Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
Bu primin %2'si iş kazası meslek hastalığı primidir ve tamamını işveren öder. Kalan %30'un ¼'ü (7.5) sigortalı payı ¾'ü (22.5) işveren payıdır. SGDP bu kişilerin işyerinden aldıkları brüt ücret üzerinden kesilir. Hizmet akdi ile çalışan sigortalıların yaşlılık aylığından destek primi kesilmesi mümkün değildir.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
Kesinti, emekli çalışanın emekli maaşı alırken sigortalı olarak çalışmaya devam etmesi durumunda ödenir. Asgari ücret üzerinden hesaplandığında, çalışan emekli SGK kesintisi için işçi payı olarak 1.006,09 TL öder. İşverenler ise emekli çalışanları için aylık olarak 3.018,26 TL SGK kesintisini yatırmakla yükümlüdür.
Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu? Emekli olup çalışanın maaşı düşmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi yapılıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Yani asgari ücretli normal kişiden vergi kesilmez.
Oysa Emekliler için sgk primi ve işsizlik kesilmez. %7,5 SGDP kesintisi yapılır. Bu durumda Asgari ücretli Emekli kişi için 5.004 X %7,5 => 375,3 tl sgdp kesintisi yapılır. Vergi matrahı = 5.004 – 375,30 => 4.628,70 tl elde edilir.
İşveren sigorta primi, çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri ve ileride emekli olabilmeleri adına işverenlerin eksiksiz ve düzenli olarak devlete ödemekle yükümlü olduğu teminat ücretidir. Sigorta primleri, işverenler tarafından ödenebildiği gibi isteğe bağlı olarak bireysel olarak da yatırılabilir.
Emekli aylığını yükseltme konusunda dikkate alınması gereken farklı faktörler bulunmaktadır. Sigorta prim ödeme süresi, yüksek maaşla emekli olma, prim gün sayısını artırma, bireysel emeklilik sistemine katılma ve ek gelir kaynaklarına yönelme gibi adımlar, emekli aylığının artmasına katkıda bulunabilir.
Öncelikle e-devlet kapısında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu girin. Ardından hizmetler bölümünden hangi sigorta tipinden emekli olduysanız onun kesinti sorgulama hizmetini bulup sorgulamaya başlayabilirsiniz.
Gelelim asıl konumuz olan emekli net aylık tutarı ne demek sorusunun cevabına. Emekli net aylık tutarı birikmiş ödemeden farklı olarak her ay alabileceğiniz ve ek ödeme dahil net maaşınızdır.
e-Bordro, online devlet işleri platformu olan e-Devlet aracılığıyla alabileceğiniz elektronik bordro belgesidir. Çalışanların maaş ödemeleri, ücretlerinden yapılan kesintiler, vergi oranları ve net maaş miktarı gibi tüm bilgileri bordro sorgulama yaparak öğrenmesi mümkündür.
Sigortalıların prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, ücret dışındaki diğer ödemeler öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edilecektir. Ücret dışında sigortalılara ödenmekte olan prim, ikramiye gibi her türlü ödemeler, ödemenin yapıldığı ayın kazancına dahil edilerek prime tabi tutulmaktadır.
Yatan tüm primler emekli aylığı hesabında dikkate alınmaz. Peki, emekli aylığı hesabı nasıl yapılır?
Emeklilik tahsis numarasının son hanesi 8 olanlar ayın 22'sinde, 6 olanlar 23'ünde, 4 olanlar 24'ünde, 2 olanlar 25'inde ve nihayet 0 olanlar ise her ayın 26'sında maaş ödemelerini alırlar.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
Emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. 7500 lira olan EYT'li emekli maaşı, yüzde 37,57'lik enflasyon zammıyla birlikte zamlı maaş 10.317,75 TL oldu. Ocak 2024 SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı, en düşük emekli maaşı ve memur maaş zammı olmak üzere 3 ayrı düzenleme yapılacak.
Buna göre 2023'ün ikinci yarısında 7 bin 324 lira olan 4a en düşük emekli maaşı Ocak 2024'te 10 bin 444 liraya; 6 bin 558 liran olan 4b maaşı 9 bin 352 liraya; 5 bin 163 lira olan 4b tarım maaşı 7 bin 362 liraya ve 9 bin 497 lira olan en düşük memur emeklisi maaşı 13 bin 542 liraya yükseldi.
Yapılacak emekli maaşı hesaplama tablosunda %65 ila 66 arasında GH %4 olması durumunda 2023 ila 2024 arasında emekli olma açısından çok fark ortaya çıkmayabilir. %67 ila 70 arasında GH %4 ila 5 olması durumunda emekli maaşı anlamında 2024 yılı emeklisi nispeten fazla emekli maaşı alabilme olasılığı yüksek olur.
Özellikle 4/A sınıfındaki sigortalılar için, günlük sigorta primi aşağıdaki gibi hesaplanabilir: Bir günlük brüt ücretin (567,33 TL) belirli yüzdelerle çarpılması sonucu toplam 273,60 TL tutarında olmaktadır.
Yargıtay, emeklilik nedeniyle ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödenirse kıdem hakkının sıfırlandığı görüşünü dile getirdi.
Bir anlamda işverenin hatalı bildirimi sigortalının aylığının kesilmesine neden olur. Hatalı bildirim nedeniyle sigortalının aylığının kesilmesi kesin hüküm doğurmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri