Bol bol su içmek, havanın nemlendirilmesi, buharlı odada bir süre kalmak ve evi düzenli olarak havalandırmak gibi etkiler önemli bir katkı sağlar. Ancak bunlar genel olarak uzman doktorun tedavi yöntemi kapsamında katkı şeklinde değerlendirilmelidir.
Nefes almakta zorlanıyorsa ya da hırıltı boğucu bir hal aldıysa hemen doktora götürmelisiniz. Çünkü bu ciddi bir astım krizinin ya da anafilaksi gibi ciddi bir alerjinin belirtisi olabilir. Hırıltı aniden başladıysa ve köpüklü açık pembe veya beyaz balgam varsa bu bir kalp yetmezliği belirtisi olabilir.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir. Ancak doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alınabilir.
Bir bardak suyu ısıttıktan sonra ½ çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Kaynamasını bekleyip günde 1-2 kez için. Alternatif olarak 1 çay kaşığı zerdeçal tozuyla 2 çay kaşığı organik balı karıştırıp yiyin. Herhangi bir alternatif tedavi yöntemini denemeden önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde bir kaç kez tekrarlamak önerilir. Pastil emmek: Pastiller reçetesiz satılır.
İlgili 33 soru bulundu
Hava yollarını çevreleyen kasların daralması, Akciğerler, özellikle ekspirasyon sırasında havayı hareket ettirmekte zorlanır. Sonuç olarak, solunum yolları daralır ve bu da hırıltı gibi semptomlara neden olur.
Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum kendini artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Nefes alış verişlerinizde ıslık sesi olabilir
Nefes darlığı, nefes alıp verirken ıslık sesi gibi bir ses çıkması, öksürük ve balgam çıkarma KOAH'ın başlıca belirtileridir. Sigara içen kişilerde öksürük ve balgam çıkarma sık görüldüğü için doktora başvurma ihtiyacı hissetmezler.
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
Bir çay kaşığı kırmızı biber ve rendelenmiş taze zencefil, birer çorba kaşığı bal ve elma sirkesi ve iki çorba kaşığı suyu karıştırın. Bu balgam söktürücü kür sayesinde balgam üretiminiz azalacak. Bu karışımı günde iki veya üç kez içebilirsiniz.
Bol su tüketmek öksürük dürtüsünü azaltır. Sıcak duş almak ve buhar solumak. Ekinezya çayı, papatya çayı ve ıhlamur ile boğazı yatıştırmak. Boğaz pastili ve C vitamini takviyeleri almak.
Öksürük, boğaz hastalıkları nedeniyle ortaya çıkmasından ötürü hastanelerin kulak burun boğaz bölümü bakmaktadır. Vaziyete göre kulak burun boğaz doktoru, hastayı dahiliye ya da enfeksiyon hastalıkları polikliniğine yönlendirebilir.
Grip geçiren bir kişide; sık ve zor nefes alma, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı veya bilinç değişikliği gibi belirtiler varsa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Sabaha karşı artan öksürük ve hırıltılı solunum nefes darlığı tanısının astım nedenli olabileceğine işaret ediyor. Diğer önemli nefes darlığı nedeninin de KOAH hastalığı olduğu belirtiliyor. Bu sorun sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü ve stres gibi tetikleyici faktörler sonrası da ortaya çıkabiliyor.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Evde pratik bir şekilde yapılabilen birçok egzersiz tıkanan solunum yollarının açılmasını sağlar. Bu egzersizlerin başında burundan nefes alıp vermek geliyor. Burundan alınan nefes 2 -3 saniye bekledikten sonra yine burundan verilir. Bu egzersiz günde 15- 20 kere tekrarlanmalı ve oturarak değil ayakta yapılmalıdır.
Wheezing. Dışarıdan kulakla bile ekspirasyon sırasında duyulabilen ıslık şeklinde seslerdir. Bronş ve bronşiyollerin daralmasıyla oluşurlar.
Daha ağır seyreden soğuk algınlığının belirtileri arasında 38, 5 dereceden daha yüksek ateş, beş gün veya daha uzun süre devam eden ateş, ateşsiz bir dönemden sonra tekrar ateş başlaması, hırıltılı solunum, nefes darlığı, şiddetli boğaz ağrısı, baş ağrısı veya sinüs ağrısı görülür.
SEKROL, balgam salgısını sulandıran ve salgılanmasını kolaylaştıran balgam söktürücü bir ilaçtır. Bu sayede balgamın kolayca atılmasını sağlayarak solunum güçlüğünü giderir ve öksürüğü azaltır. SEKROL tablet, bir yüzü çentikli, yuvarlak, çift kenarlı, beyaz, düz tabletler şeklindedir.
Balgam, özellikle ciğerlerinizden öksürdüğünüzde gelen, içeriğinde çoğunlukla su, tuz ve antikorlar olan jölemsi bir sıvıdır.
Gargaranızı, bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Gargara mikropları öldürmenin yanı sıra boğazınızı da yumuşatır.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri