Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bunun tam tersi durumlarda yani imarsız arsa/araziler üzerine ev yapılamaz mı? Elbette ki yapılabilir.
Eğer arsanızın imarı yoksa yola cephesi bulunduğu takdirde başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak maksimum %5 imar izni alabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. İmarsız arsa üzerine 250m2 den daha büyük bir ev yaptıramazsınız.
Müstakil konutların yapılacağı arsalar 350 ila 500 metrekare büyüklükte olacak. Buraya yapılacak konutların büyüklükleri 105 ile 150 metrekare arasında değişecek.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
İlgili 41 soru bulundu
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Bağ evi yapmak için gerekli şartları sıralayacak olursak;
Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "1 milyon konut arsası. Alt yapı TOKİ'den, proje desteği TOKİ'den, istenirse yapım desteği de TOKİ'den. Vatandaşlarımız müstakil arsaya başvurabilir, kendi evini yapabilir.
İlk Evim İlk İş Yerim kampanyası kapsamında, TOKİ 1 milyon arsa başvuruları 10 Ekim 7 Kasım tarihleri arasında yapılacak. 81 ildeki arsaların yüzde 40'ını şehir merkezlerinde, yüzde 60'ını ilçelerde olacak. Müstakil konutların yapılacağı arsalar 350 ila 500 metrekare büyüklükte olacak.
Bu hesaplamaya göre; 100 metrekare arsaya ev yapılamaz. Fakat; 100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Müstakil Parsele Ev Yapılır mı? Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Toki Arsasına Prefabrik Ev Yapma Şartları
Her türden yapı inşaatı için olduğu gibi, prefabrik ev yaptırmak istediğiniz zaman da belediyeden izin almanız gerekmektedir. İzin almadan prefabrik yapılamamaktadır.
Ana taşınmaz olan bir arsaya hiçbir şekilde ev yapılamaz. Bu evlerin yapılması oldukça riskli olup devlet tarafından evlerin yıkılması durumu olabilmektedir. Ana taşınmaz olan arsaya ev yapıldığı sürece toprakta imar yoksa bu evin tehlikeli ve yasak olması ve devlet tarafından el konulması kaçınılmaz bir durumdur.
Bakan Kurum tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Vatandaşımız hem konuta hem de konut amaçlı arsaya başvuru yapabilir. Her ikisinin de kurasına katılabilir. Şayet ikisi birden çıkarsa birini tercih ederek ev sahibi olabilir” ifadeleri kullanıldı.
MÜSTAKİL ARSA : Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Peki, TOKİ arsaya prefabrik ev yapılır mı? İşte, o detaylar. TOKİ tarafından tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.
Kanun gereği 1. yılda inşaata başlaması ve inşaatını 2 yıl içinde tamamlaması ve borcun ödenmesi halinde ipotek ve şerh terkin edildikten sonra satışa engel bir durum kalmayacaktır.
MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Toplam İnşaat Alanı ve Brüt İnşaat Alanı
TAKS hesabı, oturum alanının arsa alanı ile çarpılmasıyla bulunur. Örneğin; 1000 metrekarelik bir arsanın taban oturumu 1000 x 0,30 = 300 m² olarak hesaplanır. Dolayısıyla bu arsa üzerine inşa edilebilecek yapının tabanı 300 m² olabilir.
TOKİ arsalarına ev yapılmazsa ne olur, arsalar geri mi alınır, ödenem paralar geri alınır mı? Konut için de 2 yıl şartı olacak, iki yılda konutu bitiremeyen hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın yüzde 10'u kesilerek geri alınacak.
Tarlalar , İmar Mevzuatında “imarsız arsa” olarak geçmektedir. Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
1) Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki köylerde yapılmış olmak ya da kırsal mahalle niteliğinde olmak. Köy yerleşik alanı tespit edilmemişse ruhsatsız yapı yapılamaz. Bu durumda, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 64. maddesi hükümleri uygulanır, yani ruhsat ve iskan gerekir.
Bu tarla üzerine prefabrik yapı yapılabilirdi ancak kurallara bakıldığında ne yazık ki 5000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak söz konusu olmuyor. Yani bir tarlaya ev inşa etmek istiyorsanız tarlanın 5 bin metrekareden daha fazla olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri