Genital herpes nedir sorusu kısaca genital bölgede içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden viral bir iltihabi durum şeklinde cevaplanabilir. Genital uçuk nedeni olan virüs, kişiye en sık vajinal, anal ya da oral seks yoluyla bulaşır.
Tedavi süreciyle belirtilerin tamamen ortadan kalkması mümkündür, ancak uçuk ömür boyu vücutta kalır. Çoğu kişinin asemptomatik olarak Herpes virüsüyle yaşadığı söylenebilir. Bazı dış faktörler ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.
Genital uçuğun ilk belirtileri arasında genital bölgesinde lekeler veya kırmızı şişlikler olarak tanımlanır. Diğer genital herpes belirtileri şöyle sıralanır: Erkek ve kadınlarda vajina ve penis gibi genital ve anal bölgede ağrı, kaşıntı Anüs, ağız çevresi ve genital bölgede içi sıvı dolu şişlik ve kabarcıklar oluşması
Herpes Simpleks virüs denilen virüsün neden olduğu cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır ve temasla bulaşır. Öpüşme, cinsel ilişki, aynı havluyu kullanma gibi virüsü taşıyan birey ile temas doğrultusunda virüsler alınır.
HSV bulaştıktan sonra yaklaşık 4 gün sonra (1-26 gün) kaşıntı, yanma gibi belirtiler görülebilir. Daha sonra ağrılı içi su dolu kesecikler belirir (Resim 5) ve bunlar ağrılı yaralara dönüşür (Resim 6,7). 4-15 gün içinde kabuklanır ve iyileşir (Resim 8).
İlgili 21 soru bulundu
Herpes tanısı konulmak istenen kişiye kan testi yapılmaktadır ve hsv testi bu şekilde uygulanmaktadır. Hsv testinde kanda virüse antikor varlığı araştırılmaktadır. Herpes testi için alınan kan sonuçlarında herpes virüsü aktif olarak görünmese de daha önce kişinin virüs ile bulaş gösterdiği belli olmaktadır.
HSV-1 genellikle ağız çevresi, dudak kenarları ve burun boşluklarına yakın bölgelerde içi sıvı dolu veziküllerinin gelişmesine yol açar. Bunun yanında virüs sinir dokuları vasıtasıyla beyne yayılım göstererek nadiren ensefalit olarak da ifade edilen beyin enfeksiyonlarına neden olabilir.
HSV olarak da isimlendirilen etken virüs, bir defa alındıktan sonra vücutta ömür boyu kalır. Çoğu zaman uyku evresinde olduğu için her zaman belirti vermez. Zaman zaman aktif forma geçerek bazı bulgulara neden olabilir.
Herpes enfeksiyonunun cinsel ilişki dışında bulaşma olasılığı yoktur (örn. tuvalet oturağı, havlu, yatak çarşafı, mutfak eşyaları vb.). Ayrıca erkekten kadına bulaşma olasılığı, kadından erkeğe bulaşma olasılığından yüksektir.
Stres genital uçuğun tekrarlamasına sebebiyet verir. Genital uçuğu olan bireylerin HIV hastalığını kapma olasılığı 3 kat daha fazladır. İnfertilite yani kısırlığa sebebiyet vermez. Doğum esnasında virüs bebeğe bulaşabilir.
Genital herpes tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar 'Asiklovir', 'Famsiklovir' ve 'Valasiklovir' etken maddeli ilaçlardır. Asiklovir bilinen en eski antiviral ilaçtır.
HSV I genellikle ağızda uçuklara veya yaralara neden olur . Bu virüs, erken çocukluk döneminde üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde de ortaya çıkabilir. HSV II ise çoğu genital herpes vakasının nedenidir. Bununla birlikte, HSV I'in genital herpes'e ve HSV II'nin oral herpes'e neden olması da mümkündür.
Bazen yıllarca hiç belirti vermeyebilir, bazı hastalar yıl içinde birden fazla epizodlar gösterebilir. Hastalığın tekrarlaması kişilerin bağışıklık düzeyi, stress düzeyi ile ilgili olabilir. İki tip herpes simplex virüs enfeksiyonu genital herpese neden olur. orada lezyon yapar.
Halk arasında uçuk olarak bilinen bu virüs, kısaca HSV olarak adlandırılır ve iki farklı herpes virüs tipi bulunur. Enfeksiyonun semptomlarını azaltmaya yönelik bir tedavi süreci içeren herpes, doktorun reçete ettiği ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Deri üzerinde su dolu kabarcık belirtileri ile ortaya çıkan uçuk hastalığı, ilaç ya da krem tedavisi ile birlikte kısa sürede iyileşse de uçuğa neden olan Herman Simpleks virüsü vücuttan atılamaz.
Hpv virüsü idrarla birlikte atılabilir. Ancak idrarla atılan hpv virüsünün sağlıklı bir bireye bulaşma şansı yok denecek kadar azdır. İdrar bulaşmış bir yere oturan kişiye cildinde çatlaklar varsa elbette bulaşabilir. Ancak bu yolla bulaşma şansı günlük pratikte yok denecek kadar azdır.
HPV'nin temel bulaş yolu cinsel ilişkidir.
Bebekte nadir olarak hastalık yapar. Ortak kullanılan tuvaletlerden veya nesnelerden (jilet gibi) bulaş ise daha nadirdir.
Her ne kadar halk arasında uçuk, zaman zaman kanser ile ilişkilendirilse de aslında bu iki rahatsızlık arasında herhangi bir ilişki bulunmaz.
Enfeksiyon her bireyde farklı belirtiler ile kendisini gösterirken ortama 14 gün içerisinde tüm bireylerde HSV tip 2 ıgG testi ile saptanabilir enfeksiyondur.
Uçuk virüsü alındıktan sonra vücuttan ayrılması mümkün olmuyor. Hastalık iyileştikten sonra virüs sinir düğümlerine yerleşiyor ve kış uykusu şeklinde uyku dönemine giriyor. Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte bazen aynı bazense farklı bölgelerde yeniden lezyonlar oluşturabiliyor.
Herpes Simpleks Virüs Tip 2
Enfeksiyonlar, ağrılı ve kaşıntılı yaralara, ateşe, kas ağrısına ve idrar yaparken yanmaya neden olur. HSV-Tip 2 cinsel bölgenin dışında da enfeksiyona neden olabilir, fakat enfeksiyon genellikle belden aşağıdaki bölgede görülür.
Genital herpeste görülen lezyonlar devamlı kalıcı değildir; yani tedavi ile veya kendiliğinden geçer. Ancak çeşitli zaman dilimlerinde tekrarlama (rekürrens) olasılığı yüksektir. Bulaşma olduktan bir süre sonra kişinin genital bölgesinde "çok şiddetli kaşıntılar" görülür.
Dünya genelinde 50 yaş altı 3,7 milyardan fazla insan HSV-1 ve HSV-2 ile enfekteyken, 15-49 yaş arası 417 milyon insanda HSV-2 enfeksiyonu bulunduğu tahmin edilmektedir. HSV-1 ve HSV-2 genellikle vücudun farklı kısımlarını etkileyen birbirinden farklı viral enfeksiyonlardır.
Bir hastanın HSV Tip 1 IgG testi pozitif çıktığında o kişi daha önce HSV-1 enfeksiyonu geçirmiş demektir ve bu durumda da vücudun bağışıklık sistemi bu enfeksiyon ile mücadele etmek için enfeksiyona karşı antioklar üretmektedir. Bu test sonucu negatif çıktığında ise hasta daha önce bu enfeksiyonu geçirmemiş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri