Nitelikli hırsızlık suçlarına Asliye Ceza Mahkemeleri bakar. Bu durumda şikayet etmek isteyen mağdurun ilgili yerlere başvurarak hırsızlık şikayetinde bulunması gerekir. Hırsızlığın nitelikli hırsızlık suçu olması halinde soruşturma başlatılarak olay mahkemeye taşınır.
Kleptomani, beyinde opioid sisteminin bozuk olmasından dolayı da ortaya çıkmaktadır. Opioid sistemi, beyinde dürtüleri düzenlemekte ve kontrol etmektedir. Opioid sistemindeki bozulmalar, bireylerin dürtülere olan direncini kırmakta ve kleptomani gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Kleptomani teşhisi psikolog tarafından konulabilmektedir. Genel olarak yeme bozuklukları, madde kullanımı ya da anksiyete bozuklukları gibi diğer psikolojik sorunlarla ortaya çıktığı için bu belirtilerle doktora gidildiğinde anlaşılabilmektedir.
Çalma hastalığı olarak bilinen kleptomani, dürtü kontrol bozukluğu sınıfına giren psikolojik bir rahatsızlıktır. Hem hasta hem de yakınları için ciddi sonuçlar doğuran bu hastalık, psikoterapi ve ilaç tedavileri kullanılarak kontrol edilebilir. Kleptomani nedir?
Kleptomanide aile hikayesi risk açısından önem taşır. Kleptomani veya bağımlılık bozukluğu olan aynı aileden gelen kişiler risk altındadır. Başka bir ruh hastalığına sahip kişilerde de kleptomani riski olabilir. Anksiyete, depresyon ve madde kullanım bozukluğu olan kişilerde kleptomani görülebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kleptomani çalma hastalığının yeterli verilere dayanan bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak davranış bozuklukları için verilen antidepresan veya duygu durum düzenleyici ilaçlarının verilmesi tavsiye edilebilir. İlaç tedavisinin yanında psikoterapi yöntemler de önerilebilir.
Çocuklar çalma eylemini gerçekleştirirken haz, doyum ve rahatlama duygularını yaşarlar. Mülkiyet kavramı 7 yaşından sonra kazanıldığından okul çağında görülen çalma davranışı bir problem olarak ciddiye alınmalıdır. Yani okul çağlarında yinelenen çalmalar üzerinde önemle durmak gerekmektedir.
Dürtü kontrol bozukluğu sınıfına giren ve çalma hastalığı olarak bilinen kleptomani, psikolojik bir rahatsızlıktır. Kleptomani, maddi değeri olmadığı, kişisel kullanım için gereksinim duyulmadığı halde, nesnelere yönelik çalma dürtüsüne direnç gösterememe ile tanımlanan bir dürtü kontrol bozukluğudur.
Aslında çalma hastalığının adı olan kleptomani, pek çok kişi tarafından duyulmuştur. Bir şeyler çalma hastalığı veya hırsızlık yapma hastalığı olarak da bilinen kleptomani, psikolojik hastalıklar sınıfına girer.
Kleptomanlar çalma eylemini öfkesini göstermek, intikam almak, bir varsanı ya da sanrı etkisinde gerçekleştirmezler. Bu bireylerin genelde çaldıkları nesneleri alacak güçleri vardır. Kleptomanlar çalma eylemi sonrası çaldıkları nesneleri birine hediye eder, yerine tekrar bırakırlar, çöpe atarlar ya da saklarlar.
Kleptomani, kişinin ihtiyacı olmasa da çalma dürtüsüne karşı koyamadığı bir durum olarak tanımlanıyor. En çok kontrol sorunu yaşayan ve dürtüselliği yüksek olan kişilerde ortaya çıkıyor. Erken çocukluk ile ergenlik döneminde de oldukça sık rastlanan çalma dürtüsü ise farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor.
Kleptomani Hastalarının Cezai Sorumluluğu
Türk Ceza Kanunu'nun 32. maddesine göre; akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez.
Sadece yaptığınız işten dolayı kendiniz ve Yüce Allah arasında kalacak şekilde tövbe etmeniz ve kesin bilgiyle bildiğiniz ondan aldığınız para ve eşya miktarını kendisine geri vermeniz[1] (veya eline ulaşacağını bilmeniz şartıyla aldığınız yere koymanız) hatta kendisi anlamasa bile yeterlidir.
Çalmadan duramayan bu kişiler genellikle aşağıdaki şekilde söylemler ya da düşünceler içine girerler: “Markete gittiğimde oradaki çikolataları çalmak için inanılmaz arzu duyuyorum. Bunun yanlış olduğunu biliyorum. Direniyorum, geriliyorum.
Çalma davranışı ve bu davranışın en önemli nedeni doyumsuzluktur. Sevilmediğini ya da anne-babasını yitirdiğini düşünen çocuklarda çok yaygın bir davranıştır. Bu davranışı ile sevgiyi geri getirebileceğini düşünür. Doyumsuzluk çok çeşitli, kısa ya da uzun süreli olabilir.
Hırsızlık, büyük günahtır. Kitap, sünnet ve icma ile haramdır. Hırsızlık, kendisi büyük günah olduğu halde, başka büyük günahların da işlenmesine sebep olabilir. Katillik, malının çalınmasıyla mağdur duruma düşenin dininin dünyasının zarara uğraması gibi.
Neler Hırsızlık Sayılır? Kahvehane, bakkal, sinema, mağaza gibi yerlerde bulunan eşyaların çalınması hırsızlık suçudur. Petrol boru hattı ya da petrol rafinerisinde sıvı veya gaz halindeki enerjinin işlenmesi hırsızlık suçudur. Büyükbaş hayvanların çalınması hırsızlık suçudur.
Hırsızlık suçu mağduru olduysanız en yakınınızdaki karakola veya savcılığa başvurabilirsiniz. Önemli evrakınızın (çek defteri, kredi kartı nüfus cüzdanı gibi) çalınması halinde durumu derhal ilgili bankalara veya kurumlara bildirmeniz gerekmektedir.
Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir. Hırsızlık suçunu işleyen kimse basit hırsızlık suçunu işlemiş ise 1 yıldan 3 yıla kadar, hırsızlık suçunun nitelikli halini işlemiş ise 3 yıldan 7 yıla kadar belirlenecek olan hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Akıl hastalığı sebebiyle iradesi yüksek derecede etkilenmiş olan ve uygulamış olduğu fiilin hukuken anlam ve sonuçlarını saptayamayan kişilere ceza verilemeyecek olsa da bu kişiler, tamamen serbest bırakılmamaktadır. Bu kişilere yönelik özel olarak düzenlenmiş olan güvenlik tedbirleri uygulanmaktadır.
En büyük sebeplerinden biri ilgi sevgi eksikliğidir. Paraya düşkün olma, cimrilik. Çevre ya da kardeşler arası kıyaslama yapma. Yeni doğan kardeşinden dolayı unutulup sevilmediğini düşünen çocuk, yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar, evlatlık verilen çocuklar varlığını hatırlatmak için çalma yoluna gidebilir.
"Gerçekte gerek duyulmayan maddeleri çalma dürtüsü" olarak tanımlanan kleptomani kelimesi Türkçeye “Çalma Deliliği” olarak çevrilebilir. Nadir gözlenen kleptomani, hasta tarafından genellikle gizli tutulan, ancak yasal sorunlar yaşandıktan sonra psikiyatrik yardım aranmaya başlanan bir rahatsızlıktır.
Bundan dolayı çocukluğunda görmediği bu sevgiyi, ilgiyi öfke duygusuyla dışarıya yansıtması yani hırsızlık hastalığına dönüşmesi olasılıklar arasındadır. Bu hususlara ek olarak hırsızlık rahatsızlığı görülen ve tanı konulan bu hastalarda bipolar bozukluğu, yeme bozukluğu gibi hastalıklar da görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri