Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi aşırı heyecan bildiren ifadelerin sonuna konur. Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Bu işaret aracınızda hidrolik direksiyon yağının az kaldığını ya da hidrolik direksiyonun devre dışı kaldığını gösterir. Aracınızın hidrolik direksiyon yağını kontrol edin sızıntı olup olmadığına bakın. Eğer yağ yeterli ve işaret yanıp sönmeye devam ediyorsa aracınızı servise götürmeniz gerekir.
Ünlem İşareti ( ! ) 1. Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur: Hava ne kadar da sıcak!
Sevinç, kıvanç, kızgınlık, korku, heyecan gibi duyguları bildiren cümlelerin sonuna ünlem işareti eklenmektedir.
- Üzüntü, heyecan, kıvanç, ürperti, nefret, hayret, korku, şüphe gibi duygusal durumların yazılı hallerinde kullanılır. - Seslenme, hitap, uyarı bildirimlerinde ünlem işareti kullanılmaktadır. - Hafife alma, alay etme, küçümseme ve inanmama durumlarında da ünlem kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
İnsanın, kendi dışındaki kimselerle, hayvanlar ve nesnelerle olan iletişimini seslenme, gösterme, sorma, onaylama, cevap verme yollarıyla ortaya koyan ünlemlerdir: a, abe, bre, ey, haydi, hişt, hoşt, hop, hû, yahu, deha, nah, elbet, evet, hayır, hı, oo, oh, peki, tabii vs.
büyük, çok büyük, korkunç kızgınlığı ya da şaşkınlığı veya ne diyeceğini bilememezliği ifade eden noktalama hareketi. ünlemlere ünlemler katma işareti.
Sevinç , korku , üzüntü ,acıma, şaşırma , kızma ,kaygı gibi duygu belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti ( ! ) konur. Eyvah !
ÜNLEM İŞARETİ (!)
Şaşma, acıma, sevinç, heyecan ve korkma gibi duygu ve düşünceleri anlatan söz ve cümlelerin sonuna konuluyor. İmdat! Eyvah, yangın!
Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi aşırı heyecan bildiren ifadelerin sonuna konur. Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Ünlem cümleleri; korku, heyecan, kızgınlık, sevgi, coşku ve bunlara benzer duyguları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu cümlelerde ortaya çıkan bir duygu bulunmaktadır. Özellikle cümle kurulurken bu duygu tonlama yardımıyla ön plana çıkmaktadır. Ünlem cümleleri yazılı olduğu zaman sonuna ünlem işareti konulmaktadır.
Ünlem işareti şaşma, korku, acı, kıvanç ve sevinç gibi duyguların yaşandığı cümlelerin sonuna konulmaktadır.
Sarı bir dairenin içinde ünlem işareti şeklinde olan lastik basıncı ikaz lambası, son yıllarda araçların göstergelerinde bulunması zorunlu hale getirilmiş uyarılar arasında yer alır.
Bir eşkenar üçgen içerisinde bulunan ünlem işareti, kullanıcıyı ürün ile birlikte verilen kullanım kılavuzu içinde önemli kullanım ve bakım (servis) talimatlarının bulunduğu konusunda uyarmaktadır. Aracı her zaman güvenli bir biçimde kullanın.
Korku, heyecan, sevinç, şaşkınlık gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Ünlem işareti: Sevinç, acı, korku ve şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonunda ünlem işareti kullanılır. Yani herhangi bir olayda duygu belirtiliyor ve duygular bunlar ise o zaman virgül kullanılır. ''Ahhh, bacağım acıdı!'' ''Vah vah!''
NOT Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir.
a. SEVİNÇ, ACI, KORKU, ŞAŞMA GİBİ DUYGULARI ANLATAN CÜMLELERİN SONUNA ÜNLEM İŞARETİ KONUR. Ne mutlu Türküm diyene! Hava, ne kadar da soğuk!
– Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır. Örnek: Burak, bu yıl çok farklı bir çocuk oldu. – Tırnak işareti içinde olmayan aktarma cümlelerinden sonra virgül konur. Örnek: — Benim güzel çiçeğim, dedi.
Korkmaz (2005) ünlemleri üç türde sınıflandırmıştır: I. Kökenleri Bakımından Ünlemler a) Yabancı kökenli ünlemler (aferin, Allah Allah, alimallah, aman…)
Klavyede ünlem işareti yapmak için shift tuşuna ve ünlem işaretinin bulunduğu tuşa aynı anda basılması gerekmektedir. Aynı zamanda ünlem işaretinin kopyalanarak istediğiniz yere yapıştırılması şeklinde de kullanılması mümkün olmaktadır.
En sık kullanılan bağlaçlar ise; ama, fakat, lakin, ancak, ve, ile, çünkü, zira, madem, şayet, yoksa, hatta, gene, yine, meğer, yahut, veya, ya da, gibi bağlaçlardır. Ünlem: Duyguları ifade etmeye yarayan sözcüklerin sonuna kullanılan sözcükler olarak karşımıza çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri