1 - Rusya. Toplam Alan: 17.098.242 km² Rusya, yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesidir. Kuzey Asya ve Doğu Avrupa'da yer alan Rusya, çok sayıda iklim bölgesine ve doğal kaynağa ev sahipliği yapmaktadır.
Böylelikle, ilk sıraya 16 milyon 376 bin 870 km2 ile Rusya yerleşirken, ikinci sıraya 9 milyon 388 bin 210 km2 ile Çin, üçüncü sıraya ise 9 milyon 147 bin 420 km2 ile ABD yerleşti.
Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı Rusya alıyor. Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı 17.075 km2 ile Rusya alırken, Türkiye 779 km2 ile 37'nci sırada yer alıyor.
Türkiye 783.562 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahiptir ve Almanya Federal Cumhuriyeti'nin iki katından daha büyüktür. Komşuları Bulgaristan, Yunanistan, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'dır.
TÜRKİYE'DEN BÜYÜK TEK KOMŞU
İran, 1.648.195 km2'lik yüzölçümüyle Türkiye'nin komşuları arasında yüzölçümü Türkiye'den büyük olan tek komşu ülke, aynı zamanda yüzölçümü açısından, Libya'dan sonra ve Moğolistan'dan önce gelen Dünya'nın 18. büyük ülkesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Toplam Alan: 9.984.670 km² Kanada, Kuzey Amerika kıtasında bulunan ve dünya genelinde yüz ölçümü bakımından ikinci sırada yer alan bir ülkedir. Büyük oranda orman ve dağlık alanlara sahip olan Kanada, dünya genelinde tatlı su rezervlerinin büyük bir kısmını barındırmaktadır.
Sealand Prensliğinde yaşayanların sayısı 27'dir. Bu nüfus sayısıyla dünyanın en küçük mikro ülkesidir. Buna rağmen dünya üzerinde en çok soylu vatandaşa sahip ülkedir.
Türkiye ise 78 ülkenin değerlendirildiği ankette 34. sırada yer aldı. ABD'de yayınlanan U.S. News & World Report anketine göre, dünyanın 'en iyi ülkesi' bu yıl Kanada oldu. İkinci Japonya ve üçüncü sırada Almanya bulunuyor. Türkiye ise 78 ülkenin değerlendirildiği ankette 34. sırada yer aldı.
En küçük mikrodevlet, 2003 sayımlarına göre 911 vatandaşı ve 44 hektar yüzölçümü olan Vatikan'dır. İtalya'nın başkenti Roma'da merkezi olan Malta Şövalyeleri, uygulamada yüzölçümü olmayan bağımsız devlet statüsündedirler.
BM nüfus tahminlerine göre 2022'de en fazla nüfusa sahip ülke 1 milyar 425 milyon 887 bin 337 kişi ile Çin olurken, bu ülkeyi 1 milyar 417 milyon 173 bin 173 kişi ile Hindistan, 338 milyon 289 bin 857 kişi ile ABD izledi. Bu 3 ülke dünya toplam nüfusunun yüzde 39,9'unu oluşturdu.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.
RUSYA İLK SIRADA
Listede ilk ona giren diğer ülkeler ise, Brezilya, Avustralya, Hindistan, Arjantin, Kazakistan, Cezayir ve Kongo olarak kayıtlara geçti. Türkiye ise karasal yüzölçümü bakımdan listenin 36'ncı sırasında yer aldı.
Rusya, Dünya haritasında ne kadar devasa boyutlarda gözükse bile ekvatora doğru inildiğinde Afrika kıtasında yüzölçümü olarak küçük kalır. Afrika o kadar büyük bir kıtadır ki ancak ABD, Hindistan ve Çin birleşitirilince bir Afrika elde edilebiliyor.
Yüzölçümü bakımından Türkiye Dünyanın en büyük 37'inci Ülkesi. Türkiye km2'lik yüzölçümü ile Almanya 'nın yaklaşık olarak 2, İtalya'nın 2,5, Büyük . Yüzölçümü bakımından dünyadaki en büyük ülkeler belirlenirken, ilk sıraya 16 milyon bin kilometre kare ile Rusya'nın yerleştiği saptandı. Çin, ABD.
"Üçüncü Dünya", bugün Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın gelişmekte olan ülkeleri kabaca tanımlamak için kullanılan diğer ülkelerdir. Üçüncü Dünya terimi, kapitalist (örneğin Venezuela) ve komünist (örneğin Kuzey Kore) ülkeleri çok zengin (örneğin Suudi Arabistan) ve çok fakir (örneğin Mali) ülkeleri içerir.
Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır. Ülke ekonomisinin en önemli parçasını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır.
0,004 km²lik yüz ölçümüne sahip olan Deniz Adası Cumhuriyeti, dünyanın en küçük ülkesi olarak kabul ediliyor. Öyle ki bu ülkede sadece 27 kişi yaşıyor. Daha önce savaşlarda savunma platformu olarak inşa edilen deniz üzerindeki bu yapıyı, Roy Bates 1967 yılında ülke ilan ediyor.
San Marino veya resmî adıyla San Marino Cumhuriyeti (İtalyanca: Repubblica di San Marino), Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası içerisinde Apenin Dağları'nın bir tepesinde bulunan küçük ülkedir. Hiçbir denize kıyısı olmayan ülke, Avrupa'nın altı mikrodevletinden biridir ve etrafı İtalya toprakları ile çevrilidir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır. Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Rusya 17.098.242 km2 alanı ile dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesidir. Rusya'nın karasal alanı 16.377.742 km2, su alanı ise 720.500 km2'dir. Ülkenin %4.21 su ile kaplıdır.
Avrupa Konseyi'nde ise 47 ülke bulunmaktadır. Ülke sınırlarının tamamı Avrupa'da olan ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olan ülke Ukrayna'dır. En büyük Avrupa ülkesi Rusya, en küçüğü ise Vatikan'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri