Bilindiği üzere hıristiyanlar için kiliselerde kutsal yön, güneşin doğduğu doğu yönüdür. Musevilerde ise kıble yönü, bulunduğumuz noktayı Kudüs'teki Hz. Süleyman Mabedi'ne birleştiren doğrultudur ve yaklaşık olarak müslümanların kıble yönüne yakındır.
Böylece Yahudilik'te, gerek evde gerek sinagoglarda, ibadet esnasında Kudüs'e dönülmektedir. Buna “mizrah (doğu yönü)” denilmektedir12. Her ne kadar Yahudiler dua ve ibadetlerinde Kudüs'e yönelseler de, “doğu yönü” ile de ilişkilerinin bulunduğu anlaşılmaktadır.
Kıble, bazı dinlerde tapınma sırasında yönelinen doğrultuyu anlatır. Bazı dini gruplar haricinde Müslümanların ibadet (namaz) sırasında yöneldikleri yer Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'daki Kâbe'dir.
İslam Araştırmaları Dergisi
Örneğin Hz. Muhammed a.s. peygamberliğinin ilk yıllarında Kâbe'ye doğru namaz kıldığı halde, daha sonra kıble edinmiş olduğu el-Mescidü'l-Aksâ, İslâm'ın ilk kıblesi olarak nitelenmiştir.
Çünkü Kudüs, ilk kıblemiz, ikinci mescidimiz ve üçüncü haremimiz Mescid-i Aksa'yı bağrında barındırmaktadır. Çünkü Kudüs, İsra ve Miraç mucizelerinin gerçekleştiği beldedir. Peygamber Efendimiz (sav) Mescid-i Aksa'da bütün peygamberlere namaz kıldırmış ve Allah (c.c) nûn huzuruna buradan çıkmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Mescid-i Aksa (Arapça: المسجد الأقصى), Müslümanlarca kutsal kabul edilen ve Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılan 144 dönümlük alan. Yapı Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde, Tapınaklar Tepesi (Morya) olarak bilinen alandadır.
Ulaştığımız sonuçlara göre Mescid-i Aksa, bir yapı değil, Kudüs'te bulunan ve Süleyman mabedinin kalıntılarının yer aldığı harem bölgesinin tamamıdır.
İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir. Ancak Medine'ye hicret vuku bulunca Medine civarındaki hisarlarda yerleşik bulunan kalabalık Yahudi kabilelerini İslam'a ısındırmak maksadıyla kıblenin Kâbe'den Mescid-i Aksa'ya dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz.
Miraç olarak tanımlanan ve Muhammed Peygamber'in göğe yükseldiğine inanılan sürecin başlangıcında Muhammed Peygamber'in Mescid-i Aksa'ya geldiğine inanılır. Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alan. Kral Davut'un oğlu Süleyman'ın ilk tapınağı burada üç bin yıl önce inşa ettiğine inanılır.
İlk kıblemiz ve Peygamber Efendimizin (S.A.V.) emaneti olan Mescid-i Aksa'nın altında tespit edilebilmiş 62 tünel bulunuyor. Bu köstebek deliklerinden en büyüğü 483 metre uzunluğunda ve gayrimüslim turistlere 50 dolar karşılığında gezdiriliyor.
Çünkü kutsal mekânlar ilâhî bir işaretle belirlenmiştir. Nitekim Kâbe'nin yeri Hz. İbrâhim'e Allah tarafından gösterilmiş (el-Hac 22/26), Kudüs'teki mâbedin yeri de Dâvûd'a Tanrı tarafından melek aracılığıyla bildirilmiştir (II. Samuel, 24/16-25).
İslam'a göre kıble sadece Kabe-i muazzamadır. Kabe'den başka hiçbir yöne dönerek ibadet edilemez” dedi. Söz konusu caminin dinen uygun olmadığını ifade eden Çağlar, şöyle konuştu: “Her tarafa kıble yapmak, mihrap yakmak ve her tarafa doğru namaz kılınabilir düşüncesi içinde olmak doğru değildir.
İslamiyet'te Kudüs, MS 610 yılında ilk kıble olmuştur ve Kur'an'a göre Muhammed, 10 yıl sonra Miraç'a bu şehirden çıkmıştır.
Bilindiği üzere hıristiyanlar için kiliselerde kutsal yön, güneşin doğduğu doğu yönüdür. Musevilerde ise kıble yönü, bulunduğumuz noktayı Kudüs'teki Hz. Süleyman Mabedi'ne birleştiren doğrultudur ve yaklaşık olarak müslümanların kıble yönüne yakındır.
Güneşin doğduğu yön Doğu yönüdür. Bu durumda tam karşısı batı olur. Arkamız Doğu yönüne dönük olduğunda yüzümüz Batı yönüne bakar. Sağ kolumuz Kuzey yönü sol kolumuz ise Güney yönü yani kıbleyi gösterir.
Peygamber, Medine'ye hicret edince on altı ay Kudüs'e doğru namaz kıldı. Fakat Kâbe'nin kıble olmasını çok arzu ediyordu. Ve namaz kılarken, dualarla beklediği vahiy geldi... "Artık yüzünü Mescid-i Haram'a (Kâbe'ye) doğru çevir." Asr-ı Saadet döneminde Müslümanların ilk kıblesi, Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa idi.
Kur'ân'ın deyişiyle, Çevresini bizzat Yüce Yaratıcının mübarek kıldığı Mescid. Oğlunun dünyadan ayrılışına 14 gün durmadan ağlayan anne Hz. Meryem'in kabri orada.
YAHUDİLER İÇİN MESCİD-İ AKSA'NIN ÖNEMİ
Ancak Yahudiler, Mescid-i Aksa'nın altında kendileri için kutsal sayılan Süleyman Mabedi ile Musa'nın sandığının bulunduğuna inanır. Onlara göre sandığın içinde eski ahit vardır. Yahudilere göre hem mabed hem de sandığın geri alınması için Mescid-i Aksa'nın yıkılması gerekir.
Mescid-i Aksa ilk olarak Hz. Muhammed'in sahabelerinden birisi olan Ömer bin Hattab tarafından inşa edilmiş küçük bir din eviydi. Daha sonra Emeviler'in beşinci halifesi Abdülmelik tarafından tekrar inşa edildi ve genişletildi. Abdülmelik'in oğlu Birinci Velid tarafından 705 yılında Mescid-i Aksa'nın yapımı tamamlandı.
Peygamber'in Mekke'deyken atası Hz. İbrahim'in inşa ettiği Kâbe'ye dönerek namaz kıldığını söylemek mümkün. Bunun, Mekke'nin müşrik sakinlerine karşı Hz. İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir.
Kâbe'ye Beytullah (Allah'ın evi) denilmesi, Allah'a (c.c.) ibadet etmek için yeryüzünde yapılan ilk mâbed olması, insanların hidâyeti ve putperestliğin yıkılıp tevhid inancının yerleşmesi için gönderilmiş olan Hanîf dininin sembolü ve bütün Müslümanların namazlarında yöneldikleri yer olması gibi sebeplere dayanır.
EHL-i KIBLE). Kur'ân-ı Kerîm'de kıble kelimesi beş âyette yedi defa tekrarlanmakta (el-Bakara 2/142-145; Yûnus 10/87), konuyla ilgili hükümler ayrıca muhtelif âyetlerde (el-Bakara 2/115, 146-150) ve birçok hadiste (Wensinck, el-Muʿcem, "ḳbl" md.) yer almaktadır.
Davud, dev- letin merkezi olarak bu şehri inşa etmiştir. Oğlu Süleyman Peygamber, ikinci mabedin temelleri üzerine yenisini burada yükseltmiştir. Bu ulu peygamberlerin soyundan gelen Hz. Meryem de, Kudüs'te doğmuş- tur.
İsra, Arapçada gece yolculuğuna verilen isimdir. Muhammed'in geceleyin Mescid-i Haram'dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmesini ifade eder. Birlikte İsra ve Miraç olarak anılır.
Yakup, Hz. Davud ve Hz. Süleyman (a.s.) başta olmak üzere birçok peygamberin ayak izini taşıyan mübarek Filistin coğrafyasının atan kalbidir Kudüs.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri