Örneğin; internet ortamında gönderilen bilgilerin çoğunu sahiplenen HTTP, bir köprü metni aktarım protokolü olarak kişilerin karşısına çıkar. HTTPS ise, ''S'' harfinin sağladığı güvenlik ile farkını yansıtır. Farklı bir şekilde anlatmak gerekirse HTTPS için ana protokol olan HTTP'nin şifreli hali denilebilir.
HTTP, herhangi bir siteye bağlanmak istediğiniz zaman isteğinizi alıp, sunucuya iletir ve siteye girişinizi sağlar. HTTPS de aynı işlevi görür. Farkı ise HTTPS protokolü ile bir siteye bağlandığınız zaman güvenlik önlemleri daha ağırdır ve bilgileriniz asla başkaları tarafından okunamaz.
HTTPS URL'leri "https: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 443'ü kullanırken, HTTP URL'leri "http: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 80'i kullanır.
HTTPS'yi alan adınızla kullanmak için web sitenizde bir SSL veya TLS sertifikası yüklü olmalıdır. Web barındırıcınız (Web Barındırma Sağlayıcısı) HTTPS güvenliği sunabilir veya Sertifika Yetkililerinden SSL/TLS sertifikası isteyip sertifikayı kendiniz yükleyebilirsiniz.
Kullanıcıların da dikkat ettiği gibi son yıllarda bazı web sitelerinin URL'sinde http yerine https yazar. Bunu nedeni, güvenlik sertifikası barındırmayan sitelerin http ile başlamasıyken güvenlik sertifikası bulunan sitelerde https kullanılmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Bilgisayar ekranında gördüğümüz her bir web dökümanına bir web sayfası denir. Bir kişi ya da kurum, hazırladığı bütün web sayfalarını bir araya getirerek bir web sitesi oluşturabilir.
Türkiye İçin .tr alt uzantıları
Sonu TR ile biten web sitesi adresi uzantıları Nic.tr tarafından yapılmaktadır.
HTTP güvenli bir protokol olarak kabul edilmezken HTTPS güvenli bir protokol olarak kabul edilir.
HTTP'den HTTPS'ye geçişte ilk olarak SSL sertifikanız yoksa edinmeniz gerekmektedir. SSL Sertifikasında, Google 2048 bit anahtar ya da daha yukarıda bir sertifika kullanılmasını önermektedir. SSL sertifikasını Alan Adı Doğrulaması ile alabilirsiniz.
Yeşil kilit, siteye bir sertifika verildiği ve bunun için bir çift şifreleme anahtarı oluşturulduğu anlamına gelir. Bu tür siteler siz ve site arasında iletilen bilgileri şifreler. Bu durumda, sayfa URL'leri HTTPS ile başlar ve sondaki “S” harfi “Güvenli” ifadesini temsil eder.
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Başlat menüsüne tıklayın ve arama bölümüne “komut istemi” veya “cmd” yazarak komut istemi uygulamasını açın. Açılan ekranda “telnet” komutu boşluk ip adresi boşluk port numarası şeklinde (telnet 192.168.1.1 80) bir komut yazarak o portun açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında ortaya çıkan kayıpları önlemek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız protokollerin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır. UDP protokolüne göre yavaş ancak güvenli bir veri iletişimi sağlar.
HTTPS esasında HTTP'nin SSL/TLS ile kombine edilmiş güvenli bir protokoldür. HTTPS etiketine sahip olan web siteleri, ağ sunucusunun güvenli ve şifreli olduğu anlamına gelir. HTTPS, sunucu ile tarayıcı arasında şifreli bir bağlantı ile güvenli iletişim sağlar.
SSL, bilinen güvenlik açıklarına sahip eski algoritmaları destekler. TLS, gelişmiş şifreleme algoritmaları kullanır. SSL el sıkışması işlemi karmaşık ve yavaştır. Bir TLS el sıkışması daha az adıma ve daha hızlı bir bağlantıya sahiptir.
Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL'nin açılımı Güvenli Yuva Katmanıdır. Şirketler ve kuruluşlar, çevrimiçi işlemleri güvence altına almak ve müşteri bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak için web sitelerine bir SSL sertifikası eklemelidir.
Yalnızca HTTPS modunu kullanmanız, tüm bağlantılarınızın şifrelenmesini ve korunmasını sağlar. Bu mod etkin durumdayken başkaları ziyaret ettiğiniz sitelerin içeriklerini gözetleyemez, bağlantınıza sızamaz, kredi kartı vb. kişisel bilgilerinizi çalamaz.
İnternet kullanırken web sitesine bağlanmak için adres çubuğuna site ismi girildiğinde başına http yazmasanız bile sistem otomatik olarak site isminin önüne getirecektir. Çünkü protokoller gereği erişilmek istenilen alana http tarafından yöneltilen komut sayesinde bağlantı gerçekleştirilir.
SSL sertifikası kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, WordPress sitenizin URL yapısını HTTP'den HTTPS'e dönüştürmek için sitenizin Yönetim ekranı üzerinden “Eklentiler > Yeni Ekle” menüsüne erişerek “Really Simple SSL” eklentisini kurmanız gerekmektedir.
Web sitem neden “güvenli değil” hatası veriyor? SSL sertifikasıyla korunmayan tüm web siteleri güvenli HTTPS protokolü yerine HTTP protokolü kullanır ve bu nedenle Google'ın tarayıcısı Chrome'un 68 ve sonraki sürümlerinde görüntülendiğinde güvenli değil uyarısı gösterir.
SSL sertifikası, bir web sitesinin güvenli olduğunu ve kullanıcıların bilgilerinin güvende olduğunu belirtir. SSL sertifikası olmayan bir site, kullanıcı verilerini şifrelemez ve verilerin üçüncü taraflarca ele geçirilmesine olanak sağlar.
Açılımı world wide web olan bu ifade Türkçede "Geniş Dünya Ağı" anlamına gelmektedir.
World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir.
. net, başlangıçta internet servis sağlayıcıları ve altyapıyla ilgili kuruluşlar için tasarlanmış, yaygın olarak kullanılan başka bir TLD'dir. Genellikle ağ oluşturma ile ilgili işletmeler ve kuruluşlar ile kişisel veya profesyonel web siteleri için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri