Patlıcanın sapları kaynatılıp içildiğinde hemoroid sorununu giderebilir. Patlıcanın çiğ ve aşırı miktarda tüketimi, zehirlenmeye yol açabilir. Ayrıca, içeriğindeki oksalat nedeniyle böbrek sorunu olan kişilerin kısıtlı miktarda patlıcan yemesi önerilir.
8. Peki Patlıcan Nasıl Tüketilmeli? Birçok faydası olduğu gibi yanlış metotlar ile birlikte bu faydalarının hiçbirini görememeniz de söz konusu olabilir. Bu yüzden en doğru kullanımını yani közleme ya da ocakta pişirme şeklinde tercih etmelisiniz. Kızartma ve benzeri yöntemler bu faydaları ortadan kaldırmaktadır.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Patlıcan doğru bir şekilde pişirilmezse ya da direkt çiğ olarak tüketilirse bizi zehirleyebiliyor. Üstelik bunun sıradan bir gıda zehirlenmesinden biraz daha ciddi olduğunu söylemek gerek.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır.
Genel olarak patlıcanın faydaları şöyle sıralanabilir: Bol miktarda lif içermesiyle birlikte hazımsızlık gibi sorunları giderir. Kalp çarpıntısı gibi stres yaratan hastalıklarda insanı sakinleştirir. Vücutta doku sıvılarında biriken ödemi atmada ve aynı zamanda idrarı söktürme de önemli bir besin kaynağıdır.
Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi patlıcanın seks üstündeki etkisi kanıtlandı... Dr. Ahmet Kuytul'un yaptığı araştırmaya göre, patlıcan yemek erkeğin cinsel gücüne güç katıyor!..
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Patlıcan, nasıl tüketildiğine bağlı olarak kimi zaman midede şişkinliğe neden olabilir. Özellikle de yağda kızartılmış patlıcan daha çok midede şişkinlik ve gaz oluşumuna yol açabilir.
Sağlıklı beslenme için vücuda gerekli en lezzetli sebzelerden biri olan Patlıcan, kısa zamanda zayıflamada işinize yarayacak yiyeceklerdendir. Potasyum ve magnezyum bakımından zengin olan patlıcanın kendisi ayrı suyu ayrı öneriliyor.
Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.) En son tuzu ilave edin.
- Sindirimi rahatlatarak dışkılamayı kolaylaştırır. - Bağırsakları yumuşatır ve oluşma ihtimali olan taş ve kumu önler. - A, B1, B2, C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bakımından da zengindir. - Kötü kolesterolün düzenlenmesine yardım eder.
Şimdi patlıcanın faydalarına daha yakından bakalım… Patlıcanlardaki lif, sindirim sürecine yardımcı olmaktan daha fazlasını yapar, aynı zamanda kalp sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olur! Bunun nedeni ise, liflerin, sindirim sisteminizin safrasıyla bağlayarak vücudunuzun emdiği kolesterol miktarını düşürmesidir.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Patlıcan yemeklerinin yapımı sırasında karşılaşılan sorunlardan en önemlisi patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Bozulma olasılığını azaltmak için depolanacak patlıcanların sapları uzun olmalıdır. Depolamada +8 / +10 °C sıcaklık ve % 90-95 bağıl nem uygulanır. Patlıcanlarda +8 °C'nin altındaki sıcaklıklarda, meyve etinin yumuşaması şeklinde soğuk zararlanması görülür. Bu koşullarda patlıcanlar 15 gün kadar depolanabilir.
Muz içerdiği yüksek minerallerden dolayı afrodizyak besinlerde üst sıralarda yer alır. Magnezyum, potasyum ve B vitamini libidoyu artırmak için önemlidir. Erkeklerde cinsel isteği artırmak için bilinen bromeliad enzimler içerir. İçerdiği yüksek potasyumdan dolayı orgazm için önemli besinlerdendir.
Doğal Cinsel Gücü Arttırıcı Besinler Tüketmek
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Patlıcan Zararları ve Yan Etkileri
Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün kansere karşı koruyucu etkilerini araştırdığı sebzelerden bir tanesi de patlıcandır. Patlıcanın içinde bulunan 'terpen' yapısındaki etken maddeler tümör oluşumunu tetikleyen hormonları etkisiz hale getirir ve kanseröz büyümeyi engeller.
Patlıcan, tüm dünyada yaygın tüketilen çok lezzetli ve faydalı bir sebzedir. Lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından çok zengindir. Sindirim sistemini ve kemik sağlığını destekler. Kanser riskini azaltır, kan şekerini düzenler ve zayıflamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri