HTTP (HiperMetin Yollama Protokolü), ilk başta HTML sayfaları yollamak için yaratılmış olan bir protokol olup günümüzde her türlü verinin gönderimi için kullanılır. TCP üzerinden çalışır.
Günümüzün bilgisayarlar arası iletişim protokollerinden en popüler olan HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi protokoller TCP protokolünü kullanır ve her birinin kendine özel bir 0-65535 arası numarası bulunur.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) bilgisayarlar ile veri iletme / alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır.
Oldukça eski bir sistem olan TCP/IP ilk olarak OSI tabanlı sistemlere alternatif olarak geliştirilmiştir. Açılımı ise internete veri aktarımı için kullanılan 2 protokolü kapsar. Bunlar, Transmission Control Protocol (TCP) ve Internet Protocol'dur.
İlgili 24 soru bulundu
HTTP (HiperMetin Yollama Protokolü), ilk başta HTML sayfaları yollamak için yaratılmış olan bir protokol olup günümüzde her türlü verinin gönderimi için kullanılır. TCP üzerinden çalışır. HTTPS (Güvenli HTTP), HTTP'nin RSA şifrelemesi ile güçlendirilmiş halidir. TCP üzerinden çalışır.
HTTP İsteği Nedir? HTTP isteği (HTTP request), sunucuda bir eylem başlatmak ve erişilmek istenilen kaynağı yüklemek için ihtiyaç duyulan kaynakların yüklenebilmesi için istemci ( kullanıcı aracısı) tarafından gönderilen mesajlardır.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
SSH varsayılan olarak TCP port 22 üzerinde çalışır. (Gerektiğinde değiştirilmesi mümkündür.)
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır.
Köprü metni aktarım protokolü (HTTP), istemci-sunucu iletişimi için kullanılan bir protokol, yani iletişim kuralları kümesidir. Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız web sunucusuna bir HTTP isteği gönderir ve web sunucusu bir HTTP yanıtı ile karşılık verir.
İnternet hizmetleri (WWW) genel olarak web sitelerini yayınlamak/görüntülemek için kullanılmaktadır. Bu port internet cihazlarının birbiri ile olan bağlantı noktalarıdır. İnternet erişimi sağlanacak olan cihazlar genellikle 80 portu vasıtasıyla mesaj gönderip, alırlar.
HTTP şifresiz çalıştığı için tüm bilgiler açık metin halinde gönderilmektedir. Fakat HTTPS protokolü bağlantılarda gizli dinlemeyi önlemek için rahatlıkla kullanılabilir. HTTP güvenli bir protokol olarak kabul edilmezken HTTPS güvenli bir protokol olarak kabul edilir.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
8080 portu HTTP ve HTTPS kurallarının haricinde açılması gereken bir portdur. Biliyorsunuz HTTP 80 portunu HTTPS ise 443 portunu kullanarak çalışır. Yeni kural ekleme ekranından Özel bir port tanımlayarak 8080/tcp olarak kullanıcılarınızın hizmetine sunabilirsiniz.
TCP, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlamak için güvenilir bir protokoldür. Her veri paketi teslim edildiğinde bir onaylama mesajı gönderir ve eksik veya yanlış paketlerin yeniden gönderilmesini sağlar. UDP ise, veri paketlerini gönderir ve onları takip etmez.
80 HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): Bilginin sunucudan kullanıcıya nasıl ve ne şekilde aktarılacağını gösteren protokoldür. İnternet kullanıcıları aktif olarak kullanmasa da arama çubuğunda bu protokol zaten yer alır. En basit haliyle, web sayfalarının görüntülenmesini sağlar.
UDP proxy (UDPXY) sayesinde multicast UDP akışı kabul etmeyen bir oynatıcıdan açık IPTV kanallarını izleyebilirsiniz. Oynatıcı tarafından talep edilen IPTV kanalı, HTTP bağlantısı ile oynatıcıya iletilir. Bu özellik mobil cihazlarda, bazı akıllı televizyonlarda ve oyun konsollarında IPTV izlemede kullanışlıdır.
TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir.
UDP, WAN ağlarında veri aktarımında kullanılır.
HTTP (İngilizce: Hyper-Text Transfer Protocol, Türkçe: Hiper-Metin Transfer Protokolü) bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim protokolüdür.
Http ve Https birbirine yakın olsalar da önemli bir farka sahip. Https'nin açılımı, 'Hyper Text Transfer Protocol Secure' yani 'Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü'dür. Sebebi ise şudur: Http ile belli bir oranda güvenli veri aktarımı sağlanmaktadır. Https ise bu güvenliğin arttırılmış biçimidir.
HTTP, iletişim için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve HTTPS, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanmaktadır. HTTP'nin aksine HTTPS güvenlidir. HTTP'de şifreleme yoktur ve HTTPS'de şifreleme mevcuttur. HTTP herhangi bir sertifika gerektirmez – HTTPS, SSL Sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri