''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Uyku haline geçme, mide bulantısı, kusma, sık soluma, kalp ritminin artması, anormal davranış belirtileri, kasılmalar ve koma hali olabilmektedir. İlacın yüksek dozda alınması ya da oranının yüksek olması belirtilerin daha hızlı ve daha kötü olmasına neden teşkil edebilmektedir.
Nadiren son kullanma tarihi geçen ilaçlar zararlı olur. Yani son kullanma tarihi her zaman ilacın etkisinin geçtiği ya da emniyetsiz olduğu anlamına gelmemektedir. Çoğu medikal otoriteye göre, son kullanma tarihi bir yıl bile geçse ilacın kullanılabileceğini söyler.
ilacın son kullanma süresi, içindeki etken maddenin tedavi gücüyle ilgili. tarihi geçmişse, gücü azalmış ya da bitmiştir. olumsuz da bir şey yapmaz. sadece beklediğiniz tedaviyi göremezsiniz.
Eğer elinizde tarihi geçmiş bir ilaç veya ilaçlar varsa, bu ilaçları çöpe atmak yerine en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna iade etmenizi öneriyoruz. Unutmayın; ilaçlar kimyasal maddeler içerir ve bu maddeler, evsel atıklarla birlikte atılırsa çevre için zararlı olacaklardır...
İlgili 43 soru bulundu
Düzenleme ile evlerde kullanılan, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçlar eczanelere verilecek. Eczanelerde toplanan atık ilaçlar, kayda alındıktan sonra bertaraf tesisine gönderilecek.
İlacınızın son kullanma tarihini geçmemiş olsa bile ilk aldığınızdan farklı görünüyorsa, tadı, rengi vb. değişikse veya kokuyorsa, kullanmayın ve tavsiye almak zaman kaybetmeden mutlaka eczacınıza danışın. Son kullanma tarihi ilacın neresinde yazar? Son kullanma tarihini ilaç ambalajında veya etiketinde bulabilirsiniz.
son kullanma tarihi, ilgili ürünün gerçekten bozulmaya başlayıp kullanılmaz hale geleceği tarihten en az 6 ay öncesi (kimi ülkelerde 12 ay) olarak yazılır. yani son kullanma tarihi 1 yıl yazan bir ürünün gerçek son kullanma tarihi en az 1.5 yıl kadardır.
NUROFEN COLD & FLU, grip, soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıkların seyrinde görülen burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ateş, vücut ağrıları ve diğer ağrıların giderilmesinde kullanılır.
Toz halindeki antibiyotikler, kapağı açılmadan, toz halindeyken. doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde, oda sıcaklığında (15-25 derece arasında) son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Yüksek riskli ilaç 25 °C'nın altında oda sıcaklığında ışıktan korunmalı. Açıldıktan sonra kalan miktar atılmalıdır. IM veya IV uygulanır. 25 °C'nın altında oda sıcaklığında saklanır. Açıldıktan sonra buzdolabında en fazla 1 ay saklanabilir.
Kişilerin online olarak yapabileceği sorgulama için E Devlet girişi yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu menüsü altında bulunan Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler alt başlığında bulunan 4A/4B/4C İlaç Kullanım Süresi Sorgulama bağlantısına tıklaması gerekmektedir.
Toz İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Topaklanma olur. Tabletlerde Bozulma Belirtisi: Renk değişimi ve kırılma olur. Sıvı İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Tortu birikimi olur. Merhemlerde Bozulma Belirtisi: Kuruma, koku ve küf olur.
En sık kullanılan ilaçlardan ağrı kesiciler ve ateş düşürücü şuruplar, tedavi bitiminden sonra miadının bitimine kadar kullanılabilirken, sulandırılan antibiyotiklerin, enjeksiyon ürünleri ve göz merhemlerinin tedavi bitiminden sonra kalanının atılması gerekiyor.
En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.
bu da; burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma ve kuru öksürüğe yol açan boğaz gıdıklanması şikayetlerine iyi gelir. klorfeniramin maleat tipi antihistaminiklerin en sık görülen yan etkisi de dikkat bozukluğu ve uyku yapmasıdır.
Nurofen, ateş düşürücü etkiye sahip bir ağrı kesici ilaçtır. Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini giderici özelliği vardır. Önerilen doza bağlı olarak günde 3 kez, en az 4 saat arayla aç karnına alınabilir.
''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Un, özellikle açmadıysanız ve uygun şekilde saklamadıysanız, son kullanma tarihini de geçebilir. Çoğu un türü, son kullanma tarihlerinden altı ila sekiz ay sonra, tam buğday ve kendi kendine kabaran un ise, son kullanma tarihlerinden sonra dört ila altı ay dayanır.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
İlaç son kullanma tarihi, bir ilaçın üretildiği gibi kullanıma uygun olmayabileceği tarihtir. Tüketiciler, son kullanma tarihi için ilaç ambalajını kontrol ederek bir ilacın raf ömrünü görebilir. Raf ömrünü geçen ilaçlar etkisiz ve hatta zararlı olabilir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz.
İlaç atıkları, üzerinde 'Atık İlaç' ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine getirilmeli veya getirilmesi sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri