Hükümlü denetimli serbestlik tedbiri ile getirilen kurallara uyacağını taahhüt ettiği için tahliye edilmektedir. Denetimli serbestliğe uymama halinde kişinin yararlandığı infaz şekli ortadan kalkar. Denetimli serbestlik uygulamasının ihlali halinde hükümlü tekrar açık cezaevine alınır.
Denetimli serbestliğe uymama, hükümlünün daha ağır sonuçlarla karşılaşmasına neden olabilir. Prensip olarak denetimli serbestlik yasasını ihlal eden hükümlü, cezasının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının infaz edilmesi için tekrar cezaevine alınır.
Denetimli Serbestlikte Suçta Tekrar
Bu durumda ise hükümlü için işlediği ikinci suça tekerrür hükümleri uygulanır. Ardından da koşullu salıverilme tarihi hesaplanmaktadır. Hükümlü ikinci kez suç işledikten sonra tekrar suç işlerse ikinci defa tekerrür söz konusu olacaktır.
(3) Denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde iki defa ihlal edilmesi yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılır. Yükümlünün uyarılmasının ardından bir yıl içerisinde ikinci ihlalin tespit edilmesi halinde infaza son verilerek kayıt kapatılır.
Adli kontrol şartlarını isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Yükümlünün gelmemesi durumunda daha önce yapılmış olan yazılı uyarı yeterli sayılır. (3) Denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde iki defa ihlal edilmesi yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılır.
Adlî kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir.
5275 Sayılı CGTİHK'nin denetim planına uymamakta ısrar etme en az iki usulüne uygun ihtara rağmen hükümlünün davete icabet etmemesi ya da başka bir yolla haberdar olmasına rağmen denetime uymamakta ısrar etmesi halinde (denetimli serbestlik imza ihlali) söz konusu olur.
Adli kontrol tedbiri, kesinleşmiş bir mahkeme kararı, ceza mahkumiyeti kararı ya da herhangi başka bir hüküm çeşidi değildir. Bu sebeple, adli kontrol kararları adli sicile işlemez.
Kişiler, haklarında infaz hâkimliğince verilen denetimli serbestlik kararına https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp adresinden dosya sorgulama işlemi yaparak erişim sağlayabilirler.
Yasada sayılan suçlara verilen hapis cezasının belli süreyi geçmemesi halinde, şartları varsa, hükümlünün talebi üzerine, infazı Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir. Burada savcının mutlak takdir hakkı vardır, istemin reddi halinde başvurulabilecek yasa yolu yoktur.
Hükümlünün işlemiş olduğu suçlar nedeniyle almış olduğu cezalar ve miktarları adli sicil kaydında belirtilmektedir. Bu nedenle denetimli serbestlik konusunda adli sicil kaydında herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Bu tür bilgiler genellikle hükümlünün infaz dosyasında yer almaktadır.
Koşullu salıverme tarihi ile denetim süresi içerisinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi halinde hükümlünün infazı yanar.
Ceza İnfaz Kanunu m.105/A'da öngörülen koşullu salıverilmeye 1 yıl kaldığında uygulanan denetimli serbestlik kuralı da adli para cezaları açısından uygulanamaz.
Şüpheli sevk tarihinden itibaren 5 gün içinde sağlık kurumuna başvurmaması veya başvurduktan sonra yükümlülüğe uyulmadığının sağlık kurumu tarafından bildirilmesi veya tespit edilmesi halinde durum Cumhuriyet başsavcılığına bildirilerek evrak sağlık kurumundan istenir ve denetimli serbestlik kaydı kapatılır.
Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda sayılan adli kontrol yükümlülükleri şunlardır: Yurt dışına çıkamamak. Hâkim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak.
Adli Kontrol Ne Kadar Sürer? (CMK 110/A)
Hüküm kesinleştikten sonra adli kontrol tedbiri kendiliğinden kalkacaktır. Kesinleşen hükmün infazı aşamasında, yargılama aşamasına ilişkin olan adli kontrol hükümleri uygulanamaz.
“TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
Denetimli Serbestlik Dosya Kapanması
Hapis cezasına alternatif olarak sunulan ve bir suçu işlediği mahkeme tarafından sabit olmasına rağmen, failin cezaevine girmeden cezasını çekmesini sağlayan bir ceza infaz hukukudur. Denetimli serbestlik sisteminde dosya kapandığı zaman kişi suçunu infaz etmiş sayılmaktadır.
Adli kontrol keyfi olarak tutukluluğa dönüştürülemez. Şüpheli veya sanığın baştan tutuklanması mümkündür.
Adli kontrol tedbirinin gereklerini yerine getiren sanığın, hakkında hapis cezası verilse dahi bu ceza kesinleşip infaz edilene kadar tutuklanması yürürlükteki Cmk. ve Anayasa'ya göre mümkün değildir.
👉Denetimli Serbestlik İmza Kaç Günde Bir Atılır? Denetimli serbestlik hakkını elde etmiş olan hükümlüler, haftada bir gün olmak üzere imza atmak durumundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri