Üst solunum yolu hastalıkları riskini azaltıyor, balgam söküyor, burun tıkanıklıklarını açıyor. Güçlü antioksidan ve antibakteriyel özellikler içeren soğan suyu özellikle kış hastalıkları açısından adeta doğal bir antibiyotik etkisi taşıyor.
Soğan suyunun buruna faydası
Burun spreyi niyetine kullanabileceğiniz soğan suyu, tıkanıklığın giderilmesini kısa sürede sağlayacaktır. Aynı zamanda alerjik reaksiyonları azaltacak ve sinüslerin açılmasını gerçekleştirecektir.
Bir tencereye 2-3 bardak dolusu su doldurup kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin. Soğanın güçlü kokusu aynı mentol gibi, burun tıkanıklığını açmak için kullanılabilir. Koku, burun kanallarında biriken mukusu yumuşatarak akmasına ve burnun açılmasına yardımcı olur.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Kuru soğanın faydalarının yanında birçok hastalığa, vücut problemine iyi geldiği belirtiliyor. Kuru soğan burun tıkanıklığı durumlarında tüketilebilir. Daha rahat nefes almayı sağlar.
İlgili 25 soru bulundu
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Sinüsleri doğal olarak temizlemek için soğanı da kullanabilirsiniz. Soğanı bir müddet suda kaynatın. Suda kaynattıktan sonra dilerseniz bu suyu içebilir ya da su kaynamış suyun buharını sinüslerinize çekebilirsiniz. Bu suyu burundan soluyarak da sinüsleri doğal yollardan temizlemiş olursunuz.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Burun tıkanıklığında en iyi çözüm yöntemlerinden biri burun yıkamaktır. Burun mukusunun seyreltilmesini sağlar ve tıkalı burnu açar. Aynı zamanda burun deliklerinin nemlenmesini sağlar. Burun içinde burnu tıkayan mukusu yumuşatıp burnu açmak için kullanılabilecek olan bir diğer yöntem ise sıcak kompress yöntemidir.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Soğan suyu antioksidan aktiviteleri iyileştirerek kemik kaybını önler ve osteoporoz oluşma riskini azaltır. Hiperlipidemiyi Önler: Kanda bulunan yağların normalden fazla olmasına hiperlipidemi (yüksek kolesterol) denir. Tedavi edilmeyen yüksek kolesterol kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlar.
Soğan suyu kürünü uygulamaya başladıktan yaklaşık 2 ila 3 gün sonra etkisini göstermeye başlıyor.
Soğan suyunu midesinde sorun olan kişiler dikkatli kullanmalıdır. Alerjik bünyelerde döküntü ve kızarıklıklara neden olabilir. Düzenli ilaç kullanan kişilerin doktora danışmadan kullanması uygun değildir. Çünkü soğan suyu bazı ilaçların etkisini azaltıp arttırabilmektedir.
Soğan ve sarımsak suyu karıştırılarak sinüsler üzerinde daha güçlü bir etki sağlanır. Yeşil çay birçok hastalığa iyi geldiği gibi, sinüzit belirtileri üzerinde de olumlu etkiye sahiptir.
Tıkalı burnu açmak ve mukusu temizlemek için iki tane önemli yol vardır: fizyolojik solüsyon ve burun aspiratörü. Fizyolojik solüsyon burun mukozasını yumuşatır ve dışarı atılmasını kolaylaştırır, burun aspiratörü de hassas bir şekilde burnu açmaya yardımcı olur.
VICKS inhaler'i bir burun deliğini kapatarak diğer burun deliğine sokun derin nefes alın, daha sonra aynı işlemi diğer burun deliği için tekrar edin. Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı: 9 yaş altındaki çocuklarda kullanmayınız.
Soğanın içeriğinde sülfür sahip olduğu için bebeğinizin burnunun açılmasını ve rahatlamasını sağlayabilir. Soğanın keskin kokusu bebeğinizin odasına yayıldığında bebeğinizin daha rahat nefes aldığını kolayca gözlemleyebilirsiniz.
Başınızı Yüksekte Tutun
Bu yüzden, mukus başa doğru akar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu da muhtemelen sabahları sinüs bağ ağrısıyla uyanmanıza sebep olur. Başınızı birkaç yastık kullanarak yükseltmek sinüslerin daha rahat akmasını sağlayacaktır.
Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir. Burun akıntısı ve tıkanıklığına nadir de olsa tümörler de sebebiyet verebilmektedir.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Sinüzit için ne iyi gelir? Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır. Bu şekilde sinüsler de doğal yollar ile temizlenir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri