Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir. Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucu da ıslık sesi gibi bir ses duyulur.
Nefes almakta zorlanıyorsa ya da hırıltı boğucu bir hal aldıysa hemen doktora götürmelisiniz. Çünkü bu ciddi bir astım krizinin ya da anafilaksi gibi ciddi bir alerjinin belirtisi olabilir. Hırıltı aniden başladıysa ve köpüklü açık pembe veya beyaz balgam varsa bu bir kalp yetmezliği belirtisi olabilir.
Astım hırıltısı, bir kişi akciğerlerdeki daralmış hava yollarından nefes aldığında meydana gelen ıslık sesidir. Hava yolu astarının şişmesine ve çevredeki kasların gerilmesine neden olan bir tetiğe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu nefes almayı zorlaştırabilir.
Öksürüldüğünde gelen hırıltı sesi genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonların hava yolunu tıkaması sonucu meydana gelir. Hırıltı sesi ve öksürük kuvvetliyse bu duruma astım, bronşit ve alerjik reaksiyonlar da neden olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Sıcak bitki çayları: Zencefil, nane ve adaçayı gibi bitki çayları, solunum yollarını rahatlatır ve mukusun atılmasını kolaylaştırır. Mukolitik ilaçlar: Doktor önerisiyle kullanılan bu ilaçlar, mukusu incelterek öksürüğü hafifletir ve balgamlı öksürüğe iyi gelir.
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum kendini artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Larenjit Nedir? Ses, akciğerlerden çıkan havanın ses telleri tarafından titreşime dönüştürülmesiyle oluşur. Larenjit, halk arasında gırtlak ya da ses kutusu adı verilen larinksin iltihaplanması ya da tahrişini sonucunda meydana gelir.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Akciğer hastalığını düşündüren bulgular arasında öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, kan tükürme, horlama ve uykuda nefes durması sayılabilir. Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Bronşlar daraldığı zaman solunum işini yapmak için daha büyük çaba sarf edilir. Akciğerlere giren hava daralan bronşlardan dışarı çıkarken zorlanır. Hasta bunu nefes darlığı veya göğüste sıkıntı şeklinde ifade edebilir. Bu sırada hasta ıslık sesine benzer (vızıltı) bir ses çıkarır.
Nefes Darlığı Neden Olur? Nefes darlığına astım, KOAH veya akciğer kanseri gibi akciğer sorunları, nefes borusundaki tümörler, sigara kullanımı, kalp krizi ve yetmezliği gibi kalp sorunları, koronavirüs, bronşit ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları, alerjik reaksiyon ve stres neden olur.
Başta akciğer olmak üzere kalp, sindirim, böbrek hastalıklarının yanı sıra alerji ve aşırı kilo gibi faktörler nefes darlığı hissedilmesine yol açabiliyor.
Hışıltı, alt havayollarında oluşan daralmaya bağlı olarak hızlı hava vibrasyonu ile meydana gelen yüksek titreşimli polifonik müzikal bir sestir (1). Hışıltılı çocuk, altta yatan bir başka neden olmamak kaydıyla hışıltısı bir aydan uzun süren ve/veya bir yıl içinde üç veya daha fazla tekrarlayan çocuktur.
Mukusun gevşemesini sağlamak için bol bol su içmek, doğal balgam söktürücüler olan bal yemek, havayı nemlendirmek, yüze ılık bez uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane veya okaliptus yağlı buhar solumak balgam söktürmeye yardım eden yöntemlerdir.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı halk arasında bilinen adıyla KOAH hastası kişilerde de balgamın artması durumu yaşanır.
ASİST, 200 mg asetilsistein içeren 20 ve 30 kapsüllük ambalajlarda bulunur. ASİST etkin madde olarak asetilsistein (ördek, kaz tüyü kaynaklı) içerir. Asetilsistein, bir amino asit olan sistein türevi bir ajandır. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Aslında bu yapışkan madde, mikropları ciğerlerinizden uzak tutmaya çalışır. Boğazda oluşan mukus ile balgam, birbirlerinin yerine kullanılsa da aynı şey değildir. Sıvı daha inceyse, burun ve sinüslerden geliyorsa bu mukustur. Boğazınızdaki sıvı, daha kalın ve daha yapışkansa bu balgamdır.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Alerjik bronşit, bir alerjenin veya alerjiniz olan bir şeyin neden olduğu bronşların iltihaplanmasını içerir. Polen, toz ve küf gibi hava yolu irritanları belirtileri tetikleyebilir. Sigara içmek, alerjik bronşite neden olan en büyük faktörlerden biridir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri