Örneğin; internet ortamında gönderilen bilgilerin çoğunu sahiplenen HTTP, bir köprü metni aktarım protokolü olarak kişilerin karşısına çıkar. HTTPS ise, ''S'' harfinin sağladığı güvenlik ile farkını yansıtır. Farklı bir şekilde anlatmak gerekirse HTTPS için ana protokol olan HTTP'nin şifreli hali denilebilir.
Http ve Https birbirine yakın olsalar da önemli bir farka sahip. Https'nin açılımı, 'Hyper Text Transfer Protocol Secure' yani 'Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü'dür. Sebebi ise şudur: Http ile belli bir oranda güvenli veri aktarımı sağlanmaktadır. Https ise bu güvenliğin arttırılmış biçimidir.
HTTP, iletişim için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve HTTPS, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanmaktadır. HTTP'nin aksine HTTPS güvenlidir. HTTP'de şifreleme yoktur ve HTTPS'de şifreleme mevcuttur. HTTP herhangi bir sertifika gerektirmez – HTTPS, SSL Sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır.
Herhangi bir web sitesi, özellikle giriş kimlik bilgileri gerektiren web siteleri HTTPS kullanmalıdır. Chrome gibi modern web tarayıcılarında, HTTPS kullanmayan web siteleri olanlardan farklı olarak işaretlenir. Web sayfasının güvenli olduğunu belirtmek için URL çubuğunda yeşil bir asma kilit olup olmadığına bakın.
Dünya çapında 1990 yılından itibaren ağ üzerinde kullanılmakta olan iletişim protokolüdür. İnternet üzerinde görmüş olduğunuz web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan bir protokoldür. Http açılımı, İngilizce “Hyper Text Transfer Protokol”, Türkçesi “Hiper Metin Transfer Protokolü” olarak bilinir.
İlgili 44 soru bulundu
HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure), internet tarayıcıları arasında güvenli veri transferi sağlamak için kullanılan bir protokoldür. HTTPS kullanmak, internet kullanıcılarının verilerinin güvenliğini ve gizliliğini koruyan birçok faydaya sahip olmasını sağlar.
HTTP içeren bir sitenin URL'si http:// iken HTTPS kullanan sitenin URL'si https:// şeklinde karşımıza çıkar. Genel olarak HTTP güvenli olmayan HTTPS güvenli olan bir protokoldür. HTTP'de hiçbir şifreleme kullanmaya gerek yokken HTTPS'de bütün verilerin gönderilmeden ve alınmadan önce şifrelenmesi gerekir.
Https geçisi demek, sitenizin adresini değiştirdiniz demektir. Dolayısıyla https için yeni bir Google search console hesabı açmalısınız. Sosyal medya paylaşımlarında kullandığınız http linklerini de, https linkleri ile değiştirmeniz de fayda var.
SSL, bilinen güvenlik açıklarına sahip eski algoritmaları destekler. TLS, gelişmiş şifreleme algoritmaları kullanır. SSL el sıkışması işlemi karmaşık ve yavaştır. Bir TLS el sıkışması daha az adıma ve daha hızlı bir bağlantıya sahiptir.
Tarayıcınızı açın. Güvenilirliğin kontrolü için web adresinin sol tarafında bulunan güvenlik durumuna bakın. Kilit işareti varsa o site güvenlidir. Yuvarlak içinde ünlem işareti varsa bilgi veya güvenli değil demektir.
HTTPS, TLS'nin tamamen üst kısmında yer aldığından, temel HTTP protokolünün tamamı şifrelenebilir. Bu, istek URL'sini (belirli bir web sayfası talep edildi), sorgu parametrelerini, üst bilgileri ve çerezleri (çoğunlukla kullanıcıyla ilgili kimlik bilgilerini içeren) içerir.
Güvenli olmayan bir sayfayı ziyaret etme
Bilgisayarınızda Chrome'u açın. Uyarı gördüğünüz sayfada Ayrıntılar'ı tıklayın. Güvenli olmayan bu siteyi ziyaret et'i tıklayın.
ExpressVPN, 256-bit AES şifreleme başta olmak üzere bir Chrome VPN uzantısı için önemli güvenlik özellikleri sunar. Bunlardan bazılarına örnek olarak konum yanıltma, WebRTC'yi engelleme ve HTTPS Everywhere olarak adlandırılan özellikleri verebiliriz.
HTTPS ya da uzun açılımı ile “Secure Hyper Text Transfer Protocol”, Türkçe olarak “Güvenli Metin Aktarma Protokolü” anlamına gelir. Diğer bir deyişle kullandığınız protokole SSL sertifikası eklenmiş, yani web sitesinin güvenli olduğunu beyan etme şeklidir.
80 HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): Bilginin sunucudan kullanıcıya nasıl ve ne şekilde aktarılacağını gösteren protokoldür. İnternet kullanıcıları aktif olarak kullanmasa da arama çubuğunda bu protokol zaten yer alır. En basit haliyle, web sayfalarının görüntülenmesini sağlar.
Çoğu tarayıcı, SSL sertifikasına sahip olmayan HTTP sitelerini "güvenli değil" olarak işaretler. Bu, kullanıcılara sitenin güvenli olmayabileceğine dair net bir sinyal verir ve henüz yapmamış olan işletmeleri HTTPS'ye geçiş yapmaya teşvik eder.
HTTPS nedir? HTTPS, HTTP'nin güvenli uzantısıdır. TLS/SSL sertifikası yüklemiş olan web siteleri sunucu ile güvenli bir bağlantı kurmak için HTTPS protokolü kullanabilirler. SSL/TLS teknolojisinde amaç, kişisel veri, ödeme veya giriş detayları gibi hassas bilgileri güvenli şekilde aktarmaktır.
TLS (Transport Layer Security), internet üzerinden güvenli iletişim sağlayan bir protokoldür. SSL'nin (Secure Sockets Layer) halefidir ve SSL'den daha güvenli ve verimli olacak şekilde tasarlanmıştır. SSL gibi TLS de bir sunucu ile bir istemci arasında iletilen verilerin güvenliğini sağlamak için şifreleme kullanır.
HTTPS protokolünde SSL sertifikasının bulunduğunu söylemiştik. Bu sertifika “Secure Socket Layer” yani “Güvenli Giriş Katmanı” olarak bilinir ve Netscape firması tarafından geliştirilmiştir. Tüm web tarayıcıları ve sunucuları tarafından da tanınır. Bu sertifika sitenin güvenli olduğunu teyit eden bir sertifikadır.
HTTPS'yi alan adınızla kullanmak için web sitenizde bir SSL veya TLS sertifikası yüklü olmalıdır. Web barındırıcınız (Web Barındırma Sağlayıcısı) HTTPS güvenliği sunabilir veya Sertifika Yetkililerinden SSL/TLS sertifikası isteyip sertifikayı kendiniz yükleyebilirsiniz.
Chrome'un kullandığı başlıca kriter, bir sitenin HTTP karşısında HTTPS kullanarak güvenli olup olmadığıdır. Chrome'un bunu yapmaya başlamasının ana sebebi, web site sahiplerini daha güvenli HTTPS protokolünü kullanmaya teşvik etmek istemesidir.
Yalnızca HTTPS modunu kullanmanız, tüm bağlantılarınızın şifrelenmesini ve korunmasını sağlar. Bu mod etkin durumdayken başkaları ziyaret ettiğiniz sitelerin içeriklerini gözetleyemez, bağlantınıza sızamaz, kredi kartı vb. kişisel bilgilerinizi çalamaz.
Netscape tarafından 1994 yılında geliştirilenSecure Sockets Layer (Güvenli Soket Katmanı) protokolü, internet üzerinden güvenli veri iletişimi sağlayan bir protokoldür. SSL 2.0 1995 yılında ve SSL'in günümüzde kullanılan versiyonu olan SSL 3.0 da 1996 yılında RFC 6101 koduyla piyasaya sürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri