SASS (Syntactically Awesome Style Sheets), bir
SASS (Harika Stil Sayfaları), değişkenler, iç içe geçmiş kurallar, satır aktarımları, kalıtım ve daha fazlasını sağlayan bir CSS uzantısıdır. Ayrıca stil sayfalarımızı daha düzenli tutulmasına ve daha hızlı oluşturulmasına olanak sağlar.
SASS'ın daha yeni yazım şeklide olan SCSS'te ise CSS'e daha yakın bir format kullanılmış, kod blokları süslü parantez ile kurallar ise noktalı virgül karakteri ile ayrılmıştır. Bu değişiklik sayesinde geçerli CSS kodları SCSS kodu olarak kullanılabilir hale gelmiştir.
SCSS ile SASS'ın mantığı ve kullanımı aynıdır. SASS'ın aksine SCSS noktalı virgül ve köşeli parantezler ile yazılır. İlk başta CSS'e alışkın olanlar için SASS yerine SCSS tercih etmek daha mantıklı görünebilir. Ancak temiz ve kurallı kod yazımı nedeniyle SASS da tercih edilmektedir.
SASS (Syntactically Awesome Stylesheets : Yazımsal Olarak Harika Biçim Sayfaları), CSS formatına derlenebilen dinamik bir biçim şablon dilidir. İlk olarak Hampton Catlin tarafından tasarlanmış ve Natalie Weizenbaum tarafından programlanmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
SASS , CSS yazmayı daha dinamik bir hale getirmek için ortaya çıkmıştır. Kısaca CSS 'e bir programlama dili havası katmaktadır. CSS' de bulunmayan pek çok özellik barındırır. (Değişken tanımlama, İç içe yapılar kullanma, Fonksiyon tanımlama,...)
LESS, CSS formatına derlenebilen açık kaynak kodlu dinamik bir biçim dilidir. LESS sunucu veya istemci tarafından çalıştırılabilir. LESS SASS'tan esinlenilerek Alexis Sellier tarafından tasarlanmıştır ve SASS'ın yeni bir versiyonu olan SCSS'e ilham kaynağı olmuştur.
CSS, bir HTML sayfasının nasıl görüntüleneceğini tarif eder. Bu tarifin içinde sayfadaki başlık, metin, resim, video gibi öğelerin görsel özelliklerinin yanı sıra, sayfa yerleşimi ve bu yerleşimin farklı ekranlarda, cihazlarda,ekran, kağıt ya da diğer ortamlarda nasıl değişeceği bilgisi de bulunur.
CSS (Cascade Style Sheet), bir HTML dokümanının şeklini ve/veya görüntüsünü tasarlayan olgudur. Diğer bir ifadeyle CSS, HTML'i basit bir iskelet olmaktan kurtaran metin şekillendirme dilidir. Bu nedenle büyük öneme sahiptir. Çünkü bir sitedeki görselliği dolayısıyla da kullanıcı memnuniyetini sağlayan CSS'tir.
Üç çeşit CSS türü vardır.
İmport işlemini şu şekilde yapıyoruz: ⇒ @import yazdıktan sonra tek tırnak (') içerisinde import etmek istediğimiz dosyanın ismini yazıyoruz ve noktalı virgül (;) koyarak bitiriyoruz. Ayrı dosyalarda yazmış olduğumuz tüm kodları main.scss dosyasında import ederek birleştiriyoruz.
HTML, CSS ve JavaScript'i öğrenmek maksimum bir ay sürer, her gün kafa yorarsan.
HTML kodlarına CSS 3 farklı şekilde eklenebilir ; Satır içi (Inline) ; HTML etiketlerinin içerisinde style parametresi kullanarak. Dahili (Internal) ; HTML'deki < head > etiketleri arasında < style > etiketi kullanarak. Harici (External) ; Harici bir CSS dosyası kullanarak.
Açılımı Syntactically Awesome StyleSheets yani “Mükemmel Sözdizimsel Stil Sayfaları” olan Sass, sayfalara stil verirken CSS'i bir programlama dili kullanır gibi daha esnek kullanmamıza ve uzun CSS kodlarındaki karmaşıklığı ortadan kaldırarak daha okunaklı kod yazmamıza yardımcı olan bir biçim şablon dilidir.
CSS ön-derleyici, ön-işlemcinin kendi benzersiz sözdiziminden (syntax) standart CSS kodunun oluşturulmasını sağlayan bir programdır 3. İhtiyaçlar ve özellikler bağlamında tercih edilebilecek pek çok CSS ön-işlemci bulunmaktadır.
Bu yazımda büyük projelerde CSS yazımını ve kontrolünü kolaylaştıran bir yöntemden bahsedeceğim. Bu yöntemin adı SASS 7-1 Pattern'dir. Bu yönteme göre CSS kodları tek bir SASS veya SCSS dosyası içerisinde yazılmaz. Dosyalar belirli bir kurala göre parçalanır ve oluşturulan 7 klasör içerisinde saklanır.
Web tasarımına başlarken öncelikle HTML öğrenilmeli, ardından CSS bilgisi ile desteklenmelidir. CSS tek başına bir işe yaramazken, HTML'in üzerine inşa edilerek daha görsel ve estetik bir yapı sağlar. Bu nedenle önce HTML öğrenilip, daha sonra CSS konularına geçilmelidir.
CSS, öğrenmesi kolay ama uzmanlaşması zor olan bir alandır. Harry Roberts'ın CSS Wizardry, BEM metodolojisi ve yeniden düzenleme gibi, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir CSS yazmanın temeli hakkında en iyi makaleleri içerir.
HTML'in front-end web geliştirici olmak isteyenler için gerekli bir dil olduğundan önceki bölümlerde bahsedilmişti. Neredeyse her web sayfasında kullanıldığından, web tarayıcılarının anlayacağı şekilde iyi içerik hazırlamak basit olduğundan ve öğrenmesinin/kullanılmasının kolaylığından dolayı mutlaka öğrenilmeli.
İngilizcesi “Cascading Style Sheets” olan CSS açılımı, “Basamaklanmış Stil Katmanları” anlamına gelmektedir. “CSS nedir?” sorusunun cevabı ise web sitelerinin görsel olarak şekillendirilmesine olanak tanıyan ve kendine has kuralları olan bir tanım dilidir şeklinde ifade edilebilir.
Html ile Css arasındaki temel fark başlangıçta sizlere bahsetmek istiyorum. Şöyle düşünelim HTML bir web sitesinin kurallarını, içinde olması gereken bilgileri ve tanımlamaları içinde barındırmaktadır. CSS ise HTML içinde belirlenmiş kuralları ve tanımlamalara uygun şekilde stil vermek için kullanılmaktadır.
HTML etiketlerinde tanımladığımız seçici isimleriyle birlikte CSS kullanarak etiketleri biçimlendiririz. HTML elemana stil vermek için, CSS seçiciler kullanılır. Seçicilerin en çok kullanılanları id veya class 'lardır. Bir diğer yöntem ise direkt olarak HTML içine CSS değerleri yazmaktır.
SCSS nedir? SASS yazım şekli programlama dillerine daha yakındır. SCSS ise SASS diline CSS'te kullanılan süslü parantez ve noktalı virgül eklenmiş halidir.
Less-sayılamayan (uncountable).
Less kelimesi sayılamayan isimler için kullanılır. Daha az bilgi, daha az su ya da daha az tuz diyebilmek için less sıfatı kullanılır. ( less information, less water, less salt) Less kullanarak bir şeyden ne kadar kaldığını ya da ne kadar olduğunu belirtebiliriz. >
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri