Vajinal, anal veya oral seks sırasında her zaman prezervatif kullanın - ancak virüs prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşabilir. Genital siğiller için tedavi görürken cinsel ilişkiye girmeyin.
Genital siğil, tedavilerinden 5-15 gün sonrasında yara iyileşmesi tamamlanınca cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak kişilerin tedavi sonrası dönemlerinde dahi cinsel partnerine bulaştırma riski bulunur. Bu nedenle partnerlerini, HPV aşısı önerilir.
Siğil kaybolana kadar cinsel ilişkiye girilmemeli
Eğer ilişkide bulanacaklarsa ilişki sırasında prezervatif kullanılması önerilir. Fakat bu %100 bir korunma sağlamayacaktır; çünkü prezervatifin örtmediği alanlara da hastalık bulaşabilir.
HPV olan bir kişi ile cinsel ilişkiye girilir mi? Genital bölgede siğil olan kişilerin mutlaka tedavi olmaları ve bundan sonra ilişkiye girmeleri gerekir. Eğer ilişki olacaksa mutlaka kondom kullanılmalıdır. Aksi taktirde karşı tarafa hastalığın geçmesi söz konusudur.
Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
HPV virüsü, cinsel temasla bulaşan bir virüstür. Bu sebeple tek eşlilik ve evlilik dışı ilişkilerden uzak durmak bu virüsten korunmak için en etkili yöntemlerdendir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan korunma yöntemleri, bu virüs için de uygulanabilir.
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
Prezervatif kullanımı HPV bulaşmasını azaltabilir, ama özellikle prezervatifin kaplamadığı bölgelerde de virüs bulunup bulaşabilir, ayrıca prezervatif takılmadan önce, cinsel birleşme olmadan yapılan fiziksel temas da bulaşmaya sebep olabilir.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
Virüsü olan biriyle vajinal, anal veya oral seks yaparak virüsü kapabilirsiniz. En sık vajinal veya anal seks sırasında yayılır. Enfekte bir kişinin hiçbir belirti veya semptomu olmasa bile geçebilir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
HPV enfeksiyonunun kuluçka süresi 2-6 ay kadar arasındadır. Bu süreçten sonraki sessiz evre ise Latent enfeksiyon olarak kabul edilir. Bazı hastalarda latent dönemi uzun yıllar sürebilir. Latent enfeksiyon sürecinde hasta belirti göstermediği için HPV'yi en çok bulaştırdığı dönem de yine Latent enfeksiyon dönemidir.
HPV'ye karşı yapılan tedavi HPV'nin neden olduğu klinik bulguları yok etmektedir. Yani HPV kalıcıdır. HPV'nin vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin gücü ile olur. Bu nedenle siğil ile ilgili tedavi alan kadınlara bu durum aanlatılmalı.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
Siğil Yaktırıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genital bölgedeki siğillerin tedavi edilmesinden sonra birkaç hafta ilişkiye girilmemelidir. Siğillere neden olan Hpv virüsü siğil yaktırma işlemi ile tedavi edilmez.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
HPV ile enfekte olmuş biri herhangi bir semptom göstermeyebilir, bu yüzden kişilerin HPV ile enfekte olup olmadığını belirlemek için bazı özel testler yapılmalıdır. HPV virüsü çoğu kişide herhangi bir sorun veya şikayete yol açmaz. HPV ile enfekte olan kişilerin %80-90'nında enfeksiyon iki yıl içinde geriler.
Ortalama 125-130 farklı tip HPV virüsü vardır. Bu tiplerin bazıları düşük risk bazıları da yüksek risk taşır. Kadınlar için tehlike arz eden bu hastalığın bazı tipleri Serviks, Vulva ve anüs kanserine sebebiyet verebilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Erkeklerde de kansere yol açıyor
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
HPV bulaşıcıdır. HPV, virüsü taşıyan bir kişi ile hem cinsel yolla hem de cilt teması ile bulaşabilir. Hiçbir belirti göstermeyen enfekte bir kişiden HPV bulaşabilir. Enfekte bir kişiyle cinsel ilişki yaşadıktan yıllar sonra da belirtiler görülebilir.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri