Hırvatistan'da yaşam masrafları, Hırvatistan'ın neresinde yaşadığınıza ve öğrenci yurdunda mı yoksa özel kiralık bir dairede mi yaşadığınıza bağlı olarak ayda 400 ile 700 EUR arasında değişebilir. Bu miktar, yiyecek, konaklama, kamu hizmetleri, kitaplar, ulaşım ve çeşitli masrafları karşılamaya yeterli olmalıdır.
Hırvatistan yüksek gelirli ekonomiye sahip gelişmiş bir ülkedir ve İnsani Gelişme Endeksi'nde 40. sırada yer almaktadır. Ülke gini katsayısına göre de dünyada gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu ilk 20 ülke arasında yer alıyor.
Ancak Hırvatistan'da resmi dil Hırvatçadır. Tüm Slav dilleri gibi Proto-Slav dilinden gelişen ve dünya çapında 5,5 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan bir Slav dilidir.
Avrupa'nın gizli hazinelerinden Hırvatistan, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle özellikle yaz sezonunda keyifli bir tatil vadediyor. Burası, Adriyatik Denizi'ne kıyısı olan benzersiz ve çekici plajları ile mavi bir yolculuk isteyenler için mükemmel bir seçim!
İlgili 40 soru bulundu
Hırvatistan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar. Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir.
Hırvatistan'da 2023 itibarıyla brüt asgari ücret 622 euro. Hırvatistan'da benzinin litre fiyatı 1,580 euro. Hırvatistan'da yaşayan bir asgari ücretli bir aylık maaşıyla 393 litre benzin alabiliyor.
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler. Hırvatistan'da resmi bir din yoktur ve din özgürlüğü, Hırvatistan Anayasası tarafından tanımlanan ve tüm dini toplulukları kanun önünde eşit olarak tanımlayan ve devletten ayrı tutan bir haktır.
Bir haftadan bir aya kadar iyi telaffuz elde etmeyi nasıl başarabilisiniz. Hırvatça'nın telaffuzu, yazımı neredeyse tamamen fonemik olduğu için nispeten kolaydır, çünkü yazılı harfler temsil ettikleri fonemlere karşılık gelir.
HIRVATİSTAN VİZE İSTİYOR MU? Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir. Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar.
Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim ayları iklim koşullarının seyahat için en uygun olduğu dönemdir. Temmuz ve Ağustos aylarında da çok tercih edilen bir bölge olmasına rağmen bu aylarda sıcaklıklar zaman zaman oldukça bunaltıcı olabilmektedir.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
En sıcak aylar Temmuz ve Ağustos ayları ve bu aylar aynı zamanda şehrin en kalabalık olduğu dönemler. Yüksek sıcaklıklardan hoşlanmayanlar için şehri ziyaret için en uygun zamanlar bahar ve sonbahar ayları. Özellikle Mayıs, Eylül ve Ekim ayları ideal.
Yıllık 13 bin dolar ortalama kişi başı geliriyle 57. sırada yer alan Hırvatistan, 60 milyar dolar seviyelerine ulaşan millî geliriyle de dünyanın en büyük 78. ekonomisi konumundadır. Ülke ekonomisinin taşıyıcısı pozisyonundaki hizmet sektörü, istihdamın ve millî gelirin %70'ini karşılamaktadır.
İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.
Hırvatistan Bölgesindeki Plajlar
Hvar adasındaki en güzel plajlardan biri. Ulaşmak için anayoldan plaja 15 dk lık bir iniş yolu var.Denizi muhteşem.Yada deniz yoluyla tekne kiralayıp gelebilirsiniz.Çok taze deniz ürünleri yapan salaş bir balık lokantası var.İhtyacınız olan tek şey havlu ve güneş kremi..
Hırvatistan buğday, mısır, kümes hayvanları, yumurta ve şarap üretiminde kendi kendine yeterli durumdadır, 2019 yılı itibariyle üretim 2,2 milyar Avro tutarında olup, bunun %60,3'ünü tarım, geri kalanını hayvancılık oluşturmaktadır.
Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu (yazı dili) olarak kabul edilmektedir.
belirtilen tüm diller güney slav dilleridir. sırpça, hırvatça, boşnakça çok küçük farklar hariç aynı dildir. bulgarca bunlara nazaran daha farklı olup makedonca bulgarcayla hemen hemen aynıdır.
Günümüzde Boşnakça Bosna Hersek'in, Sırpça Sırbistan'ın, Hırvatça Hırvatistan'ın resmi dili olarak kabul edilmektedir. Aralarında sadece diyalekt farkı olan bu üç dil ile Türkçenin ilişkisi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır.
Hırvatlar Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Hırvatçayı konuşan ve çoğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.
Sonraki süreçte Osmanlı İmparatorluğu'nun 1527 yılında Macaristan'ı ele geçirmesi ile bugünkü Hırvatistan topraklarının büyük bir kısmı Osmanlı idaresine geçmiştir.
Yaşam kalitesi, kadın erkek eşitliği, okur yazarlık oranı, eğitim ve sağlık konularında Orta Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden olan Hırvatistan, romantik atmosferiyle yılın her dönemi tatil yapmak için en çok tercih edilen ülkelerden biri.
En yüksek asgari ücrete sahip olan ülke Lüksemburg'tur ve asgari ücret burada 2313 avrodur.
Hırvatistan'da brüt asgari ücret Temmuz 2022 itibariyle 622 euro. 2012'de ülkede asgari ücret 374 euro seviyesindeydi. Bu 10 yıllık dönemde brüt asgari ücrette yıllık ortalama değişim yüzde 5,2 oldu.
Almanya'da 2023 yılında saatlik asgari ücret 12,55 Euro olarak belirlenmiş. Dönüşümü TL'ye vurduğumuzda bu, yaklaşık olarak 362,46 TL'ye denk geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri